Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
Patrycjo, że się tak oficjalnie do Ciebie zwrócę.
Proszę Cię, nie kracz, nie kuś licha, wszystko będzie dobrze
.
Lepiej zajmij się realizacją idei Dziadbandu, bo jeszcze takich "Chippendali" Świat nie widział
.
A powstawanie Twojego różanego zamówienia do złudzenia przypomina moje rozterki. Niestety, czy też stety, następne pooooszły, jak z płatka
Serdeczności - Jagoda
Proszę Cię, nie kracz, nie kuś licha, wszystko będzie dobrze

Lepiej zajmij się realizacją idei Dziadbandu, bo jeszcze takich "Chippendali" Świat nie widział

A powstawanie Twojego różanego zamówienia do złudzenia przypomina moje rozterki. Niestety, czy też stety, następne pooooszły, jak z płatka

Serdeczności - Jagoda
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo, wiesz rugosy to też takie trochę owocowe, może eM a się przekonac?
Jagodo, ja w ten przewrotny sposób zaklinam rzeczywistość...oczywiście, że nic mi się nie stanie, nie po to za mąż wychodziłam nie będąc przekonana o tej instytucji, żeby nie doczekać, jak eM za 40 lat będzie na ławce przed domem, we w końcu urządzonym ogrodzie wymachiwać laską i wygrażać młodzieży i nie po to dwie ciąże przemęczyłam, żeby nie doczekać, aż starsza zostanie sławnym dyktatorem a młodsza nie zacznie chodzić na szpilkach na wyleczonych nogach, nie?
No i w ramach tego optymizmu zasiewy u mnie pełną parą idą: wysiałam lwie paszcze i lewkonie w mojej wypasionej szklarni napiecowej:

a także sałatę do skubania listków:

Oraz drugą partię heliotropa i lobelii, bo pierwsza wschodzi całkiem nieźle:

No i w sumie dobrze, że mam przymusowe dwa tygodnie przerwy, bo już ręce bardzo świerzbią, żeby sobie wszystkie parapety rozsadami zawalić...
a u nas dziś takie przepiękne wiosenne słońce, że hohoho...to chyba sfinalizuję zamówienie krzewowe
Jagodo, ja w ten przewrotny sposób zaklinam rzeczywistość...oczywiście, że nic mi się nie stanie, nie po to za mąż wychodziłam nie będąc przekonana o tej instytucji, żeby nie doczekać, jak eM za 40 lat będzie na ławce przed domem, we w końcu urządzonym ogrodzie wymachiwać laską i wygrażać młodzieży i nie po to dwie ciąże przemęczyłam, żeby nie doczekać, aż starsza zostanie sławnym dyktatorem a młodsza nie zacznie chodzić na szpilkach na wyleczonych nogach, nie?

No i w ramach tego optymizmu zasiewy u mnie pełną parą idą: wysiałam lwie paszcze i lewkonie w mojej wypasionej szklarni napiecowej:

a także sałatę do skubania listków:

Oraz drugą partię heliotropa i lobelii, bo pierwsza wschodzi całkiem nieźle:

No i w sumie dobrze, że mam przymusowe dwa tygodnie przerwy, bo już ręce bardzo świerzbią, żeby sobie wszystkie parapety rozsadami zawalić...
a u nas dziś takie przepiękne wiosenne słońce, że hohoho...to chyba sfinalizuję zamówienie krzewowe

- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Pati, wspaniałe zamówienie różane
i imponujące zasiewy
Ten dereń to niestety taki z czerwonymi gałązkami, gapa ze mnie, nie doczytałam że taki już masz

Ten dereń to niestety taki z czerwonymi gałązkami, gapa ze mnie, nie doczytałam że taki już masz

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
No Pati widzę, że różanie zaszalałaś
Zamówienie zgoła imponujące. Ja też myślę jeszcze o rugosach - bardzo mi się podobają, ale na razie stop. Nie wyrobię.
Jakie hortensje zamówiłaś? Pochwal się prosze

Jakie hortensje zamówiłaś? Pochwal się prosze

-
Pat, czy to są te sławetne krążki torfowe
Kupiłam toto, ale jakoś niepoważnie wyglądają, jak ekologiczne guziki do płaszcza. Do jakich rozmiarów one puchną pod wpływem wody
Trzeba by coś w nich wysiać, a tu same wątpliwości...
Hortensji, jak Daffo, też jestem ciekawa. Jakie będą
- Jagoda

Hortensji, jak Daffo, też jestem ciekawa. Jakie będą

- survivor26
Jeszcze nie zamówiłam...leży w koszyku i dojrzewa...dziś porównywałam oferty i nadal głupia jestem:/ Ale chyba w funkiowym sklepie jednak zamówię, niby trochę drożej niż w innych, ale dużo osób i na naszym FO poleca, no i dla mnie zaletą jest to, że skoro im w Karpaczu te rośliny rosną, to i u mnie na pogórzu dadzą radę.
A w koszyku leżą: Vanilla Fraise, Sundae Fraise, Pinky Winky, Magical Candle, Limelight i pnąca Mirinda... pierwsze trzy na żywopłot, Limelight na przód żywopłotu, a Mirinda na drzewo, więc generalnie mieszczę się w narzuconych sobie ryzach kupowania tylko roślin na żywopłot
W przyszłym roku dorzucę o nich ogrodowe i będę mieć fragment żywopłotu jak ten który Asia-Daffodil u siebie pokazuje
Jagodo, tak, to te krążki - po namoczeniu mają jakieś 5-7 cm wysokości. Mi się bardzo podobają, bo nic przy sadzonkach grzebać nie trzeba tylko wsadzić nasionka, a potem całość do gruntu wysadzić. Mam jeszcze doniczki z papieru i do nich też pójdą te rośliny, które nie lubią przesadzania, a reszta to już normalnie w pojemniki spożywcze: ostatnio dodaję śmietanę do wszystkiego i dużo jogurtów jem, żeby do marca odpowiednią liczbę 'doniczek' zebrać
aaaa...mąż się spiął i zaczął ogrodzenie mojej rabaty cebulowej robić! Ogradza nawet więcej niż trzeba, więc i miejsce na nasturcje przezpłotowe (tzn. takie, które sadzę u siebie, a wylewają się na ulicę
) się znajdzie bez obaw ze zostaną stratowane 
A w koszyku leżą: Vanilla Fraise, Sundae Fraise, Pinky Winky, Magical Candle, Limelight i pnąca Mirinda... pierwsze trzy na żywopłot, Limelight na przód żywopłotu, a Mirinda na drzewo, więc generalnie mieszczę się w narzuconych sobie ryzach kupowania tylko roślin na żywopłot

Jagodo, tak, to te krążki - po namoczeniu mają jakieś 5-7 cm wysokości. Mi się bardzo podobają, bo nic przy sadzonkach grzebać nie trzeba tylko wsadzić nasionka, a potem całość do gruntu wysadzić. Mam jeszcze doniczki z papieru i do nich też pójdą te rośliny, które nie lubią przesadzania, a reszta to już normalnie w pojemniki spożywcze: ostatnio dodaję śmietanę do wszystkiego i dużo jogurtów jem, żeby do marca odpowiednią liczbę 'doniczek' zebrać

aaaa...mąż się spiął i zaczął ogrodzenie mojej rabaty cebulowej robić! Ogradza nawet więcej niż trzeba, więc i miejsce na nasturcje przezpłotowe (tzn. takie, które sadzę u siebie, a wylewają się na ulicę

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Patusiu odnosnie hortensji mówisz o sklepie funkiowym, czy fuksjowym
Oswiec mnie który to...tez jestem przed zamówieniem hortensji...ale ja to sobie podjade do Świetochłowic do Future Garten ,oblookam i tymi rencami wybiorę 

-
Pat, dzięki za informacje.
Hortensje wybrałaś piękne, nie umiałabym wykreślić żadnej.
A na nasturcję jedna pani mówiła "panna bez płot"
.
Twoja wersja - literacka.
Jagoda
Hortensje wybrałaś piękne, nie umiałabym wykreślić żadnej.
A na nasturcję jedna pani mówiła "panna bez płot"

Twoja wersja - literacka.

- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dorotka a gdzież w Świętochłowicach jest taki sklep, znam to miasto z lat mych młodzieńczych oraz z Huty Florian słynące i ...brata, mego Banderasa
. Jak będę w szufladzie to może by mnie tam ktoś podrzucił???
Pati zaszalałaś
. A nasturcje moje, mszyce baardzo lubią 

Pati zaszalałaś

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- survivor26
Dorotko, tak w funkiekropkapl - funkie też mają;)
A u mnie o dziwo w zeszłym roku mszyc nie było wcale, więc liczę na podobnego farta i w tym sezonie...a jak nie, bedę pryskać, bo nie wyobrażam sobie ogrodu bez nasturcji
A u mnie o dziwo w zeszłym roku mszyc nie było wcale, więc liczę na podobnego farta i w tym sezonie...a jak nie, bedę pryskać, bo nie wyobrażam sobie ogrodu bez nasturcji

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Basiu to jest ten sklep http://www.futuregardens.pl/ ,sa fajni i mozna bylo np zamówione roslinki odbierac w Katowicach na ul .Gliwickiej, nie płaciło sie za przesyłke,wiem ,ze od chyba 2 lat maja sprzedaz tylko własnie nie wiem czy w Swietochłowicach czy w Siemianowicach, pytałam ich ,...i patrz wyleciało mi z głowy , musze skrobnac do nich jeszcze raz 

- survivor26
Wpadam się pochwalić, że mam już potwierdzone zamówienie na róże: ND i dwie rugosy niestety dopiero w maju będą...chyba zajrzę do innych różanych sklepów, bo się napaliłam na marcowe sadzenie i nie wiem, czy do maja dam radę wytrzymać
Z wieści parapetowych: wyszły lewkonie i lwie paszcze
Z resztą zasiewów czekam do kolejnych dni wg kalendarza biodynamicznego, czyli ok. 20 lutego, a na razie skoncentruję się do motywowania eMa do cięcia drzew robienia kratek na róże i takich tam. Słupek pod ogrodzenie rabaty cebulowej już stoi: co na niej wykiełkowało pokazywałam parę postów temu: te tulipany i narcyzy to właśnie z niej
A wysiadywanie cebulek przez futrzaki polecam: najpiekniejsze domowe hiacynty, jakie mi wyszly, to te wysiedziane przez Spike'a i Tosię

Z wieści parapetowych: wyszły lewkonie i lwie paszcze

A wysiadywanie cebulek przez futrzaki polecam: najpiekniejsze domowe hiacynty, jakie mi wyszly, to te wysiedziane przez Spike'a i Tosię

Znalazlam dzisiaj trzy kępki przebiśniegów 

Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Pati szacuneczek już lewkonie ,lwie paszcze pokazują się...
... muszę poprosic mój zwiat czy mają krążki torfowe u nas w sklepie...
...a siewki klonów jak się pokażą będą Twoje...
...trzymam kciuki ..będzie dobrze...

... muszę poprosic mój zwiat czy mają krążki torfowe u nas w sklepie...
...a siewki klonów jak się pokażą będą Twoje...

...trzymam kciuki ..będzie dobrze...