Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Szalejesz ;:333
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Patrycjo, że się tak oficjalnie do Ciebie zwrócę.
Proszę Cię, nie kracz, nie kuś licha, wszystko będzie dobrze ;:108 ;:108 ;:108 .
Lepiej zajmij się realizacją idei Dziadbandu, bo jeszcze takich "Chippendali" Świat nie widział ;:oj.
A powstawanie Twojego różanego zamówienia do złudzenia przypomina moje rozterki. Niestety, czy też stety, następne pooooszły, jak z płatka ;:224

Serdeczności - Jagoda
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo, wiesz rugosy to też takie trochę owocowe, może eM a się przekonac?

Jagodo, ja w ten przewrotny sposób zaklinam rzeczywistość...oczywiście, że nic mi się nie stanie, nie po to za mąż wychodziłam nie będąc przekonana o tej instytucji, żeby nie doczekać, jak eM za 40 lat będzie na ławce przed domem, we w końcu urządzonym ogrodzie wymachiwać laską i wygrażać młodzieży i nie po to dwie ciąże przemęczyłam, żeby nie doczekać, aż starsza zostanie sławnym dyktatorem a młodsza nie zacznie chodzić na szpilkach na wyleczonych nogach, nie? :wink:

No i w ramach tego optymizmu zasiewy u mnie pełną parą idą: wysiałam lwie paszcze i lewkonie w mojej wypasionej szklarni napiecowej:

Obrazek

a także sałatę do skubania listków:

Obrazek

Oraz drugą partię heliotropa i lobelii, bo pierwsza wschodzi całkiem nieźle:

Obrazek

Obrazek

No i w sumie dobrze, że mam przymusowe dwa tygodnie przerwy, bo już ręce bardzo świerzbią, żeby sobie wszystkie parapety rozsadami zawalić...

a u nas dziś takie przepiękne wiosenne słońce, że hohoho...to chyba sfinalizuję zamówienie krzewowe ;:224
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Pati, wspaniałe zamówienie różane ;:138 i imponujące zasiewy ;:138

Ten dereń to niestety taki z czerwonymi gałązkami, gapa ze mnie, nie doczytałam że taki już masz :wink:

;:196
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

No Pati widzę, że różanie zaszalałaś ;:108 Zamówienie zgoła imponujące. Ja też myślę jeszcze o rugosach - bardzo mi się podobają, ale na razie stop. Nie wyrobię.
Jakie hortensje zamówiłaś? Pochwal się prosze ;:65
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat, czy to są te sławetne krążki torfowe :?: Kupiłam toto, ale jakoś niepoważnie wyglądają, jak ekologiczne guziki do płaszcza. Do jakich rozmiarów one puchną pod wpływem wody :?: Trzeba by coś w nich wysiać, a tu same wątpliwości... ;:224
Hortensji, jak Daffo, też jestem ciekawa. Jakie będą :?:

;:196 - Jagoda
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze nie zamówiłam...leży w koszyku i dojrzewa...dziś porównywałam oferty i nadal głupia jestem:/ Ale chyba w funkiowym sklepie jednak zamówię, niby trochę drożej niż w innych, ale dużo osób i na naszym FO poleca, no i dla mnie zaletą jest to, że skoro im w Karpaczu te rośliny rosną, to i u mnie na pogórzu dadzą radę.

A w koszyku leżą: Vanilla Fraise, Sundae Fraise, Pinky Winky, Magical Candle, Limelight i pnąca Mirinda... pierwsze trzy na żywopłot, Limelight na przód żywopłotu, a Mirinda na drzewo, więc generalnie mieszczę się w narzuconych sobie ryzach kupowania tylko roślin na żywopłot :wink: W przyszłym roku dorzucę o nich ogrodowe i będę mieć fragment żywopłotu jak ten który Asia-Daffodil u siebie pokazuje :wink:

Jagodo, tak, to te krążki - po namoczeniu mają jakieś 5-7 cm wysokości. Mi się bardzo podobają, bo nic przy sadzonkach grzebać nie trzeba tylko wsadzić nasionka, a potem całość do gruntu wysadzić. Mam jeszcze doniczki z papieru i do nich też pójdą te rośliny, które nie lubią przesadzania, a reszta to już normalnie w pojemniki spożywcze: ostatnio dodaję śmietanę do wszystkiego i dużo jogurtów jem, żeby do marca odpowiednią liczbę 'doniczek' zebrać :D

aaaa...mąż się spiął i zaczął ogrodzenie mojej rabaty cebulowej robić! Ogradza nawet więcej niż trzeba, więc i miejsce na nasturcje przezpłotowe (tzn. takie, które sadzę u siebie, a wylewają się na ulicę :wink: ) się znajdzie bez obaw ze zostaną stratowane :tan
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Patusiu odnosnie hortensji mówisz o sklepie funkiowym, czy fuksjowym :?: Oswiec mnie który to...tez jestem przed zamówieniem hortensji...ale ja to sobie podjade do Świetochłowic do Future Garten ,oblookam i tymi rencami wybiorę :uszy
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat, dzięki za informacje.
Hortensje wybrałaś piękne, nie umiałabym wykreślić żadnej.
A na nasturcję jedna pani mówiła "panna bez płot" ;:306 .
Twoja wersja - literacka.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotka a gdzież w Świętochłowicach jest taki sklep, znam to miasto z lat mych młodzieńczych oraz z Huty Florian słynące i ...brata, mego Banderasa :wink: . Jak będę w szufladzie to może by mnie tam ktoś podrzucił???
Pati zaszalałaś ;:oj. A nasturcje moje, mszyce baardzo lubią :roll:
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, tak w funkiekropkapl - funkie też mają;)
A u mnie o dziwo w zeszłym roku mszyc nie było wcale, więc liczę na podobnego farta i w tym sezonie...a jak nie, bedę pryskać, bo nie wyobrażam sobie ogrodu bez nasturcji :wink:
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Basiu to jest ten sklep http://www.futuregardens.pl/ ,sa fajni i mozna bylo np zamówione roslinki odbierac w Katowicach na ul .Gliwickiej, nie płaciło sie za przesyłke,wiem ,ze od chyba 2 lat maja sprzedaz tylko własnie nie wiem czy w Swietochłowicach czy w Siemianowicach, pytałam ich ,...i patrz wyleciało mi z głowy , musze skrobnac do nich jeszcze raz ;:124
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpadam się pochwalić, że mam już potwierdzone zamówienie na róże: ND i dwie rugosy niestety dopiero w maju będą...chyba zajrzę do innych różanych sklepów, bo się napaliłam na marcowe sadzenie i nie wiem, czy do maja dam radę wytrzymać :wink:

Z wieści parapetowych: wyszły lewkonie i lwie paszcze :heja Z resztą zasiewów czekam do kolejnych dni wg kalendarza biodynamicznego, czyli ok. 20 lutego, a na razie skoncentruję się do motywowania eMa do cięcia drzew robienia kratek na róże i takich tam. Słupek pod ogrodzenie rabaty cebulowej już stoi: co na niej wykiełkowało pokazywałam parę postów temu: te tulipany i narcyzy to właśnie z niej :wink:

A wysiadywanie cebulek przez futrzaki polecam: najpiekniejsze domowe hiacynty, jakie mi wyszly, to te wysiedziane przez Spike'a i Tosię :D
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Znalazlam dzisiaj trzy kępki przebiśniegów :tan
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Pati szacuneczek już lewkonie ,lwie paszcze pokazują się... ;:138
... muszę poprosic mój zwiat czy mają krążki torfowe u nas w sklepie...
...a siewki klonów jak się pokażą będą Twoje... ;:167
...trzymam kciuki ..będzie dobrze... ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”