Kolczaste serce Jagny

Zablokowany
x-ja-a

Re: Kolczaste serce Jagny

Post »

Ewa, przyznam szczerze, że już z daleka zobaczyłam tylko Lavender i Jasminę, bo stały obok siebie w grupkach i rzucały się w oczy, a że planowałam zakup tylko jednej róży, więc nawet się specjalnie nie rozglądałam, żeby za dużo nie zobaczyć :D
Dorotko, przyznam, że nigdy nie praktykowałam sadzenia róż do donic, wszystkie idą od razu do gruntu. Moja Crown Princess Margareta miała dwa kwiaty, przekwitła, a teraz wypuściła nowy, purpurowy pęd, więc rokuje na następne sezony. Ambridge tak równiutko opuszcza główki, że aż zabawnie to wygląda, ale mam nadzieję, że z wiekiem przestanie się tak wygłupiać. Twoja może robi za inspektora nadzoru i ocenia zwięzłość betonu, poziom itp. :D
Marc jest zjawiskowy. Wypatrzyłam go z daleka, nieświadoma, że Kamila ma go w ogóle w ofercie i jak podeszłam zobaczyć co to za słodkie cudo i zobaczyłam te maziaje na płatkach to nadal nie podejrzewałam, że to on. Dopiero jak zobaczyłam tabliczkę to dosłownie krzyknęłam: "A więc TO jest Marc Chagall?!" ;:oj i nie wahałam się ani sekundy. Na rabacie wygląda jeszcze piękniej ;:167 A wiesz, że głównie pod wpływem Twoich zdjęć i opinii kupiłam Princess Alexandrę of Kent? Zamówiłam w Ros... m i jestem mocno zniesmaczona jakością sadzonek, chociaż Alexandra akurat prezentuje się znośnie. Jak zakwitnie to obfocę.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Czy koleżanka już jest ponownie na własnych włościach ;:oj
Hahaha wiesz co ! byłam pewna, że wpisuję się u Dorotka350 :;230
Widzę, że pisze u Ciebie więc pomyślałam, że jest już osiągalna.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na fotki Alexandry czekam z niecierpliwością ;:65 Mam nadzieję, że jej kwiaty Cię zachwycą. Są naprawdę zjawiskowe i wielkie. Na dodatek wydaje się, że ona nie zajmuje się niczym innym, tylko produkuje wciąż nowe pączki. Moim jeszcze nie ścięłam przekwitniętych, a już są nowe pączusie ;:oj To samo dotyczy Young Lycidas. Masz go u siebie, bo nie pamiętam?

Majeczko, a jestem, jestem. Między jednym wyjazdem, a następnym. Nie wiem nawet czy uda mi się odwiedzić ulubione ogrody, że o popisaniu u siebie nie wspomnę :oops: Jeśli nie zdążę to dopiero po 20 może wreszcie na spokojnie nadrobię zaległości.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dorotka do popisania albo ;:102 po 20 -tym. Udanych wakacji ;:215
Jagna nie gniewaj się ;:196
x-ja-a

Post »

Nie gniewam się absolutnie, wszelkie rozmowy mile widziane ;:303

Dorotko, pąki mają kolor, więc niebawem sama zobaczę, ale jeszcze zanim coś zobaczyłam u siebie to już jakoś kombinuję gdzie posadzić drugą, bo ze zdjęć wygląda, że to "moja bajka" :D Jak duża ona w rzeczywistości rośnie?

A Dorotkę, to ja już dawno przyuważyłam, że biega po innych ogrodach a u siebie nie ma czasu skrobnąć. To jest miłe, na ogół tendencja (włączając mnie ;:131 ) jest odwrotna.
x-ja-a

Post »

Jestem na urlopie, więc obawiam się, że będę zamęczała Was zdjęciami jeszcze bardziej niż zwykle ;:224
Sesja dzisiejsza, w której pomagała mi nasza kotka Toy-toyka.
"Patyk krzywy, nie widzisz? Popraw go."

Obrazek

"No dobra, ale ta Lady of Shalott, to jaka będzie wysoka, taka dotąd, czy wyższa?"

Obrazek

Bo to moja bardzo zaczątkowa rabata z Lady of Shalott i Williamem Shakespeare. Zrobiłam zdjęcie poglądowe jak te kolorki będą wyglądały razem, ale przede wszystkim, żeby zrobić zdjęcie tej samej rabaty za jakieś dwa lata. Jestem bardzo ciekawa. To stan na dzisiaj z kiepskimi sadzonkami, które dostałam z Ros...m:

Obrazek

William jest bardziej różowy niż się spodziewałam, zastanawiam się czy to w ogóle on. Poczekam na kolejne kwiaty i może chociaż dowiem się co to jest, jeżeli nie William. Na tę chwilę widzę, że dosyć długo trzyma kwiat (ten ma od początku, czyli ponad tydzień.

Obrazek

i że ma twarz. O, teraz lepiej widać:

Obrazek :;230

Bailando tarza się w aromacie lilii:

Obrazek

Garden of Roses przyuważyła Marca...

Obrazek

Cuda robiłam, żeby złapać kolor Minervy. Te paseczki na listkach to ścięta trawa, bo nie-mąż szalał z podkaszarką wokół rabat i upstrzył prawie wszystkie róże.

Obrazek

Śmieszna ta Jalitah. Na tym etapie wygląda jakby była skórzana

Obrazek

Eifezauber dochodzi do siebie po wichurze. Wolałam jej nie mówić, że szykują się kolejne burze, niech sobie powygląda tak spokojnie

Obrazek

i na koniec znowu Jasmina Flower Circus, bo wiem, że się spodobała (nie dziwię się) a tu widać, że jest niziutka

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Coś ten William S zbyt różowy ;:24 No chyba, że aparat tak przekłamał kolor? Szykuje następne kwiaty? Jeśli tak, to popatrzymy, ale stawiam na pomyłkę, która jakoś mnie nie dziwi. Z tej szkółki też w zeszłym roku dostałam The Pilgrim zamiast Winchester Cathedral :? Reklamację uznali, bo te dwie róże są zupełnie inne. Jeśli Twoja jest różowa, a nie purpurowa to zrób zdjęcia i reklamuj.
x-ja-a

Post »

Dorotko, dzięki za uwagi ;:168 Aparat na pewno trochę przekłamuje, ale nie aż tak. On - ten coś - jest różowy, taki głęboki róż raczej, nie blady, ale do purpury to mu bardzo daleko. Nie wiem jak się odniosą do tej reklamacji, bo po otrzymaniu przesyłki napisałam maila z wyrazami mojego rozczarowania w kwestii jak się ma jakość sadzonek do ceny, którą za nie zapłaciłam i zaznaczyłam, że mam obawy czy w ogóle się przyjmą, bo Mary Ann praktycznie wypadła mi z doniczki z gołym korzeniem i że zaznaczam to na wypadek ewentualnej reklamacji. Wysłałam też zdjęcia luźnej ziemi w doniczkach i krzyżujących się, lichych pędów. Nawet nie raczyli odpowiedzieć pół słowem. A teraz jeszcze taka niespodzianka... ;:219 Na dodatek ta róża przyjechała już z praktycznie jednym rozwiniętym kwiatem, więc chyba widzieli co mi wysyłają :evil:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

No oglądam, oglądam i oglądam te bladawce i nacieszyć oka nie mogę. Nie wszyscy lubią delikatny kolor róż, ja bardzo. Stąd ta moja oglądalność u Ciebie. I nawet jeśli aparat trochę przekłamuje, to jak coś jest pięknego, to jest i już. Powiedz mi kilka słó. Chciałam ją kupić, zabrakło, ale chcenie ciągle jest. Warto?
Ubawiłam się, gdy zobaczyłam, że róże niczym pomidory podwiązane są do palików. Powiem w sekrecie, że prawie wszystkie maluchy i u mnie rosną przy podpórkach, natomiast te starsze, po deszczach i burzach, przy podporach. Gdzie okiem sięgnąć - paliki i pale :;230 Niech się już ta pogoda ustatkuje, bo ciągle kombinuję, jak schować te pale i paliki, bym nie musiała ich oglądać.
x-ja-a

Post »

Ewuś, bardzo chętnie Ci powiem cokolwiek chcesz, tylko nie wiem o którą różę pytasz, bo chyba coś się ucięło.
Moje patyki spełniają wiele ról, ale podstawowa to jest ochrona przed psami i kotami :D Niektóre starsze też podwiązuję, ale to ze względu na wiatr, żeby się nie połamały, natomiast młode róże, szczególnie jeżeli są posadzone w miejscu, w którym wcześniej ich nie było, zaznaczam tylko patykami, żeby moje duże psy przyzwyczaiły się wzrokowo, że TAM się nie biega, bo coś jest. Inaczej mogłyby mi stratować młode sadzonki jak pędzą przez ogród ratować świat przed przechodzącym za płotem człowiekiem. Do widoku patyków już się tak przyzwyczaiłam, że właściwie ich nie widzę. I tak to jest lepsze niż siatki, które miałam wokół każdej rabaty do zeszłego roku :;230
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Oj, umknęło, faktycznie. Pytałam o Jalitah. Ona mi się spodobała, tylko nie wiem czy faktycznie obficie kwitnie. Ostatnimi czasy wkurzają mnie te róze, które , owszem pięknie, ale tylko paroma kwiatami zachwycają. Stanowczo wolę rabatówki czy angielki od klasycznych wielkokwiatowych. Tym ostatnim oczywiście nie da się odmówić uroku, są dostojne, fotogeniczne i w ogóle, ale nie ma jak krzew obsypany kwiatami.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna udanego urlopu Ci życzę ;:196
Na Williama ta róża nie wygląda. Kolor i kwiat najbardziej mi przypomina Agnes Schiliger :;230
Ciekawa jestem co to jest za odmiana :D
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jajagna pisze:...Na dodatek ta róża przyjechała już z praktycznie jednym rozwiniętym kwiatem, więc chyba widzieli co mi wysyłają :evil:
;:7 , widzę, że jesteś niepoprawną optymistką... ;:224 . Na pewno osoba pakująca nie zwraca uwagi na wygląd roślin..., lecą po etykietach, za mało czasu.
Osobiście miałam kilka reklamacji "odmianowych", żadna nie została uznana ;:185 .
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-ja-a

Post »

Ewa, ja Jalitah kupiłam wiosną, ale to była już pierwsza doniczkowa sadzonka, bardzo ładna, gęsta, więc to pewnie też ma wpływ na moją opinię o niej. Od momentu jak ją mam ona bez przerwy ma kwiaty, które na dodatek bardzo długo się trzymają. Nie jest obsypana kwiatami, ale ciągle ma po kilka kwiatów i pąków. A teraz wystrzeliła mnóstwo nowych, grubych, purpurowych pędów, więc pewnie będzie kwitła bez przerwy do jesieni. Ja nie byłam co do niej przekonana, bo to nie jest mój kolor, ale teraz bardzo ją lubię i polecam.

Majka, ja też jestem bardzo ciekawa ;:306 cokolwiek to jest to na szczęście nie jest źle. Pierwszy kwiat siedzi jak zaklęty nawet deszcze mu nie zaszkodziły specjalnie, zakwitł następny, oczywiście też różowy, ale pachnie, jest to coś ładne i niech sobie będzie. Może ktoś rozpozna. Oglądałam Agnes i faktycznie podobna. Nawet fakt, że zewnętrzny kolor płatków jest jaśniejszy by się zgadzał. Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby to była ona. Zobaczymy.

Alexia, przyszło mi do głowy, że tam są pracownicy, którzy ładują jak leci, ale chyba sobie wyobrażałam, że ci pracownicy to też miłośnicy róż i znają się na rzeczy. Głupia ja ;:124 A dlaczego nie została uwzględniona? Jak to tłumaczyli?
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moja Jalitah kupowana jesienią z gołym korzeniem i też świetnie sobie radzi. Kwiatów w różnym stadium rozwoju miała równocześnie 15 :heja "Miała", bo ostatnio jeden już musiałam ściąć. To jest super róża
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”