Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Sylwek, czy mam rozumieć, że te koszyczki są już na docelowym miejscu i teraz tylko przysypiesz je ziemią? Tak będą sobie gęsto rosły?
sylwekw

Post »

Tak - dobrze rozumiesz.
Niestety mała powierzchnia na jakiej muszę się tutaj zmieścić mnie do tego zmusza. Ale w ubiegłym sezonie tez miały podobnie ciasno i sobie radziły, teraz przybyło odmian ale przybyło tez troszkę miejsca.
Pokażę kilka zdjęć (po sadzeniu) ale raczej dopiero w weekend bo teraz to wychodzę z domu rano gdy jest jeszcze ciemno i wracam gdy już jest szarówka a na dodatek ciągle pada więc raczej te warunki nie sprzyjają robienu zdjęć :-(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

O rajuuuuu :shock: :D
Mnóstwo masz ich ,mnóstwo :roll: pięknie będzie wiosną
A co potem rośnie w takim miejscu jak tulipany przekwitną?Dosadzasz coś?Kiedy?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sylwekw

Post »

Wiesz, że to jest nie mój ogródek tylko "tymczasowa przechowalnia" więc trochę inaczej się z tym obchodzę, niż będzie docelowo w naszym ogrodzie. Tym niemniej w obecnym roku np. zastosowałem następujący manewr. Od wiosny lilie rosły w doniczkach (plastikowych), które stały w zupełnie innym miejscu. Gdy tylko tulipany przekwitły postawiłem doniczki z liliami między liśćmi tulipanów. A kiedy już wykopałem cebulki tulipanów (koniec czerwca) to te same doniczki z liliami zadołowałem w miejscach po tulipanach. W swoim ogrodzie nie będę jednak sadził tak dużej grupy tulipanów w jednym miejscu. Będą porozrzucane odmianami po różnych zakątkach ogrodu więc nie będzie potem straszyło takie zbiorowisko obumierających liści.
ukf_ukf
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 paź 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, chodzą, chodzą!
Muszę powiedzieć, że jestem pod wielkim wrażeniem Waszej ogrodowej pasji, a w szczególności tulipanowego "szaleństwa".

Zapewne będę na Forum dość częstym gościem. Obecnymi czasy nie mamy zbyt wiele czasu, który moglibyśmy poświęcić ogrodowi - mamy dwa "pożeracze czasu": Kacpra i Anię. Ale kiedyś podrosną i nie będą już tak "czasożerni", więc będzie można poświęcić się innym pasjom....

Nie zauważyłam w Waszym ogrodzie żadnych roślin owocowych...planujecie jakieś? Polecam, bo to ogromna przyjemność zerwać coś sobie z własnego drzewa/krzewu. My mamy borówki amerykańskie, gruszę, śliwę (ozdobną i jednocześnie jadalną), maliny, jeżyny (ale te ostatnie kiepsko nam owocują), agrest, porzeczki, pigwę (w tym roku ma pierwszy owoc!), poziomki i truskawki. No i jeszcze dereń jadalny na nalewkę i dżemik (w tym roku zrobiłąm dwa pierwsze słoiczki)... Mieliśmy też brzoskwinię, już tak pięknie wyrosła, ale zaczęła chorować i po dwóch latach pryskania jej mój mąż się zbuntował (nie chce mieć czegoś, co bez pryskania ani rusz) i wyciął ją :( Na jej miejsce planujemy wsadzić śliwę Ulenę (dżem z niej nie ma sobie równych).

Przepraszam, że trochę "zaśmiecam" Twój wątek, ale nie mam możliwości odpowiedzi na wiadomości PW (jestem zbyt krótko użytkownikiem Forum).
sylwekw

Post »

I słusznie, ze nie zauważyłaś bo w zasadzie nie mamy owocowych.
Żadnych drzewek owocowych nie planujemy.

Jedyne co u nas rośnie obecnie to trzy borówki amerykańskie, cztery borówki brusznice, jeden krzaczek porzeczki - ale ozdobnej więc nawet nie wiem czy ona będzie miała jakieś owoce a jeśli tak to czy się nadają do jedzenia no i pigwowiec, z którego niektórzy robią nalewki ale my jak na razie nie wiemy jak się do tego zabrać, szczególnie, że w tym roku miał zaledwie kilka małych "jabłuszek".

Jakoś tak nie bardzo nas ciągnie do owocowych, ogród chyba za mały aby spełnił nasze marzenia chociaż co do dekoracyjności a co dopiero jeszcze owocowe włączyć.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Sylwku zerknij jeszcze do wątku o formowaniu pigwowca.Mirek dołożył kilka ważnych porad.Alicja. :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witam amatora górskich wędrówek. :wit

Piszesz, że.....
Czekają na dokumentację:...........2) Wyprawa w Alpy.........
a więc też były góry, których z kolei ja mogę pozazdrościć. :lol:

Przebiegłam cichaczem przez twój wątek i jestem pełna podziwu.
Nie tylko dla zapału twojej żony, ale i dla twojego wkładu w organizację rabaty tulipanowej. :roll:
Pięknie będzie wyglądać wiosną. ;:333
Jeszcze tu wrócę uzupełnić braki. :wink: :lol:
Serdecznie was pozdrawiam. ;:100
Grażyna.
kogro-linki
sylwekw

Post »

Kogra, dziękuję za odwiedziny. Tak to prawda realcja z Alp czeka ... i mam nadzieję, że niebawem się wreszcie doczeka realizacji, poodbnie jak i inne zaległości :-)

Georginia
Dziękuję za info, oczywiście doczytałem.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

WOW, normalnie jesteś królem tulipanów! Z niecierpliwością będę czekać na wiosnę, aby podziwiać efekty. :wit
sylwekw

Post »

Dziękuję bardzo za taką opinię ale zdecydowanie przeceniasz mnie :wink:

Królem to jestem ale chyba w niedotrzymywaniu terminów z obiecanymi relacjami akcji ratunkowej różaneczników i wyprawy w góry :-(. Ale się staram to naprawić :-) Pora roku już taka, że chyba wreszcie znajdzie się na to czas.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

I ja też liczę na wiosenne relacje.
Pozdrawiam . :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Sylwek, ;:154 jak zobaczyłam co zakupiłeś, jak przyszykowałeś i posadziłeś, to z wrażenia spadłam na podłogę i obiłam sobie dolne policzki. Do teraz nie mogę się poruszać. Już sobie wyobrażam jakie cudności będziesz miał na wiosnę. I od teraz czekam na zdjęcia z zabójczo pięknej rabatki tulipanowej. I nie mogę się doczekać... ;:114
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Supcio te tulipy,bardzo fajnie wygladaja teraz a co to dopiero bedzie wiosna ;:224
zeczywiscie na tak malym kawalku zmiesciles sporo odmian oby wszystkie byly zdrowe :)
ps:fajnie by tez bylo gdyby blue heron byl taki niebieski jak na zdieciu (bedzie bardziej fioletowy niz niebieski) ostatnio szukam odmian czarnych lecz wiadomo nie ma czarnych i niebieskich tulipanow :(
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Jak to nie ma czarnych i niebieskich???

Ja nadal jestem w szoku ;:14
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”