Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Phal. liodoro są piękne, to jedne z moich najulubieńszych Phalaenopsis. mam zwykłego, ma cudne kwiaty o cudownym zapachu. jeszcze nie kwitnie, ale ma pędzik.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lana ale mnie zastrzeliłaś tymi fotkami, nie byłam u Ciebie kilka dni ,a tu takie cuda :shock: . Liodoro słodki jak landryneczka a mariae, moje /na razie / marzenie.Cudne . Moja philadelphia też rozwinęła dwa kwiatki.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miruś dziękuje bardzo :D . Właśnie z takiego samego patrzenia wzieła się u mnie podobna choroba :wink: i polecam ją serdecznie wszystkim. Dobrze, że tu sami swoi i wiedzą o co chodzi, bo jeszcze sobie by ktoś pomyślał - co za okropna kobieta, tak źle życzyć drugiej osobie :evil: . Nasze Phal. Philadephia chyba od tej samej osoby sprzedającej :wink:. Niech nam kwitną jak najdłużej :D .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana z całą pewnością to ta sama osoba, a widziałaś że kusi znowu, 2 nawet takie które by mi się marzyły ale dziś kupiłam kolejnego i w zasadzie nie wiem gdzie ja je wszystkie ustawię, dobrze że niebawem część jedzie na wakacje to się zrobi miejsce.A liodoro też kiedyś chyba sobie sprawię. :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Mirko ja też niedawno pisałam, że Phal. mariae to moje chciejstwo, ale Lucynka mi dodała otuchy i moje P. mariae jest już w drodze do mnie ;:113 ;:215 Teraz będę musiała chuchać dmuchać, żeby mi nie padło ;:80
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko nie padnie odwagi, ja to mam maluszki a wasze to już duże . Dasz radę , pamiętaj nie chuchać :)
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie tak jak Mirka napisała :D . Nie ma co na nie chuchac i dmuchać, one i tak zrobią, co będą chciały :wink: . Tak serio, wiem od Madzi, że jej Phal. mariae, który wisi sobie swobodnie w pokoju od dawna, też zabrał się do roboty. Na pędach, które wcześniej wypuścił, zaczynają pokazywać się pączki kwiatowe. Zatem domowa "produkcja" w ich przypadku też działa ! Spokojnie proszę zanabywać :D .
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Lana kolekcję masz wspaniałą tylko pozazdrościc :lol: i tak pięknie kwitną :roll: :lol:
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu dziękuję bardzo za komplementy pod adresem moich roślin :D . Nazwałabym to raczej początkiem kolekcji, takim zalążkem, bo jak na kolekcję, jest dosyć młoda. Myślę, żę każdy z nas, kto dłużej przebywa na tym forum, powiększa ilość swoich skarbów, ile się da :wink: .
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Lana zobaczysz jak szybko ta kolekcja Ci się powiększy :wink: , nie będziesz miała gdzie stawiac . Ja już parapet w łazience będę wykorzystywac :roll: a zaczynałam od kilku sztuk.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko, dawno chciałam Cię zapytac - jak tam Twoja pomarańczowa katlejka z 13 str. wątku ?
Ma nowe przyrosty , młode korzonki? A może jakieś ...pączki :roll: :D ???
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu stawiać kwiatków już nie mam gdzie, bo mieszkanko strasznie malutkie i jest w nim tylko jeden parapet :evil:, ale jakoś daję radę :twisted: .

Asiu niestety roślinka o którą pytasz nie jest w najlepszej kondycji. Za późno zareagowałam, bo po wywaleniu jej z doniczki, znalazłam oczywiście kulę ściśniętego sphagnum pod głównym korzeniem. Resztę można już samemu sobie dopowiedzieć. Wyciełam prawie wszystkie korzenie, roślinkę posadziłam do nowego podłoża i teraz biedula walczy. Listki jej się pomarszczyły, ale zobaczymy, co z tego wyniknie. Zrobiłam co mogłam, a reszta należy do niej.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Lana Cattleye lubia wigoc, nalezaloby po prostu zmniejszyc podlewanie, mam na mysli zadziej a obficiej. :wink:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jolu za podpowiedź. Myślę, że jak na ten moment roślina musi odbudować system korzeniowy. Ma zapewnioną wilgoć od spodu, stoi nad parującą wodą i jest moczona, kiedy doniczka jest wyraźnie lekka. Chyba już nic więcej nie mogę zrobić :roll: .
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Prawde powiedziawszy to ja bym ja w samo sphagnum wsadzila wtedy jej szanse na przezycie sa dosc duze, dobra wilgoc, dosc jasno i powinno sie udac. Po obcieciu korzeni oczywiscie roslina walczy ale do wypuszczenia nowych potrzebuje stalej wilgoci. Oczywiscie zrobisz jak zechcesz :lol: :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”