Dziękuję wszystkim za odwiedziny.
Bardzo się cieszę, że przydadzą się niektórym moje spostrzeżenia o Masdevalliach. Na pewno jest jeszcze wiele zmian i nie sposób ich wszystkich tu wymienić.
sylwik 
u mnie i zapraszam częściej.
kasia74 pisze:Masdevallia Prince Charming ma bardzo żywe kolory, czy ona ma duże kwiaty,
Nesuniaaa pisze:Jak duże są kwiaty Masdevallia 'Prince Charming' ?
syljed pisze:Czy Masdevallia 'Prince Charming' ma takie duże kwiaty??
Masdevaliia ta ma bardzo duże kwiaty, szczególnie w porównaniu z całą rośliną. Niestety już przekwitła, ale idą nowe pędy więc jak rozkwitną to dokładnie zmierzę
Henrykbb pisze:czy to co pokazujesz dotyczy tylko Masdevallii?
Ja pokazałam to głównie na Masdevalliach, ale wiele można przenieść na inne rodzaje. Ich stopień i czas rozwoju może być różny.
Moniko 
Zdrówko już wróciło.
Arlet, Celinko, Grażynko,
Agita pisze:a martwię się coraz bardziej, bo przesuszyłam moją masdevalię na tyle, że aż jej zielone listki zaczęły się marszczyć, a jak tylko lekko (po obrzeżach) podlałam, kolejny listek zaczął żółknąć...

A przecież muszę ją podlewać!
Zostało mi tylko 5 zielonych listków i jeden jedyny rosnący, który jakiś czas temu stanął w miejscu

Ech, ciężkie początki...
Te stare już ciężko będzie uratować. Ja w takiej sytuacji codziennie lekko spryskuję podłoże i czekam aż pojawią się nowe przyrosty.
Agita pisze:Asiu, czy ta masdevalia z 3-ema listkami, którą pokazujesz jako przypadek przelania, uchowała Ci się? Kolejne listki nie żółkną?
Nie w ciągu trzech dni wszystkie odpadły, ale że to było z podziału to druga część rośliny przeżyła.
Dorotko dziękuję.
Justynko, ty też ostatnio dużo wniosłaś swoimi lekcjami i zachęciłaś mnie do Tego aby zebrać się na odwagę i też coś pokazać.