Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Asiu kochana, dzięki za zdjęcia! Ja martwię się coraz bardziej, bo przesuszyłam moją masdevalię na tyle, że aż jej zielone listki zaczęły się marszczyć, a jak tylko lekko (po obrzeżach) podlałam, kolejny listek zaczął żółknąć... :? A przecież muszę ją podlewać!
Zostało mi tylko 5 zielonych listków i jeden jedyny rosnący, który jakiś czas temu stanął w miejscu :? Ech, ciężkie początki...

Asiu, czy ta masdevalia z 3-ema listkami, którą pokazujesz jako przypadek przelania, uchowała Ci się? Kolejne listki nie żółkną?

Piękne okazy Ci kwitną, same nasycone, energetyczne kolorki, w sam raz na taką chlapowatą pogodę jak dziś ;:108
Również życzę zdrówka :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne kwitnienia i przepiękna prawdziwa księżniczka - Masdevallia 'Prince Charming' :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ piękny widok masdevalli ;) Lekcja poglądowa ardzo się przyda, dziękuję za nią ;:108

Encyclia vittelina - ma piękny kolorek i kwiatek, brawo dla kwitnienia ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny. ;:196
Bardzo się cieszę, że przydadzą się niektórym moje spostrzeżenia o Masdevalliach. Na pewno jest jeszcze wiele zmian i nie sposób ich wszystkich tu wymienić.
sylwik :wit u mnie i zapraszam częściej.
kasia74 pisze:Masdevallia Prince Charming ma bardzo żywe kolory, czy ona ma duże kwiaty,
Nesuniaaa pisze:Jak duże są kwiaty Masdevallia 'Prince Charming' ?
syljed pisze:Czy Masdevallia 'Prince Charming' ma takie duże kwiaty??
Masdevaliia ta ma bardzo duże kwiaty, szczególnie w porównaniu z całą rośliną. Niestety już przekwitła, ale idą nowe pędy więc jak rozkwitną to dokładnie zmierzę
Henrykbb pisze:czy to co pokazujesz dotyczy tylko Masdevallii?
Ja pokazałam to głównie na Masdevalliach, ale wiele można przenieść na inne rodzaje. Ich stopień i czas rozwoju może być różny.

Moniko ;:196 Zdrówko już wróciło.

Arlet, Celinko, Grażynko, ;:196
Agita pisze:a martwię się coraz bardziej, bo przesuszyłam moją masdevalię na tyle, że aż jej zielone listki zaczęły się marszczyć, a jak tylko lekko (po obrzeżach) podlałam, kolejny listek zaczął żółknąć... :? A przecież muszę ją podlewać!
Zostało mi tylko 5 zielonych listków i jeden jedyny rosnący, który jakiś czas temu stanął w miejscu :? Ech, ciężkie początki...
Te stare już ciężko będzie uratować. Ja w takiej sytuacji codziennie lekko spryskuję podłoże i czekam aż pojawią się nowe przyrosty.
Agita pisze:Asiu, czy ta masdevalia z 3-ema listkami, którą pokazujesz jako przypadek przelania, uchowała Ci się? Kolejne listki nie żółkną?
Nie w ciągu trzech dni wszystkie odpadły, ale że to było z podziału to druga część rośliny przeżyła.

Dorotko dziękuję. ;:196

Justynko, ty też ostatnio dużo wniosłaś swoimi lekcjami i zachęciłaś mnie do Tego aby zebrać się na odwagę i też coś pokazać. :oops:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Niestety ja też przelałam małą sadzonkę masdevallii i już odeszła... Na następną zdecyduję się kiedyś w przyszłości, ale na taką większą a nie mikrusa.
Twoje ciekawe spostrzeżenia i zdjęcia podpowiedziały mi co zrobiłam nie tak. ;:196
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Asiu, dzięki,to znów mnie trochę uspokoiłaś... :) Te starsze listki u mnie chyba rzeczywiście wszystkie już "polecą", bo widać, że następny też będzie żółkł. Ale trudno, czekam z nadzieją, że jeszcze odbije, zwłaszcza, że zostanie jej (oby!) jeden młody, rosnący listek.
Dzięki raz jeszcze!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, przepiękna ta Masdevallia 'Prince Charming'

Donoszę, że ta, którą mam od Ciebie ma się świetnie. Aż jestem w szoku, że tak się przyjęła wspaniale. Widać, że oddania ze szczerego serca.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Tym bardziej się cieszę, że Podzielilaś się swoim doświadczeniem i spostrzeżeniami.
Uchroni to na pewno wilu z nas prze powielaniem błędow przy uprawie i rozpoznawaniu różnych objawów chorób i nie tylko :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Gosiu, Agnieszko cieszę się, że moglam wam pomóc tymi fotkami.

Justynko, miło mi się czyta, że roślinki odemnie u Ciebie tak ładnie rosną. Ta Masdevallia jest wyjątkowo chętna do rośnięcia i często kwitnie.

Justus27 w takim razie częściej pokażę różne spostrzeżenia o Masdevalliach.

A jeśli chodzi o moje to strasznie się w nich zakochałam i stale jakaś pojawia się na moim parapecie. W poniedziałek przytachałam takie cudo. A jak pachnie. ;:224
Masdevallia Genoveva
Obrazek Obrazek

Obrazek

oraz Masdevallia peristeria x niewiadoma
Obrazek

Masdevallia Prinz Charming ma coraz większy pędzik.
Obrazek

Masdevallia Falcons Gold x constricta powoli się otwiera
Obrazek

Encyclia cochleatum x Bc. Binosa "Wabash Valley" otwarła oba kwiatki. Każdy odwrócony w inną stronę. Wyglądają jakby się pokłócili. :;230
Obrazek

Nowy phalaenopsis peloric
Obrazek
A nowe pochewki na sabotkach i postępy w siewkach następnym razem.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu cudowne nowości ;:152 a stare bywalczynie Twoich parapetów cudnie kwitną ;:224
Coraz bardziej zakochuję się w masdevalliach. ;:167
Ta od Ciebie też ładnie u mnie rośnie i oprócz 3 nowych listków wypuszcza jeszcze coś ale nie wiem czy to są korzonki czy nowe listeczki będą czy może....? :wink:
Cattleya też się trzyma.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu bardzo ładna ta nowa masdevallia, do tego pachnąca. Peloric też wygląda bardzo wiosennie.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Przez te masdevallie spać nie mogę. ;:223 Jak chce sobie poprawić humor to zaglądam do Ciebie, nigdy się nie zawiodłam.Peloric też przedniej urody.
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

No tak ciagle nas czym zaskakujesz :) nowość urocza ach nie mniej jak cała reszta :)
pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Asiu piękna kolekcja Masdevallii ;:138 ja na razie mam jedną dorosłą i małą sadzoneczkę ale już mi się marzą kolejne i już niemogę się doczekać by ujrzeć postępy w twoich siewkach ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Witam :wit,
Asiu, Twoje kwiatki podziwiam od dawna, ale tak jakoś w milczeniu.. :oops: Mam takie pytanko: kupiłam w zeszłym roku w wakacje na wystawie Masdevallię Barleanę i, owszem, stale przyrasta w nowe listki, ale nie kwitnie.. Pomyślałam, że pewnie jest to spowodowane brakiem różnicy temperatur między dniem a nocą. Ponieważ nie mam możliwości zapewnić tej różnicy u siebie w pokoju, to wymyśliłam, że mogę w dzien trzymać u siebie w pokoju (temp. ok. 20C), a na noc przenosić do rodziców gdzie okno jest chyba nnie do końca szczelne (temp. ok. 13C przy oknie). Nie wiem tylko czy storczykowi wyjdzie na dobre takie przenoszenie, mogłabyś powiedzieć co o tym sądzisz? Czy przenoszenie bardzo jej zaszkodzi?
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”