Storczyki- improwizacja.... Fleur 78
- Anya
- Przyjaciel Forum
- Od: 5 gru 2006, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alu, wątek zaczyna się szokująco
, ale widać już dobre efekty.
Wiesz co to oznacza
Że jesteś już zainfekowana ;:82 Witaj w gronie podobnych!!;:138
Ładniutki ten Phalaenopsis, nazwa nieważna, ot zwykła hybryda.
Ale jaka wdzięczna i uparta, nie pozwoliła się dobić i tak ślicznie o sobie przypomniała.
Uroczy kwiatuszek
Powodzenia życzę w nowej pasji i trzymam kciuki za resztę rekonwalescentów

Wiesz co to oznacza

Że jesteś już zainfekowana ;:82 Witaj w gronie podobnych!!;:138
Ładniutki ten Phalaenopsis, nazwa nieważna, ot zwykła hybryda.
Ale jaka wdzięczna i uparta, nie pozwoliła się dobić i tak ślicznie o sobie przypomniała.
Uroczy kwiatuszek

Powodzenia życzę w nowej pasji i trzymam kciuki za resztę rekonwalescentów

Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Elżuniu, z tego wynika, że muszę się przyjrzeć, jak wyglądają typowe warżki
! Ale już wiem co to warżka!
czyli tak źle ze mną nie jest...
Aniu, jakaś dobra siła powstrzymała Ciebie przed zajrzeniem do mojego wątku wcześniej! Ten Phalaenopsis (o nietypowej warżce!
) okazał się na prawdę wiernym przyjacielem: nie dosyć, że zrobił mi taką piękną i miłą niespodziankę, to po raz kolejny uratował mój storczykowy honor!
Aniu, zaczęłam zwiedzać Twoje storczykowo! Jak skończę, to się odezwę! (Jak mi słów nie zabraknie...
) Dziękuję za wizytę! 

Aniu, jakaś dobra siła powstrzymała Ciebie przed zajrzeniem do mojego wątku wcześniej! Ten Phalaenopsis (o nietypowej warżce!

Aniu, zaczęłam zwiedzać Twoje storczykowo! Jak skończę, to się odezwę! (Jak mi słów nie zabraknie...

Alu, zajrzyj, czy to nie jest podobny do Twojego nieznajomego?Post z 15 grudnia.Jest tam, jeszcze nie otworzony do końca, ale powinnaś mu się przyjrzeć, gdy się bardziej rozwinie.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 118#193118
A może to Phalaenopsis amabilis?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 118#193118
A może to Phalaenopsis amabilis?
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
" WARŻKA", do dzisiaj nie wiedziałam, ze takie słowo istnieje!!!
Widzisz Alutka, jaką super nauczycielką jesteś, gdyby nie Twój wątek, nadal trwałabym w niewiedzy.
Widzisz Alutka, jaką super nauczycielką jesteś, gdyby nie Twój wątek, nadal trwałabym w niewiedzy.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
Elżuniu, dziękuję za link! Zobaczę lepiej jak się całkiem rozwinie, ale mimo, że kształt warżki (
) wydaje się podobny, kolory są jakby odwrotnie. Mój ma środek różowy a tylko na obrzeżach tych "skrzydełek" jest trochę żółtego, , U Agasty, sam środek jest żółty. Chociaż nie wiem, czy kolory mają tutaj znaczenie...?
Phalaenopsis amabilis to na pewno nie jest. Ani kształt, ani kolory warżki się nie zgadzają. Ale i tak dziękuję Ci za chęć pomocy!
Guciu, wpadaj tu częściej, to jeszcze niejednej rzeczy się ode mnie nauczysz!
(Dziewczyny, słyszycie?!
Pomocy!!!
)

Phalaenopsis amabilis to na pewno nie jest. Ani kształt, ani kolory warżki się nie zgadzają. Ale i tak dziękuję Ci za chęć pomocy!

Guciu, wpadaj tu częściej, to jeszcze niejednej rzeczy się ode mnie nauczysz!

(Dziewczyny, słyszycie?!

- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
Elu, dobra jesteś... !eleka pisze: podobny do Zygopetalum, ale ja zupełnie nie orientuję się w nazwach.Bezbłędnie mogę rozpoznać chyba tylko falki.

A z tymi zakupami, to masz rację...

Trudno zgadywać ale :P spróbuję je uprawdopodobnić:
1/ zielonkawy ---> Dendrobium typu nobile -->w handlu spot.Dendrobium hybr.nobile'Emma Gold'
2/z białą warżką ----> prawdopodobnie Odontonia Samuraj
3/tygrysik ------>pewnie coś z nazwą przy Wilsonara .......
To naprowadzić powinno na trop.
Gratuluję zakupów,aleeeeeee masz kolorowy zawrót głowy.A jak jeszcze pachną to ajajajajaj
oczywiście w określonych tylko porach dnia!!! i w słoneczku.
pozdrawiam JOVANKA
1/ zielonkawy ---> Dendrobium typu nobile -->w handlu spot.Dendrobium hybr.nobile'Emma Gold'
2/z białą warżką ----> prawdopodobnie Odontonia Samuraj
3/tygrysik ------>pewnie coś z nazwą przy Wilsonara .......
To naprowadzić powinno na trop.
Gratuluję zakupów,aleeeeeee masz kolorowy zawrót głowy.A jak jeszcze pachną to ajajajajaj
oczywiście w określonych tylko porach dnia!!! i w słoneczku.
pozdrawiam JOVANKA
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
J ;:76 VANECZKO, bardzo Ci dziękuję za podpowiedź! Nie wiedziałam, że storczyki pachną w tak skomplikowany sposób...
Wąchałam wczoraj wieczorem i nic nie czułam, więc stwierdziłam, że pewnie nie pachną, ale po tym co powiedziałaś, będę je jutro testować co godzinę!
Lucynko, moje storczyki i ja dziękujemy za komplementy! Miło mi, że Ci się podobają. Było sporo różnych i wybrałam te, moim zdaniem, najładniejsze... oczywiście z tych w rozsądnej cenie, bo były również duże, bardzo drogie... Jest jeszcze parę takich, które mi chodzą po głowie... np. z takimi maleńkimi kwiatuszkami... Też są w różnych kolorkach. Jest też spory wybór phalaneopsis ( o ile nie przekręciłam nazwy...)

Lucynko, moje storczyki i ja dziękujemy za komplementy! Miło mi, że Ci się podobają. Było sporo różnych i wybrałam te, moim zdaniem, najładniejsze... oczywiście z tych w rozsądnej cenie, bo były również duże, bardzo drogie... Jest jeszcze parę takich, które mi chodzą po głowie... np. z takimi maleńkimi kwiatuszkami... Też są w różnych kolorkach. Jest też spory wybór phalaneopsis ( o ile nie przekręciłam nazwy...)

Na pewno Dendrobium ale czy na pewno ten typ ?:DJovanka pisze:Trudno zgadywać ale :P spróbuję je uprawdopodobnić:
pozdrawiam JOVANKA
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Myszek
jesteś czujna/y i to wspaniale
.
Oczywiście to nie nobile
.
w ogóle handlowo nie ma żadnego rozszerzenia.
czyli Dendrobium 'Emma Gold'
a....... należy stosować wymagania jak dla dendrobium typu phalaenopsis.
To tak
jak się odpowiada na zbyt wiele,a na dodatek...piecze :P .Pokręciło się wzajemnie w postach nazwy na maksa i tyle. Wina miksera,trzeba wninnego znależć!!
dzięki- już się szybko poprawiłam
i tam i tu !!!
Pewnie konieczny jest odpoczynek.
pozdrawiam JOVANKA

jesteś czujna/y i to wspaniale

Oczywiście to nie nobile

w ogóle handlowo nie ma żadnego rozszerzenia.
czyli Dendrobium 'Emma Gold'
a....... należy stosować wymagania jak dla dendrobium typu phalaenopsis.
To tak

dzięki- już się szybko poprawiłam

Pewnie konieczny jest odpoczynek.
pozdrawiam JOVANKA
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
Myszomyszu Ciastkolubny, dziękuję za odwiedziny w moim storczykowie i zapraszam częściej!
J ;:76 VANKO, nic nie szkodzi! Dla mnie i tak jesteś storczyków Królową ! A na dokładną nazwę i tak w tej chwili nie zwracam uwagi! Za dużo nowego...
Wrócę do tej strony, kiedy już się trochę bardziej oswoję ze storczyków terminologią.
Do tej pory, mój słownik zawiera tylko 3 słowa:
1. Phalaenopsis
2. Cambria
3. warżka
I to mi na ten rok wystarczy...
Ale rok 2008 już się zbliża...

J ;:76 VANKO, nic nie szkodzi! Dla mnie i tak jesteś storczyków Królową ! A na dokładną nazwę i tak w tej chwili nie zwracam uwagi! Za dużo nowego...

Do tej pory, mój słownik zawiera tylko 3 słowa:
1. Phalaenopsis
2. Cambria
3. warżka
I to mi na ten rok wystarczy...