Witaj Fleur i ....

za odwagę !
No cóż..

chwila skupienia i....
1/ten pierwszy i drugi ekstra-suszek nie wyglądają aby miały szanse na przeżycie ale...
mozna próbować,jezeli coś jest żywego wokół korzenia.Wyciąć suszki,otrzepać podłoże stare dać nowe.Nowe podłoże musi być troszkę wilgotne.I tak pozostawić ,po 2 tygodniach podlać,zobaczyć ....i znó ...może coś ruszy po x-czasie.
2/pozostałe są ok- wystarczy im na nowo rozpoczęcie cyklu--->podlewanie,zasilanie ,obsypanie nowym podłozem.Oczywiście jak miały absoluitny post,trzeba stopniowo wchodzić z zasilaniem.Falenopsisy trzeba ustawić na stanowisko jasne i ciepłe - najlepiej jednak można obserwować co w doniczce gdy jest przezroczysta.
Jeżeli stosujemy osłonki to o kilka numerów większe aby stworzyć dystans od spodu i po bokach.Wazna jest cyrkulacja powietrza w doniczce.
3/Przesadzanie mozna robić , ostrożnie wyrzucić zawartość,przejrzeć korzenie- zgnite,martwe usunąć.Przy cięciach konieczna dezynfekcja .Po zabiegu trzeba troszkę /6-12godz./odczekać-aby zasuszyły się ranki,wskazane obsypanie węglem drzewnym,aptecznym.
4/ten kwitnący na razie bym oszczędziła w przesadzaniu-może nie utrzymać pąka,a szkoda warto zobaczyć co to jest :P .Przesadzisz ,po przekwitnięciu.
Jest zasada zupełnie inna przy przesadzaniu storczyków:
Storczyka sadzi się w lekko wilgotne podłoże i nie wymaga podlewania przez 7-10 dni.Podłoże musi być luźne,gwarantować aerację powietrza.Jest to czas potrzebny do zabliźnienia się ran i uszkodzeń w syst.korzeniowym.
Oczywiście,pozostaje.....( po naszej stronie )stworzenie lepszej/wyższej wilgoci wokół rośliny , spryskiwanie podłoża w międzyczasie zapobiega odwodnieniu storczyka.
Po tej przerwie przystępujemy do normalnego cyklu podlewanie +zasilanie.
Zasilanie zawsze oszczędne;storczyki przeważnie nie wymagają wiele... (są też wyjątki ....np.cymbidium w okresie letnim !)
Dawka nawozu to: 1/4 zalecanej na opakowaniu jeżeli stosujemy przy każdym podlewaniu.
Podlewanie trzeba dostosować w zależności od szybkości wysychania podłoża --->wymaga obserwacji.
Z tacca--->trzeba tak postępować jak w przepisie,aby nie było utraty wilgoci trzeba
zrobić namiot z worka foliowego - wietrzenie 2xna dzień . No można umieścić w mini szklarence lub imitacji takowej z pudełka po ciastkach :P ,torcie....Oczywiście reżim temperatury i światła potrzebny i wspólnie z wilgocią musi być jako minimum warunków
do kiełkowania.
A tak ogólnie to myślę,że niezależnie od dodatkowej pracy- będziesz miała wspaniałą nową przygodę.Storczyki to są ;:117 * twarde zawodniki* -jak widzisz już ze swojego doświadczenia przeżyły wiele w zapomnieniu , teraz pewnie zaczną odwdzięczać się kwitnieniem.
Czego Ci serdecznie życzę.
I wcale nie przeszkadza mi to , ze sprowokowałam Twoje ulitowanie się nad storczykami-
to też jest moje czarowanie ;:95
serdeczności i powodzenia przy pracach -będę sekundować!!!
pozdrawiam J ;:76 VANKA