Rozmaitości w kolorowym ogródku amatorki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozmaitości w kolorowym ogródku amatorki

Post »

Witaj oniemiałam na widok wysianych roślinek , a seiwki laków mnie zauroczyły bo to piękna i wspaniałe pachnąca bylinka pomidorki tylko pikować , będziesz miała wspaniałe plony- z pozdrowieniami Marzena
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne wysiewy! Ja siałam w tym roku tylko heliotrop, lobelię i tunbergię, reszta idzie od razu do gruntu.

A te rabaty to mogłabyś pokazać! Najfajniejsze są takie opowieści o metamorfozie - jak było, jak się robiło, a potem efekty. Zazwyczaj człowiek przeciera oczy ze zdumienia i zachwytu, i u Ciebie też na pewno tak będzie!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz rękę do wysiewów, piękne sadzonki. ;:63 Nie chcę Cię martwić, ale pewnie jeszcze trochę rabat przybędzie, bo gdzie to wsadzisz. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Piękne fotki z Twojej okolicy .a konkretnie to ??
Widzę,że lubisz i roślinki i zwierzęta i owady.To suuper!!
Ale imponujące wysiewy.Ja w tym roku nie mam na to czasu,Co trzeba to kupie i tyle!
Piękna wiosna i u ciebie ;:173
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Witaj Marzenko :wit . Z nasion, które posiałam ok 3/4 jest dla mnie nowością, to znaczy wysiewane po raz pierwszy. Ale przejrzałam forum, pozapisywałam sobie wielkość roślin i termin kwitnienia i może jakoś porozmieszczam na rabatach. :)

Agnieszka rabaty na pewno pokaże, ale na zasadzie porównania, choć jak wszystko się uda to w tym roku będą prawie same klomby z kwiatów jednorocznych. Ale jak to się mówi, nie od razu Rzym zbudowano :wink:

Soniu każdy mi mówi, że oszalałam z tymi wysiewami a mi się ciągle zdaje że i tak będzie pusto na rabatach. Pewnie z racji amatorszczyzny nie umiem jeszcze określić co i ile zasiać ale i też muszę się przekonać na własnej skórze :lol:

Anno B. moja okolica to powiat zamojski 8-)

Ach, coraz więcej kolorków w ogrodzie :tan .

Pierwsze nasadzenia doniczkowe:
Obrazek Obrazek

Zbliżenia żonkilków, które rozjaśniają pochmurny dzień:
Obrazek Obrazek

Pierwiosnki coraz bardziej rozkwitają:
Obrazek Obrazek

Hiacynty pną się do góry:
Obrazek Obrazek

Żagwin rozpoczyna kwitnienie:
Obrazek

I w cieniu krokusy dopiero rozkwitły (na słonecznym miejscu pozostały po nich już tylko listki :wink: )
Obrazek

Rododendron "Roseum Elegans" cały w pąkach:
Obrazek

Jagoda kamczacka też kwitnie:
Obrazek

Chyba udało mi się przechować osteospermum ;:224 / I początek kwitnienia w tamtym roku:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, to ty jetes roztoczanka :D
I piękne okollice zamojszczyzny masz , no tak., to już nie daleko :D Bratusie śliczne kolorki.O muszę zajrzeć do moich kamczatek, czy już kwitną :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko bratki z pomarańczowym oczkiem piękne. ;:138 Żonkile jak słońce, którego teraz brakuje. Z siewkami tak samo, stale mam za dużo i wciskam znajomym. Czasem dziwnie na mnie patrzą, narobię się i rozdaję. ;:218
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Niezle Cię zakręciło . Wysiewy imponujące ale część z nich domaga się pikowania .
Czy wystarczy miejsca na to wszystko ? U mnie rośliny stoją wszędzie .
Nigdy jeszcze nie siałam laku a lwie paszcze jeszcze mi nie wzeszły a Twoje takie duże.
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam! Ktoś to już napisał, ale ja powtórze.... Masz rączkę do siania ;:108 ja posialam w lutym kilka roślinek to te, które przeżyły siedzą jak zaklęte, a twoje to juz krzyczą do ogrodu.
Jeśli pozwolisz pobserwuje twoje zmagania ogrodowe- może i ja się czegoś przy tobie naucze :lol:
Pozdrawiam!
Za mały ogród, za dużo marzeń...
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

Dziewczyny powiem Wam, co jak co, ale wysiewy raczej mi wychodzą. I nic specjalnego nie robię, ot sieję nasionka, polewam dobrze wodą i nakładam woreczek foliowy. I właściwie zapominam o tym aż pokażą się zielone łebki roślin, wtedy ściągam woreczek. Od tej pory już jednak trzeba się tym zająć bo należy dbać o wilgotność podłoża.

A dzisiaj jakby było mi mało wysiewów - co zrobiłam? Oczywiście posiałam astry i aksamitki ;:oj .

Miejsca na parapetach brakuje, ale na szczęście mam dwa piętra i więcej parapetów, a i teraz co mogę to wynoszę do tunelu. Żeby nie było tak dobrze, to nie lubię pikowania. A przepikowanie ok. 100 szt. begonii dało mi do wiwatu, więc już teraz zaczynam ograniczać i pikuję tylko to co niezwłocznie pili, resztę sobie odpuszczę. :wink:

Natomiast nie potrafię wyobrazić sobie wizualizacji ogrodu, jak to będzie wyglądało jak się wszystko rozrośnie. I dlatego też tworząc moje rabaty czasami idę po omacku a dużą część natura robi swoje. I tak to się kręci.

Kasieńko :wit . Serdecznie zapraszam. Sama nie ma zbyt dużego doświadczenia, więc czekam też i na Twoje rady, jak to się mówi ziarnko do ziarnka, zbierze się miarka.

Dzisiaj ugotowałam pierwszy raz, iście wiosenny obiad, z racji tego że szczaw nadawał się już do zerwania a mianowicie zupę szczawiową vel barszcz szczawiowy z jajkiem. U mnie podaje się go jeszcze z ziemniakami ze szczypiorkiem i skwareczkami oczywiście na osobnym talerzyku. Ach, co to był za zapach. Wiem, że to nie jest wątek kulinarny więc wklejam tylko szczaw przygotowany do gotowania :lol: :
Obrazek

Przeglądając zdjęcia przypomniał mi się arbuz. Wysiewaliście go? Ja miałam w zeszłym roku ale w tym odpuściłam sobie ze względu na brak miejsca bo jednak arbuz trochę się rozrasta. Sama zwykle sieję na początku kwietnia (oczywiście miałam kiedyś rok, że wysiałam na początku marca i co się stało? A zakwitł sobie w domu na parapecie, bo wynosimy go dopiero po majowych przymrozkach). Mówię Wam jaka radość z wyhodowanego arbuzika. :tan

Tak to wyglądało u mnie:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

;:oj kupowałaś jakieś specjalne nasiona ??? czy to takie wydłubane z owocu?? i jaki był w smaku??? słodki???
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WAW!
Ale miałaś arbuzy!!I to swoje ;:63 ;:63
Ja w tym roku też sie do nich przymierzam .Dynie, cukinie to już sadzę :)
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

Nasiona od Leg. "Sugar Baby" i "Janosik". Łatwo wschodzą. Co do smaku to wydaje mi się że z tych posianych były bardziej słodkie ale mogłam być nieobiektywna :D. Z tych sklepowych to ciągle sok mi po rękach kapie, czego nie lubię a te moje to miały jakby więcej miąższu niż samej wody. A może to zależy od warunków uprawy. Szczerze powie, nie wiem, ale warto spróbować aby tylko przekonać się. No i moje trochę też leżakowały w garażu na jesieni, aby tylko nie były uszkodzone.

Ana cukinie też lubię - szczególnie przysmażoną na patelni z pomidorami, ryżem i ziołami. Albo zamarynowaną w słoikach na zimę. Pychotka ;:109
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

Ach słoneczko świeci, wiosna w pełni, już maj za pasem i niedługo wszystkie rośliny wyniesiemy do ogrodu. Cóż to za miły czas. To co w miesiącach zimowych tak pieściliśmy i chuchaliśmy już niedługo odwdzięczy się i pokaże nam swoje cudowne kwiaty.

U mnie już po pierwszym koszeniu trawy. Świetnie wtedy trawnik wygląda. Mam wrażenie pedantycznej czystości. Jeszcze tylko rabaty zapełnić kwiatami i będzie bajka. :)

Wiosna, jakby ktoś nie wiedział, tak właśnie wygląda ;:3 ;:109

Pierwiosnkowy czas:
Obrazek Obrazek

Zapach hiacyntów jest powalający. Leżę sobie na trawce i tak się upajam tych zapachem:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Szafirki też ładnie wyglądają przy iglakach, choć u mnie rosną w półcieniu i nie są jędrne i grube:
Obrazek

Tulipany lada moment i otworzą się:
Obrazek

Forsycjowy krzaczek jeszcze mały a już cieszy:
Obrazek

Hosta "Mediovariegata" pokazała już listki, reszta posadzona na jesieni nie daje oznak życia:
Obrazek

Tawułki też się pokazały - ale nie wiem czy nie za płytko posadzone czy taki kolor mają jak budzą się do życia?:
Obrazek

Różyczki całe w listkach:
Obrazek Obrazek

Mirabelki w pełni kwitnienia i charakterystyczne "brzęczenie" zapracowanych pszczół:
Obrazek Obrazek

Świdośliwa - czyżby po 3 latach szykowała się do kwitnienia?
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko arbuz wyhodowałaś. ;:oj Pierwiosnki i hiacynty w pięknych kolorach, a kwitnące drzewa owocowe, to jeden z piękniejszych widoków. ;:31 Trawnika zazdroszczę, u mnie mimo jesiennej wertykulacji, jakiś marniutki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”