Kaktusowe szaleństwo - _LeNa_

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusowe szaleństwo - _LeNa_

Post »

_LeNa_ pisze:A tutaj obgadywany powyżej uparciuch, który dużo obiecuje, ale nic nie pokazuje - Echinopsis obrepanda. Nie wiem co robię źle? Nie przestawiam doniczki, podlewm gdy potrzeba.. ;:131 A mimo to pąki nie chcą się rozwinąć.
_LeNa_ pisze:A co do E. obrepanda.. Hmm.. Ulokowany jest w domu na parapecie, słoneczko ma do południa i tu chyba, jak to mówią, jest pies pogrzebany :? Chyba trzeba zmienić mu miejscówkę..
Mam Echinopsis carmineoflora,a wg tej strony to teraz też Echinopsis obrepanda:
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... panda.html
Moja stoi na parapecie zewnętrznym południowego okna balkonowego.Słońce ma od 08.00 do 17.00.
Kaktusy podlewam zależnie od pogody co 2 lub 3 tygodnie.
W ubiegłym roku podlewałem bardzo oszczędnie i pąk się zasuszył,dlatego teraz,gdy pojawił się pąk podlewałem ją co tydzień.
Z początku pąk rozwijał się bardzo powoli,aż do pewnego momentu.Potem to trwało tylko kilka dni i pokazał się kwiat.
Postaram się to udokumentować zdjęciami pod którymi są daty.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
1 zdj.- 12 czerwca ; 2 zdj.- 24 czerwca ; 3 zdj.- 7 lipca ; 4 zdj.- 10 lipca ; 5 zdj.- 11lipca.

Między 1 a 2 zdjęciem to prawie 2 tygodnie,a różnica w pąku prawie niezauważalna.
Jak widać do 3 zdjęcia to prawie 4 tygodnie,a potem do kwiatka to tylko 4 dni.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marianie - fantastyczna dokumentacja. To genialny przykład cierpliwości, o jakiej wcześniej mówiłyśmy. Oj, ileż muszę się jeszcze nauczyć... ;:131 Ale warto było czekać, dokumentacja i kwiaty - piękne ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do tego,co napisałem poprzednio chciałbym dodać jeszcze kilka słów.
Okres,w którym kwitła moja Echinopsis był nieco inny niż obecnie.
Było cieplej,czasami upalnie.Doniczka mała,bo tylko 8 cm i podłoże ubogie.
Nie było to podlanie każdorazowo na maksa,ale mimo wszystko więcej wody dostawała niż inne kaktusy.
Więcej niż te większe kaktusy,które rosną w większych doniczkach.
Trzeba to po prostu wyczuć.
Kilka roślin
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Marianie dziękuję Ci nie tylko za zainteresowanie i piękną dokumentację, ale i za cenne uwagi, które zawarłeś w Swej wypowiedzi ;:180

Tak się zastanawiam co teraz zrobić.. Oczywiście nie jestem w stanie zapewnić mojej roślince tak dobrych warunków jak Ty Swojej, ale mogłabym ją umieścić w miejscu bardziej słonecznym tzn. na parapecie, który jest oświetlany, tak mniej więcej, od południa do godzin wieczornych. Dzięki temu roślina "łapałaby" więcej słoneczka, choć i tak nie zawsze, bo od pewnego czasu słońca jest jak na lekarstwo. Dziś akurat pogoda dopisuje, ale kto wie co będzie jutro ;:218

Poruszę jeszcze kwestię podlewania - moje roślinki dostają wodę co dwa tygodnie, czasem też je zraszam, oczywiście uważając na pąki. Jednak mimo tych zabiegów w pewnym momencie czegoś zabrakło.. Pierwszy pąk rósł, a potem z dnia na dzień zmarniał i odpadł ;:174 Być może przyczynił się do tego, przypadający na czas rozwoju pąka, ponad tygodniowy okres deszczowej i pochmurnej aury, a może zupełnie coś innego.. ;:131

W każdym bądź razie, nie pozostaje mi nic innego, jak tylko czekać na rozwój wydarzeń :)

Żanetko jak to dobrze, że mamy tu na forum tylu wspaniałych specjalistów, od których możemy się tak wiele nauczyć ;:108
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z Twoich wypowiedzi wnioskuję Magdo,że masz wystawę wschodnią lub zachodnią.
Mimo wszystko lepsza jest ta wschodnia,ponieważ słońce jest od samego rana.
Zachodnia jest gorsza,bo słońce,gdy grzeje już mocno w południe, to nagle wpada na kaktusy.
Szczególnie jest to niebezpieczne latem,gdy słońce jest najwyżej.
Wtedy kaktusy mogą ulec poparzeniu,gdy są na zewnątrz.
Kilka roślin
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Marianie co racja, to racja.. W ubiegłym roku przez moją nieuwagę intensywne słoneczko spaliło mi jedno Gymnocalycium :oops:
W tym zaś postępowałam z kaktusami znacznie delikatniej (rozważniej) i obyło się bez strat :D

Ale powracając do tematu.. Co radzisz? Pozostawić E. obrepanda na swoim miejscu czy przenieść w miejsce bardziej nasłonecznione?
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Magdo wpadłam z rewizytą :D długo mnie nie było na FO i przegapiłam Twój wątek ;:131 niniejszym nadrabiam. Masz piękne, zadbane rośliny, zdjęcia robisz fantastyczne, bardzo mi się u Ciebie podoba, będę zaglądała tu częściej ;:108
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Marzenko witam Cię serdecznie :wit
Dziękuję za miłe słowa skierowane ku moim roślinom, a także za pochwałę moich zdolności fotograficznych :D Lubię "bawić się" aparatem :wink:
Bardzo miło mi Cię gościć i oczywiście zapraszam częściej ;:65
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Magdo, trafiłam do twego wątku po twoich odwiedzinach u mnie i powiem, że bardzo pięknie prezentujesz swoje cuda. Urzekły mnie urokliwe ujęcia. A pąk Echino pokryty szarym zarostem po prostu szał.

Trochę się zdziwiłam, że ci baldianek zastrajkował - ja mam ich 11 i zawsze kwitną wielką liczbą kwiatów. Może to jednak brak składnika do kwitnienia, albo zbyt azotowy nawóz jeśli już dodajesz. Moje niektóre baldianki miały w tym roku ponad 20 kwiatów, a co najmniej po kilka 5-6. To u mnie najłatwiejsze do kwitnienia kaktusy. Z tym, że moje mają południowe stanowisko, szczególnie teraz we wrześniu widzę, że potrzebują kilka godzin by w pełni otworzyć pąki - przy pełnym słońcu otwierają się teraz dopiero po 14-tej. I jeszcze jeśli chodzi o zimowanie, to ja nie mam warunków chłodu - zimują w temperaturze pokojowej, najbardziej odbija się to chyba na Mammillariach - słabo mi kwitną. Ale pozostałe jakoś to znoszą i potem kwitną :tan

Mój Echinuś też w upał zrzucił wiele pąków, więc to chyba taka prawidłowość. W pochmurną pogodę i słotę to moje Echinopsisy raczej przedłużają czas w stanie pąków i czekają na słońce, a te co otwierają teraz to nawet fajne efekty dają, bo zamiast przekwitać następnego dnia nawet 3 dni się utrzymują.

Zarazek kaktusowy już cię dopadł - u mnie też zaczęło się od kilku zapyziałych ciernistych, co to nigdy nie kwitły, a od zajrzenia tu na forum urosło do 90 sztuk i to nawet tak kwitnących. Ten zarazek na szczęście nie idzie tylko w ilość, ale dzięki wielu nauczycielom w jakość. Najdziwniejsze w tej nauce jest to, że dzieje się to w sposób niezauważalny. Wydaje się, że niewiele zmieniamy uprawę, a jakość rośnie w niewiarygodnym tempie.
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Danusiu witam Cię w mych skromnych progach :wit
Dziękuję za miłe słowa - jakże serducho się od nich raduje :tan

Jeśli chodzi o pąk E. subdenudata to.. Hmm.. Zafascynował mnie i sama wiesz, koniecznie musiałam się z Wami podzielić tym ciekawym widokiem :D

W przypadku baldianka może rzeczywiście zawaliłam z nawozem.. Nie pamiętam składu, ilości N P K, ale możliwe, że był zbyt azotowy. Co prawda, kwiatuszków w tym roku nie ujrzałam, ale myślę że w następnym będzie lepiej właśnie dzięki Waszym cennym radom ;:180

Z kolei, to co dzieje się u Ciebie na parapecie gymnolkowym wprost powala na kolana. Cieszę się Danusiu, że mogłam u Ciebie nacieszyć wzrok tak rewelacyjnym widokiem ;:oj Ach te łany kwiatów..

Dodam jeszczę parę słów o E. obrepanda. No cóż.. Z drugiego pąka zrobił się skwareczek :? Ale za to trzeci rośnie, niestety pogoda znów Nam się zrobiła "płacząca". Pada i pada..

A co do zarazy kaktusowej, to nie tylko zabiera, w tym przypadku miejsce na parapecie, czy też fundusze z portfela, ale i wiele daje :) Bo przecież tyle tu cennej wiedzy zdobywamy, ucząc się od siebie nawzajem, tylu miłych ludzi poznajemy.. ;:108

Oj, późno już, a ja się rozgadałam :lol:

Wiem, że u wielu z Was dziś szaro, buro, ponuro. Na poprawę humoru mam więc trochę słoneczka ;:3 :wink:

Hamatocactus setispinus.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No śliczne... za takie słoneczko bardzo dziękuję i bardzo proszę o więcej ;:138
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Żanetko miło mi, że jesteś :) Muszę poszperać w zdjęciach, może znajdę jeszcze jakiegoś "słonecznego" kwiatuszka ;:3
Wiadomo, że deszczyk też potrzebny, ale jakoś tak bez słoneczka ciężko się obejść :wink:
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukaj szukaj, ;:3 potrzeba i nam, i kwiatkom. A na Twoje zdjęcia -myślę tu o jakości i formie przekazu- z przyjemnością się patrzy ;:108
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładnie! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10