Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3610
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Aniu już nie używamy soli , ani pieprzu . Wystarcza majonez i łosoś :?:
Bardzo ciekawie to wygląda :wink:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2742
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Białystok

Post »

ewkapaw pisze:Aniu już nie używamy soli , ani pieprzu . Wystarcza majonez i łosoś :?:
Bardzo ciekawie to wygląda :wink:
Ewuś :D to wyjątkowo zdrowa sałatka :D bez soli i pieprzu :D :D i uwierz mi, że pyszna jest bez tych dodatków :D łosoś jest wystarczająco słony ... :wink: ale oczywiście jak ktoś lubi mocniejsze smaki to można dosmaczyć :D

... tylko nie spieprzyć za mocno ... hi hi hi
:lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5116
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
Kontakt:

Post »

Sałatkę aanuli znam w wariacji: zamiast łososia kurczak przysmażony w przyprawie gyros (oczywiście w kawałeczkach)
A zamiast warstwy cebuli może być szczypiorek :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2742
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Białystok

Post »

A ja znam kurczaka z gyrosem w połączeniu z keczupem :wink: i chyba z ogórkiem konserwowym :D

Jeszcze inną sałatkę znam z kurczakiem podsmażanym ... z selerem naciowym w parze :D
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3610
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Aniu właśnie tak myślałam , że nie dodajemy żadnych przypraw , ale wolałam się upewnić . Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź . :wink:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

O matko jedyna, Ave, pokazujesz takie zdjęcia, że mam ślinotok!!! Chyba muszę coś zjeść, natychmiast!!! Już wiem! Zjem monitor :D

A gołąbki robisz? Jeśli tak, to z jakiej kapusty? Włoskiej czy zwykłej? Z ryżem, czy bez? opowiedz, proszę :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3191
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post »

Uwielbiam czytać te wspaniałości, to tak jakbym ciut zjadła. :)
Aniu - proszę wklej tej przepis na te sałatki :D
Jadłam niedawno ta ala Gyros, ale dokładnie nie wiem ( kurczak sos taki pomidorowo-majonezowy, na wierzchu kapusta pekińska, ale co tam jeszcze.
Proszę dajcie ten przepis :) :D
;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Sałatka Gyros

Post »

Wedle życzenia:)

Sałatka Gyros

Obrazek

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka.
2 -3 cebule,
3 - 4 ogórki korniszony, ale dawałam też kiszone i było OK
1/3 puszki kukurydzy,
1/2 główki kaputy pekińskiej,
majonez,
ketchup – najlepszy Pudliszki łagodny
olej do smażenia.
przyprawa "GYROS"
1/3 łyżeczki vegety

Wykonanie:

Piersi kurczaka (w całości) posypać dość mocno przyprawą GYROS i odstawić na kilka godzin do lodówki – ja najczęściej zostawiam na noc

Po tym czasie piersi kurzęcepokroić w średniej wielkości kostkę, podsmażyć na oleju, wyjąć, wystudzić.

Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.
¼ kapusty pekińskiej pokroić i leciutko oprószyć vegetą – i wetrzeć tą przyprawę w piórka kapusty
Pozostała część kapusty również pokroić w piórka – kroimy tylko część liściastą – grubą żyłę odrzucamy.

Układać warstwami (fajnie wygląda w przezroczystej misce)

1- kapusta (bez vegety)
2 - piersi z kurczaka
3 - cebula
4 - warstwa ketchupu
5 - ogórki (pokrojone w kostkę)
6 - kukurydza
7 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)
8- poszatkowana kapusta, z vegetą

Wstawiamy sałatkę do lodówki, potrzebuje schłodzenia :) ale moja córka wcina ją też na gorąco :)

Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Nalewka pisze:O matko jedyna, Ave, pokazujesz takie zdjęcia, że mam ślinotok!!! Chyba muszę coś zjeść, natychmiast!!! Już wiem! Zjem monitor :D

A gołąbki robisz? Jeśli tak, to z jakiej kapusty? Włoskiej czy zwykłej? Z ryżem, czy bez? opowiedz, proszę :)

Naleweczko :) gołąbki robię z kapusty włoskiej, ale czasami i zwykłej. Ryż dodaję, ale daję też dwa rodzaje mięs. Wklepię przepis, bo jak słuchy chodzą, te moje gołabki są niezłe ;)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Rożki z szynki w galarecie

Post »

Rożki obfitości z języczkiem przepis autorski

Obrazek

Składniki


Obrazek

1 serek śmietankowy gęsty - ja używam serek kanapkowy JOGO albo Ostrovia
1 - 1,5 łyżeczki chrzanu
7 plastrów szynki konserwowej (w kształcie kwadratu)

1/2 l. wody
żelatyna (ok 3-4 łyżeczek - w zaleznosci od przepisu na opak. na 1/2 l. płynu)
1 łyżeczka vegety
Jeśli mamy większe naczynie musimy oczywiście zrobić galaretkę z większej ilości wody i żelatyny - ja miałam salaterkę o wym26x18 cm i wys.3cm)

Do dekoracji:
2 łyżeczki kukurydzy konserw.
1/2 ugotowanej marchewki
kawałek papryki
gałązka koperku
gałązka natki piertuszki
1/2 cytryny

lub inne wg uznania i fantazji

Wykonanie

Do wody dodać vegetę - ustalić słoność wg własnego gustu - taki smak będzie miała galaretka
Wykonać galaretkę wg przepisu podanego na opakowaniu żelatyny (są różne, bo jedne żelatyny tylko rozpuszcza się w gorącej wodzie, inne gotuje)

W międzyczasie przygotować twarożek i dodać chrzan - wymieszać razem
Obrazek


Przygotować dekoracje z warzyw, cytrynę pokroić na półplasterki, paprykę pokroić w słupki, z marchewki wyciąć dekoracje i uformować różyczki (tak przynajmniej miało to wyglądać)
Obrazek

Rozłozyć plaster szynki, nałożyć twarożek z chrzanem (ok 1 łyzeczki), rozprowadzić po całej powierzchni
Obrazek


W jednym z narożników położyc kawałek papryki (to będzie nasz języczek) i składać plaster po przekątnej, zaczynając od brzegu, formując rożek (jak wafel na lody)
Obrazek

Rożki układać w jaki sposób się chce , na głębokiej salaterce (lub innym naczyniu) - ja tutaj układałam naprzemiennie, żeby wiecej zmieściło się na salaterce - ale fajnie wyglada układanie np. w okrąg.
Dekorujemy wg uznania

Rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę z vegetą przecedzamy przez sito.
Obrazek


Wlewamy łyżką część galarety (mniej więcej do połowy, żeby dekoracje nie "podniosły sie w górę")

Obrazek
Wstawiamy do lodówki na kilka minut, żeby galaretka chociaż lekko się ścięła, a potem dolewamy pozostałą część galaretki. I znowu do lodówki.
Podajemy po ścięciu się galaretki jako przystawkę.

Smacznego.
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2742
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Białystok

Post »

agrazka pisze: Aniu - proszę wklej tej przepis na te sałatki :D
Jadłam niedawno ta ala Gyros, ale dokładnie nie wiem ( kurczak sos taki pomidorowo-majonezowy, na wierzchu kapusta pekińska, ale co tam jeszcze.
Proszę dajcie ten przepis :) :D
;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
Grażynko, moja sałatka z gyrosem jest taka sama jak Ewy...
Na kurczaka z selerem naciowym już podaję :D
... mam nadzieję, że Ewa nie pogniewa się, że to u niej ... :wink:

Pierś kurczaka pokroić w dość drobną kostkę, posypać curry i obsmażyć na łyżce oliwy. Ostudzić.
Seler naciowy pokroić w małą kostkę, dodać rodzynki Jumbo, puszkę kukurydzy i wystudzone mięsko. Dodac majonez i przyprawy według uznania. :D
Smaczniastego!!
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Anulku - ja wręcz ŻĄDAM wstawiania tu przepisów - bo sama będę korzystać :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Pasztet z selera

Post »

Pasztet z selera wariacja nt przepisu Alman zWŻ

Obrazek

Składniki

1 kg selera
1 marchewka
2 duże cebule
1 margaryna "Palma"
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1 szklanka bułki tartej
6 jaj
2 kostki bulionu grzybowego
1,5 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka ugotowanych grzybków
sól, pieprz
1 łyżeczka masła

Wykonanie

Obrazek

Seler, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
dodać wodę z rozpuszczonymi bulionami
rozdrobniony czosnek
i margarynę,

doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1 godz.

Ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jajek i bułkę tartą, dobrze wyrobić.
Dodać gałkę muszkatołową, drobniutko pokrojone grzybki, sos sojowy, sól, pieprz – spróbować, żeby nie przesolić
Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie połączyć.

Foremkę wysmarować tłuszczem (można wysypać kaszą manną), nałożyć masę, na wierzch położyć kilka piórek z masła
Obrazek

Piec 1-1,5 godz. w temp.180-190 stop.(najlepiej sprawdzić patyczkiem)

Można wykorzystać gotowe foremki z folii aluminiowej - 2 szt.

Pasztet jest bardzo smaczny, zdrowy ;) bo warzywny, i choć nie można go pomylić z pasztetem mięsnym to... osoby, które go próbowały nie potrafiły zgadnąć - z czego jest .
Pysznie smakuje z chrzanikiem...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 33423
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bytom

Do Ave

Post »

Ewusiu dzięki za kursik .Skrzydełka już sobie wyfiletowałam i czekają na podanie . Nawet nie było to takie trudne
Jeżeli was to zainteresuje mogę podać przepis na sałatkę z zupek chińskich. Nam ona smakuje i nie jest taka
kaloryczna
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 5989
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post »

Ewo, wydrukowałam sobie kilka przepisów, aby mieć je zawsze "pod ręką".
Kilka z nich na pewno wypróbuję.

Mam do Ciebie pytanie.
Czy masz jakiś wypróbowany sposób na gofry?

Szukam w ciemno po necie i jakoś nie mogę trafić na taki, który przypadł by mi do gustu :oops: :D
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”