Rożki obfitości z języczkiem –
przepis autorski
Składniki
1 serek śmietankowy gęsty - ja używam serek kanapkowy JOGO albo Ostrovia
1 - 1,5 łyżeczki chrzanu
7 plastrów szynki konserwowej (w kształcie kwadratu)
1/2 l. wody
żelatyna (ok 3-4 łyżeczek - w zaleznosci od przepisu na opak. na 1/2 l. płynu)
1 łyżeczka vegety
Jeśli mamy większe naczynie musimy oczywiście zrobić galaretkę z większej ilości wody i żelatyny - ja miałam salaterkę o wym26x18 cm i wys.3cm)
Do dekoracji:
2 łyżeczki kukurydzy konserw.
1/2 ugotowanej marchewki
kawałek papryki
gałązka koperku
gałązka natki piertuszki
1/2 cytryny
lub inne wg uznania i fantazji
Wykonanie
Do wody dodać vegetę - ustalić słoność wg własnego gustu - taki smak będzie miała galaretka
Wykonać galaretkę wg przepisu podanego na opakowaniu żelatyny (są różne, bo jedne żelatyny tylko rozpuszcza się w gorącej wodzie, inne gotuje)
W międzyczasie przygotować twarożek i dodać chrzan - wymieszać razem
Przygotować dekoracje z warzyw, cytrynę pokroić na półplasterki, paprykę pokroić w słupki, z marchewki wyciąć dekoracje i uformować różyczki (tak przynajmniej miało to wyglądać)
Rozłozyć plaster szynki, nałożyć twarożek z chrzanem (ok 1 łyzeczki), rozprowadzić po całej powierzchni
W jednym z narożników położyc kawałek papryki (to będzie nasz języczek) i składać plaster po przekątnej, zaczynając od brzegu, formując rożek (jak wafel na lody)
Rożki układać w jaki sposób się chce , na głębokiej salaterce (lub innym naczyniu) - ja tutaj układałam naprzemiennie, żeby wiecej zmieściło się na salaterce - ale fajnie wyglada układanie np. w okrąg.
Dekorujemy wg uznania
Rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę z vegetą przecedzamy przez sito.
Wlewamy łyżką część galarety (mniej więcej do połowy, żeby dekoracje nie "podniosły sie w górę")

Wstawiamy do lodówki na kilka minut, żeby galaretka chociaż lekko się ścięła, a potem dolewamy pozostałą część galaretki. I znowu do lodówki.
Podajemy po ścięciu się galaretki jako przystawkę.
Smacznego.