Bardzo ciekawie to wygląda
Małe co nieco od Ave ...
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Aniu już nie używamy soli , ani pieprzu . Wystarcza majonez i łosoś
Bardzo ciekawie to wygląda
Bardzo ciekawie to wygląda
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- aanula
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2742
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Ewuśewkapaw pisze:Aniu już nie używamy soli , ani pieprzu . Wystarcza majonez i łosoś![]()
Bardzo ciekawie to wygląda
... tylko nie spieprzyć za mocno ... hi hi hi
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5115
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
- Kontakt:
Sałatkę aanuli znam w wariacji: zamiast łososia kurczak przysmażony w przyprawie gyros (oczywiście w kawałeczkach)
A zamiast warstwy cebuli może być szczypiorek
A zamiast warstwy cebuli może być szczypiorek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Aniu właśnie tak myślałam , że nie dodajemy żadnych przypraw , ale wolałam się upewnić . Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź . 
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
O matko jedyna, Ave, pokazujesz takie zdjęcia, że mam ślinotok!!! Chyba muszę coś zjeść, natychmiast!!! Już wiem! Zjem monitor 
A gołąbki robisz? Jeśli tak, to z jakiej kapusty? Włoskiej czy zwykłej? Z ryżem, czy bez? opowiedz, proszę
A gołąbki robisz? Jeśli tak, to z jakiej kapusty? Włoskiej czy zwykłej? Z ryżem, czy bez? opowiedz, proszę
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 3191
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Uwielbiam czytać te wspaniałości, to tak jakbym ciut zjadła. 
Aniu - proszę wklej tej przepis na te sałatki
Jadłam niedawno ta ala Gyros, ale dokładnie nie wiem ( kurczak sos taki pomidorowo-majonezowy, na wierzchu kapusta pekińska, ale co tam jeszcze.
Proszę dajcie ten przepis

Aniu - proszę wklej tej przepis na te sałatki
Jadłam niedawno ta ala Gyros, ale dokładnie nie wiem ( kurczak sos taki pomidorowo-majonezowy, na wierzchu kapusta pekińska, ale co tam jeszcze.
Proszę dajcie ten przepis
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Sałatka Gyros
Wedle życzenia:)
Sałatka Gyros

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka.
2 -3 cebule,
3 - 4 ogórki korniszony, ale dawałam też kiszone i było OK
1/3 puszki kukurydzy,
1/2 główki kaputy pekińskiej,
majonez,
ketchup – najlepszy Pudliszki łagodny
olej do smażenia.
przyprawa "GYROS"
1/3 łyżeczki vegety
Wykonanie:
Piersi kurczaka (w całości) posypać dość mocno przyprawą GYROS i odstawić na kilka godzin do lodówki – ja najczęściej zostawiam na noc
Po tym czasie piersi kurzęcepokroić w średniej wielkości kostkę, podsmażyć na oleju, wyjąć, wystudzić.
Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.
¼ kapusty pekińskiej pokroić i leciutko oprószyć vegetą – i wetrzeć tą przyprawę w piórka kapusty
Pozostała część kapusty również pokroić w piórka – kroimy tylko część liściastą – grubą żyłę odrzucamy.
Układać warstwami (fajnie wygląda w przezroczystej misce)
1- kapusta (bez vegety)
2 - piersi z kurczaka
3 - cebula
4 - warstwa ketchupu
5 - ogórki (pokrojone w kostkę)
6 - kukurydza
7 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)
8- poszatkowana kapusta, z vegetą
Wstawiamy sałatkę do lodówki, potrzebuje schłodzenia
ale moja córka wcina ją też na gorąco 
Sałatka Gyros

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka.
2 -3 cebule,
3 - 4 ogórki korniszony, ale dawałam też kiszone i było OK
1/3 puszki kukurydzy,
1/2 główki kaputy pekińskiej,
majonez,
ketchup – najlepszy Pudliszki łagodny
olej do smażenia.
przyprawa "GYROS"
1/3 łyżeczki vegety
Wykonanie:
Piersi kurczaka (w całości) posypać dość mocno przyprawą GYROS i odstawić na kilka godzin do lodówki – ja najczęściej zostawiam na noc
Po tym czasie piersi kurzęcepokroić w średniej wielkości kostkę, podsmażyć na oleju, wyjąć, wystudzić.
Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.
¼ kapusty pekińskiej pokroić i leciutko oprószyć vegetą – i wetrzeć tą przyprawę w piórka kapusty
Pozostała część kapusty również pokroić w piórka – kroimy tylko część liściastą – grubą żyłę odrzucamy.
Układać warstwami (fajnie wygląda w przezroczystej misce)
1- kapusta (bez vegety)
2 - piersi z kurczaka
3 - cebula
4 - warstwa ketchupu
5 - ogórki (pokrojone w kostkę)
6 - kukurydza
7 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)
8- poszatkowana kapusta, z vegetą
Wstawiamy sałatkę do lodówki, potrzebuje schłodzenia
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Nalewka pisze:O matko jedyna, Ave, pokazujesz takie zdjęcia, że mam ślinotok!!! Chyba muszę coś zjeść, natychmiast!!! Już wiem! Zjem monitor
A gołąbki robisz? Jeśli tak, to z jakiej kapusty? Włoskiej czy zwykłej? Z ryżem, czy bez? opowiedz, proszę
Naleweczko
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Rożki z szynki w galarecie
Rożki obfitości z języczkiem – przepis autorski

Składniki

1 serek śmietankowy gęsty - ja używam serek kanapkowy JOGO albo Ostrovia
1 - 1,5 łyżeczki chrzanu
7 plastrów szynki konserwowej (w kształcie kwadratu)
1/2 l. wody
żelatyna (ok 3-4 łyżeczek - w zaleznosci od przepisu na opak. na 1/2 l. płynu)
1 łyżeczka vegety
Jeśli mamy większe naczynie musimy oczywiście zrobić galaretkę z większej ilości wody i żelatyny - ja miałam salaterkę o wym26x18 cm i wys.3cm)
Do dekoracji:
2 łyżeczki kukurydzy konserw.
1/2 ugotowanej marchewki
kawałek papryki
gałązka koperku
gałązka natki piertuszki
1/2 cytryny
lub inne wg uznania i fantazji
Wykonanie
Do wody dodać vegetę - ustalić słoność wg własnego gustu - taki smak będzie miała galaretka
Wykonać galaretkę wg przepisu podanego na opakowaniu żelatyny (są różne, bo jedne żelatyny tylko rozpuszcza się w gorącej wodzie, inne gotuje)
W międzyczasie przygotować twarożek i dodać chrzan - wymieszać razem

Przygotować dekoracje z warzyw, cytrynę pokroić na półplasterki, paprykę pokroić w słupki, z marchewki wyciąć dekoracje i uformować różyczki (tak przynajmniej miało to wyglądać)

Rozłozyć plaster szynki, nałożyć twarożek z chrzanem (ok 1 łyzeczki), rozprowadzić po całej powierzchni

W jednym z narożników położyc kawałek papryki (to będzie nasz języczek) i składać plaster po przekątnej, zaczynając od brzegu, formując rożek (jak wafel na lody)

Rożki układać w jaki sposób się chce , na głębokiej salaterce (lub innym naczyniu) - ja tutaj układałam naprzemiennie, żeby wiecej zmieściło się na salaterce - ale fajnie wyglada układanie np. w okrąg.
Dekorujemy wg uznania
Rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę z vegetą przecedzamy przez sito.

Wlewamy łyżką część galarety (mniej więcej do połowy, żeby dekoracje nie "podniosły sie w górę")

Wstawiamy do lodówki na kilka minut, żeby galaretka chociaż lekko się ścięła, a potem dolewamy pozostałą część galaretki. I znowu do lodówki.
Podajemy po ścięciu się galaretki jako przystawkę.
Smacznego.

Składniki

1 serek śmietankowy gęsty - ja używam serek kanapkowy JOGO albo Ostrovia
1 - 1,5 łyżeczki chrzanu
7 plastrów szynki konserwowej (w kształcie kwadratu)
1/2 l. wody
żelatyna (ok 3-4 łyżeczek - w zaleznosci od przepisu na opak. na 1/2 l. płynu)
1 łyżeczka vegety
Jeśli mamy większe naczynie musimy oczywiście zrobić galaretkę z większej ilości wody i żelatyny - ja miałam salaterkę o wym26x18 cm i wys.3cm)
Do dekoracji:
2 łyżeczki kukurydzy konserw.
1/2 ugotowanej marchewki
kawałek papryki
gałązka koperku
gałązka natki piertuszki
1/2 cytryny
lub inne wg uznania i fantazji
Wykonanie
Do wody dodać vegetę - ustalić słoność wg własnego gustu - taki smak będzie miała galaretka
Wykonać galaretkę wg przepisu podanego na opakowaniu żelatyny (są różne, bo jedne żelatyny tylko rozpuszcza się w gorącej wodzie, inne gotuje)
W międzyczasie przygotować twarożek i dodać chrzan - wymieszać razem

Przygotować dekoracje z warzyw, cytrynę pokroić na półplasterki, paprykę pokroić w słupki, z marchewki wyciąć dekoracje i uformować różyczki (tak przynajmniej miało to wyglądać)

Rozłozyć plaster szynki, nałożyć twarożek z chrzanem (ok 1 łyzeczki), rozprowadzić po całej powierzchni

W jednym z narożników położyc kawałek papryki (to będzie nasz języczek) i składać plaster po przekątnej, zaczynając od brzegu, formując rożek (jak wafel na lody)

Rożki układać w jaki sposób się chce , na głębokiej salaterce (lub innym naczyniu) - ja tutaj układałam naprzemiennie, żeby wiecej zmieściło się na salaterce - ale fajnie wyglada układanie np. w okrąg.
Dekorujemy wg uznania
Rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę z vegetą przecedzamy przez sito.

Wlewamy łyżką część galarety (mniej więcej do połowy, żeby dekoracje nie "podniosły sie w górę")

Wstawiamy do lodówki na kilka minut, żeby galaretka chociaż lekko się ścięła, a potem dolewamy pozostałą część galaretki. I znowu do lodówki.
Podajemy po ścięciu się galaretki jako przystawkę.
Smacznego.
- aanula
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2742
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Grażynko, moja sałatka z gyrosem jest taka sama jak Ewy...agrazka pisze: Aniu - proszę wklej tej przepis na te sałatki![]()
Jadłam niedawno ta ala Gyros, ale dokładnie nie wiem ( kurczak sos taki pomidorowo-majonezowy, na wierzchu kapusta pekińska, ale co tam jeszcze.
Proszę dajcie ten przepis![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Na kurczaka z selerem naciowym już podaję
... mam nadzieję, że Ewa nie pogniewa się, że to u niej ...
Pierś kurczaka pokroić w dość drobną kostkę, posypać curry i obsmażyć na łyżce oliwy. Ostudzić.
Seler naciowy pokroić w małą kostkę, dodać rodzynki Jumbo, puszkę kukurydzy i wystudzone mięsko. Dodac majonez i przyprawy według uznania.
Smaczniastego!!
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Pasztet z selera
Pasztet z selera – wariacja nt przepisu Alman zWŻ

Składniki
1 kg selera
1 marchewka
2 duże cebule
1 margaryna "Palma"
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1 szklanka bułki tartej
6 jaj
2 kostki bulionu grzybowego
1,5 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka ugotowanych grzybków
sól, pieprz
1 łyżeczka masła
Wykonanie

Seler, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
dodać wodę z rozpuszczonymi bulionami
rozdrobniony czosnek
i margarynę,
doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1 godz.
Ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jajek i bułkę tartą, dobrze wyrobić.
Dodać gałkę muszkatołową, drobniutko pokrojone grzybki, sos sojowy, sól, pieprz – spróbować, żeby nie przesolić
Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie połączyć.
Foremkę wysmarować tłuszczem (można wysypać kaszą manną), nałożyć masę, na wierzch położyć kilka piórek z masła

Piec 1-1,5 godz. w temp.180-190 stop.(najlepiej sprawdzić patyczkiem)
Można wykorzystać gotowe foremki z folii aluminiowej - 2 szt.
Pasztet jest bardzo smaczny, zdrowy ;) bo warzywny, i choć nie można go pomylić z pasztetem mięsnym to... osoby, które go próbowały nie potrafiły zgadnąć - z czego jest .
Pysznie smakuje z chrzanikiem...

Składniki
1 kg selera
1 marchewka
2 duże cebule
1 margaryna "Palma"
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1 szklanka bułki tartej
6 jaj
2 kostki bulionu grzybowego
1,5 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka ugotowanych grzybków
sól, pieprz
1 łyżeczka masła
Wykonanie

Seler, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
dodać wodę z rozpuszczonymi bulionami
rozdrobniony czosnek
i margarynę,
doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1 godz.
Ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jajek i bułkę tartą, dobrze wyrobić.
Dodać gałkę muszkatołową, drobniutko pokrojone grzybki, sos sojowy, sól, pieprz – spróbować, żeby nie przesolić
Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie połączyć.
Foremkę wysmarować tłuszczem (można wysypać kaszą manną), nałożyć masę, na wierzch położyć kilka piórek z masła

Piec 1-1,5 godz. w temp.180-190 stop.(najlepiej sprawdzić patyczkiem)
Można wykorzystać gotowe foremki z folii aluminiowej - 2 szt.
Pasztet jest bardzo smaczny, zdrowy ;) bo warzywny, i choć nie można go pomylić z pasztetem mięsnym to... osoby, które go próbowały nie potrafiły zgadnąć - z czego jest .
Pysznie smakuje z chrzanikiem...
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 33423
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Do Ave
Ewusiu dzięki za kursik .Skrzydełka już sobie wyfiletowałam i czekają na podanie . Nawet nie było to takie trudne
Jeżeli was to zainteresuje mogę podać przepis na sałatkę z zupek chińskich. Nam ona smakuje i nie jest taka
kaloryczna
Jeżeli was to zainteresuje mogę podać przepis na sałatkę z zupek chińskich. Nam ona smakuje i nie jest taka
kaloryczna

