Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ril! Cóż, ja też miałam moment uspokojenia... dopóki nie trafiłam na to forum! :) Wtedy nastąpił ostry nawrót choroby! Więc chyba wpadłaś ;)

Mnie też otrzeźwiły trochę ciągłe problemy z moimi dwoma falkami w reanimacji, ale nie na długo. To też jest pewnie tak, że dołek spowodowany tamtymi leczę sobie nowymi, które pięknie kwitną. I to mam nadzieję, nie do czasu, bo jeszcze nie zdążyłam im zaszkodzić ;) Teraz czuję i widzę że mam nad nimi kontrolę, po przesadzeniu mają dobre podłoże, nie przelewam ich, odżywiam kiedy trzeba i widzę jak powoli wszystko rusza... Ależ to satysfakcja! :)

Mój wczorajszy zakup też już przesadzony, on i jeszcze jeden ze starszych, jedyny którego nie przesadziłam po zakupie i szybko pożałowałam.
Kupiłam go w stanie totalnego zalania. Korzenie były b.ładne i zdrowe ale doniczka niesamowicie ciężka, podłoże- miałam wrażenie że to błoto, takie było mokre i brejowate, na doniczce trochę glonów. Ale jako że miałam wcześniej podobny przypadek i przy przesadzaniu okazało się że w środku są zdrowe korzenie i całkiem dobra kora, tym razem postanowiłam się nie spieszyć, przesuszyć i poobserwować. Zrobiłam tylko sporo dziurek w doniczce żeby trochę dotlenić korzenie. 1wsze podlewanie zrobiłam po 2 tygodniach i zaraz potem zauważyłam że podłoże i korzenie pokryły się taką lekką mgiełką pleśni. Obejrzałam doniczkę od spodu- to samo. Postanowiłam go przesadzić jak najszybciej, dobrze że w międzyczasie rozwinęła się większość pąków. Właśnie dziś minęły kolejne 2 tygodnie, więc dobrze go namoczyłam, a potem wymieniłam całe to rozłożone podłoże. Mam nadzieję że kwiatek dobrze to zniesie. On ma 2 uśpione odgałęzienia przy gł. pędzie, może wreszcie ruszą po tym zabiegu..? :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane zdjęcia... Niestety strasznie dziś deszczowo i ponuro, to i zdjęcia niewyraźne :/

Obrazek Obrazek

I jeszcze jedno, jeszcze mniej wyraźne ale chciałam pokazać jakie piekne ma liście, bo i na to zwracam uwagę przy zakupie:

Obrazek

Tak jak pisałam, biały klasyk :) Kwiaty ok 10-11cm, w sam raz, jednak bardziej mi się podobają niż niż te "olbrzymy".
Pozdrawiam, Agnieszka
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Co tam rośnie na dole??? Po prawej stronie???

Piękny biały klasyk :)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Orionko, sama się nad tym zastanawiałam. :lol: Ale powiększyłam zdjęcie i wydaje mi się, że to nie nowy pęd, ale obcięty stary. :( Nie rozumiem, czemu w marketach prawie zawsze są poobcinane pędy. I w dodatku zielone!
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety to stary :) Też się zastanawiałam czemu, zwłaszcza że one muszą być świeżo obcięte, bo po tygodniu-dwóch te końcówki żółkną.

Ale nie przeszkadza mi to, wręcz przeciwnie- wydaje mi się że taki storczyk z dwoma pędami (nawet jeśli 1 obcięty) jest starszą rośliną niż taki z jednym młodziutkim pędem, a wiadomo- im starszy, tym obficiej kwitnie, więc... już czekam na kolejny. :P Może kwiatek się postara i wypuści do towarzystwa, żeby temu pierwszemu nie było smutno... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę że obcinają też dlatego, że gdyby zostawili, nikt by z takim gołym przekwitniętym badylem nie kupił, ewentualnie po przecenie, a tak mają pieknie kwitnący "pełnowartościowy" ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Agita, biały klasyk piękny :wink: liście ma fantastyczne :!: też zwracam na to uwagę, najpierw zaglądam w korzenie, potem patrzę na liście a następnie na kwiat (jeśli oczywiście jest kilka w tym samym kolorze i można poprzebierać :lol: )
szkoda że ma przycięty pęd, choć ja raz kupiłam z rosnącymi odnogami z uśpionych oczek na starym pędzie i stoją w miejscu już od pół roku :twisted: , także czasem może i lepiej że przycięte to większa szansa że wyrośnie całkiem nowy pęd, czego Ci życzę :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najgorsze jest to że oni bardzo nisko tną te pędy!!!
U Tomaszewskiego w sklepie firmowym te na przecenę tną po pierwszym czasem drugim oczkiem!!!
Stanowczo za nisko, jeszcze nigdy z pierwszego dolnego oczka nic mi nie wyrosło!!!!
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety, prawa rynku :/
Rozmawiałam w obi te dwa dni temu jak to u nich jest z przecenami. Otóż indywidualnie nie przeceniają, nawet największe marnoty chore, połamane albo bez podłoża w pełnej cenie 30-40zl! Czekają aż zbierze się większa partia takich zdechlaczków i dopiero coś z tym robią. Ale obi w ogóle jest drogie, najtańsze falki z 1 pędem u nich kosztują 30-35zl, w castoramie zawsze po 21.99. W Praktikerze chwilowo nie ma żadnych storczyków. Teraz chyba jakiś kiepski okres na nie? Jakoś latem są wszędzie i ogromny wybór, teraz bida... Wchodzę do sklepu i nie mam w czym wybierać, bo albo już takie mam, albo mi sie nie podobają...
Chyba wstrzymam się z dalszymi zakupami do wiosny. Zresztą nie mam już miejsca- dosłownie! :( Może do wiosny coś wymyślę w tej kwestii...
Ostatnio mąż mnie wzruszył; powiedział że jakby wygrał w totka, kupiłby nam dom ze specjalną oranżerią żebym miała gdzie trzymać TE SWOJE STORCZYKI :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Ril
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 wrz 2008, o 17:10

Post »

Agita pisze: Mnie też otrzeźwiły trochę ciągłe problemy z moimi dwoma falkami w reanimacji, ale nie na długo. To też jest pewnie tak, że dołek spowodowany tamtymi leczę sobie nowymi, które pięknie kwitną.

Święte słowa! Mój Miltoniopsis właśnie wczoraj ostatecznie zmarł smiercią tragiczną i co zrobiłam? Nawet nie wysiedziałam do końca wykładów dzisiaj, poleciałam do sklepu i mam wymarzonego żółto zielonego! :oops: (Wcale nie po storczyka poszłam tylko po inne kwiatki) Stał i czekał na mnie, jeden jedyny... Lekarstwo chyba działa. Teraz siedzę i debatuje: przesadzać czy nie przesadzać, oto jest pytanie! :lol:

Biały piękność! Jak wszystkie zresztą. A męża tylko pozazdrościc :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

BEATA55555 pisze:Najgorsze jest to że oni bardzo nisko tną te pędy!!!
U Tomaszewskiego w sklepie firmowym te na przecenę tną po pierwszym czasem drugim oczkiem!!!
Stanowczo za nisko, jeszcze nigdy z pierwszego dolnego oczka nic mi nie wyrosło!!!!
ucinają całkiem pędy, bo pewnie nie wiedzą, że czasem coś wyrasta z oczek. pęd mojego białego był ucięty całkiem, gdy go kupowałam, ale storczyk był w b.dobrym stanie (i ciągle jest). w ogóle często można spotkać w sklepach storczyki zmarniałe, przelane, przesuszone... kiedyś widziałam Phalaenopsisy tak przelane, że wyglądały, jakby rosły w jakiejś paćce.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę się Wam poskarżyć, bo jakoś mi smutno.. Z 5 dni temu zobaczyłam wybijające 2 pędy, jeden z dołu, drugi ze starego pędu na dwóch różnych storczykach. Skakałam pod sufit z radości, podglądam je co chwilę, ale nie zauważyłam żeby od tej pory urosły, no mooooże z milimetr... Oba mają tak ze 3-4mm w sumie, czyli przyrost żaden. Wydaje mi się że na takim początkowym etapie to one rosną w oczach, ale nie mam doświadczenia, pomóżcie bo nie wiem co o tym myśleć. Zastanawiam się czy nie sa uśpione. A jeśli rosną, to w takim tempie doczekam się kwiatów za jakieś 2 lata... :(

Moja mama pochwaliła się dzisiaj że u niej wszystkie phalaenopsis (czyli 3) mają w tej chwili pędy. Cieszę się, bo długo miała łyse, sama je przesadzałam dla niej, drukowałam jej informacje o pielęgnacji z różnych stron www, dzieliłam się ciekawostkami... Ale ona aż tak tego nie przeżywa jak ja, jednego odbicia z pędu nie zauważyła w ogóle, zauważyłam go ja na jakiejś imprezie rodzinnej, a pędzik miał juz 1 cm. więc chyba znów potwierdza się stara prawda, że najlepiej storczyki rosną tym, co mało koło nich skaczą... Ech, chyba muszę trochę wyluzować, znaleźć sobie jakieś inne hobby bo nie wyrobię z niecierpliwości...
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Agita - u mnie też pędy na dwóch roślinach "stanęły". Ja myślę, że taka jest reakcja na pogarszające się warunki świetlne. Innym niedobór światła jakoś nie przeszkadza i pędy rosną sobie w najlepsze :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, tylko gdzie takich szukać?! :D Ja nie trafiłam na ani jeden jak dotąd. Cała nadzieja w moim nowym białym, one lubią kwitnąć jak oszalałe.. ;)

Strasznie dużo nerwów mnie kosztują te moje falki. Ogólnie nastrój podnoszą, ale czasem fundują mi niezłą jego huśtawke- np. z reanimowanymi, co tylko mam wrażenie że już wychodzą na prostą, pojawia się kolejny problem! Oba moje reanimowane rozgrzebywałam już po 5 razy chyba, ciągle "coś do poprawki"..!

O, matko, ale ja dzisiaj marudzę, już nie będę, sorry! :) Idę pooglądać kwiatki, może coś się ruszyło od rana.. ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Najlepiej to chyba tak jak Twoja Mama, dać im trochę luzu, nie podglądać z tydzień czy od podlania do podlania. ja celowo swoje przekwitnięte ustawiłam za roletą w łazience na parapecie i w pokoju za zasłonką, żeby nie patrzeć codziennie na nie. Ciężko jest z dnia na dzień zauważyć różnicę, ale po tygodniu już większa szansa ;:198
Także nie martw się, na pewno urosną te pędy, jadne rosną szybciej, inne wolniej, ale zawsze do przodu :wink:
Doskonale to widać na przykładzie moich pędów - mimo że storczyki stoją na tym samym parapecie, pęd żółtego tygryska przyrasta praktycznie niezauważalnie, podczas gdy np seledynowego czy różowego - różnicę da sie wychwycić z dnia na dzień.
Głowa do góry i cierpliwości ;:108
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”