DAHIRA 's corner - moje skarby:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Masz bardzo ładne kwiaty, Dahiro :D . U mnie w domu też jest adenium obesum, któremu zasychają końcówki liści. Podejrzewam, że ma to związek z rozpoczęciem sezonu grzewczego i suchego powietrza w mieszkaniu. A może to po prostu jakiś okres spoczynku? Na razie się nie przejmuję, bo nadal wyrastają mu ładne listki:).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Nareszcie znalazlam chwilke by uporzadkowac swoj zielony zakatek, a takze by porobic kilka zdjec. Tak wiec zaczne od nowosci. Oto moj nowy nabytek, Gasteria maculata:
Obrazek

Kolejne nowosci to Dioscorea elephantipes, czyli tzw. stopa slonia:
Obrazek
na razie malo sloniowo wyglada, ale pewnie z czasem zdrewnieje. Mam dwie roslinki wyhodowane z nasionek. Zostalo mi jeszcze sporo nasion, jeśli ktos jest zainteresowany (wymiana nasion / zakup) zapraszam na priva.

Mam tez wychodowane z nasionek 3 rodzaje Avonii, ale sa takie malutkie jeszcze i nie wiem czy ostatecznie sie przyjma, wiec nie robilam jeszcze zdjec. Wysialam tez w srode baobab i cissusa, zobaczymy czy cos z nich wyrosnie.

Przyjemna niespodzianke sprawil mi moj malutki grudnik (malutka szczepka pobrana i ukorzeniona wiosna tego roku):
Obrazek

A oto 'Dahira's corner' po przemeblowaniu:
Obrazek Obrazek

Jak widac fiolki kontynuuja inwazje, stracilam rachube ile ich juz mam... Roze pustyni jakos sobie rosna, pomalutku. Pogoda zapewne im nie sprzyja, zimno i malo swiatla. Kilka stoi w kaciku, reszta na parapecie. Tamtym chyba ogrzewanie dokucza, bo maja stosunkowo wiecej zoltych listkow.
Zauwazylam cos dziwnego z moja crassula tricolor - juz nie jest trzykolorowa tylko cala jasnozielona. Ciekawe czy to z powodu braku slonca? Dziwne...
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

cudne te sukulenty masz
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super ten żółwik :wink: jakie warunki ma,że tak rośnie?Też mam zamiar kupić nasionka i wysiać, może tym razem się uda :lol:
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
Bozena S
50p
50p
Od: 28 paź 2007, o 12:20

Post »

Dahiro Kochana! Wyraz "wyhodować" pisze się przez samo "h"! Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

przepraszam może nie powinnam się wtrącać ale nie wytykajmy sobie takich rzeczy każdemu może się zdarzyć no nie ?!
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Gosiu popieram :D A rośliny piękne, zwłaszcza ta różyczka :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Kazdemu sie moze zdarzyc ale popieram zwracanie uwagi - dziekuje Bozeno, post juz poprawiony!

Dziekuje tez za wszystkie komentarze, super ze wam sie moi podopieczni podobaja! :D
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Uff! Dawno tu nie zagladalam - co nie oznacza ze w mojej kolekcji nic sie nie dzialo! Aczkolwiek zima to czas niewielkiej aktywnosci, ale powoli sie zabieram za porzadki. Tutaj ostatnio pogoda wiosenna, do 14st. C za oknem. Nabylam 4 nowe roslinki, 2 sie jeszcze asymiluja i nie mam na razie zdjec. A oto kolejne 2 sukulenty:

Pierwszy to Portulacaria afra
Obrazek

A drugi oczekuje na identyfikacje
Obrazek
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Piękne roślinki i kaktuski :lol:
Strasznie spodobała mi się celosia :lol:
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dzięki Andzia! Niestety Celosii juz dawno nie ma, jest to roslina jednoroczna wysiewana z nasion...
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Szkoda, że to jednoroczna roślinka. Ale i tak się cieszę bo ją widziałam, a u Ciebie pięknie kwitła :lol:
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56

Post »

Śliczne roślinki, podziwiam podziwiam a i tak nie mogę oderwać oczu... :shock: I pięknie robione zdjęcia, mój tata interesuje się fotografiką, więc ja poniekąd też :lol:
Zapraszam do mojego spisu wątków
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 13:18

Post »

Roślinki super, ich domki wspaniałe, zaś zdjęcia- perfekcyjnie zrobione :) Zazdroszczę Ci :roll: (w pozytywnym sensie) takich okazów :lol: Jestem pod dużym wrażeniem! Pozdrawiam Cię serdecznie 8)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18046" onclick="window.open(this.href);return false;"

?Czy widzę kogoś na drodze? Nikogo! ? rzekła Alicja. ? Ach, żebym ja miał taki wzrok ? powiedział z żalem Król. ? Nikogo! na taką odległość! Ja przy tym świetle widzę tylko tych, co istnieją."
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Ta druga roślinka wygląda mi na jakąś haworthię, ale nie wiem dokładnie jaką.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”