Ach kapryśna ta sundaville.......niczym kobieta
Sundaville,dipladenia,mandewila - metody rozmnażania
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko.....próbuj podcinać. Ja swoja w zeszłym roku podcinałam.Na wiosnę zaczęła puszczać mnóstwo nowych pędów i......................padła niestety
Jeżeli moja przeżyje tzn.ze trzeba ją jednak wćześniej zabrać do mieszkania ,aby uniknąć szoku termicznego.Wszystko będzie wiadome na wiosnę.
- Teresa600

U mnie na 5 szczepek jedna padła niedawno ......3 pięknie rosną i mają już długie wąsy. Ostała się jeszcze jedna wsadzona do wody ponad miesiąc temu......moze coś z niej będzie
......Mam małe podejrzenie jezeli chodzi o jej kapryśność..Pierwsze 3 szczepki ukorzeniałam każdą osobno.Ostatnie 2 wsadziłam razem do jednej szklanki..........jedna padła druga jeszcze żyje.Poprzednie lata ukorzeniałam wsadzając do szklanki po kilka szczepek.....wszystkie padały.Została tylko ta która była sama ,odwdzieczając sie w tym roku pięknym kwiatem.(zdjecia w poprzednich postach). Czyżby nie lubiały towarzystwa
........sama już nie wiem co o tym sądzić.
Oczywiście wszystkie rosną w hydroponice
Oczywiście wszystkie rosną w hydroponice
- Teresa600

Katrina....potwierdza to tezę ze straszna z niej kapryśnica......rodzi sie pytanie czy szczepki robione na przełomie maja i czerwca lepiej sie ukorzeniają? Spróbuje jeszcze uciąć teraz i ukorzenić.
Proszę napiszcie w jakim okresie ucinałyście swoje szczepki.Moze metodą dedukcji Sherlocka Holmesa
rozwiążemy zagadkę.
Proszę napiszcie w jakim okresie ucinałyście swoje szczepki.Moze metodą dedukcji Sherlocka Holmesa
Sundavilla z nasion
Witam w tamto lato miałam sundavillę, po czym chciałam ją przezimować nie udało się, ale wytworzyła takie fasolki z których powyjmowałam takie nasiona. Czy to w ogóle są nasiona i jak je zasiać ??
http://img405.imageshack.us/img405/2320/20110129006.jpg
http://img405.imageshack.us/img405/2320/20110129006.jpg
Re: Sundavilla nasiona ??
Z ciekawości- można wysiać - to niezła obserwacja, ale dałabym spokój- jeśli chcę mieć roślinę, która zdobi i kwitnie- kupię taką pewno za 15 zł w tej chwili w centrach handlowych, albo za 25 zł wiosną - i będą gotowe do kwitnięcia- z żeby z nasion wyszła do takiej formy - to stracisz z 5-8 lat- dla mnie 25 zł w tym momencie to ileś lat życia i radości z kwitnącej rośliny.
Więc wolałabym kupić gotową ;)
Więc wolałabym kupić gotową ;)
Pozdrawiam.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Re: Sundavilla nasiona ??
Aż tyle zajmuje - osiągnięcie dojrzałości płciowej? A toś mnie zaskoczyła ? przecież ta roślina rośnie w szaleńczym tempie, myślałem, że dużo szybciej zacznie kwitnąć, nawet jak się ją chowa od nasionka...Meva pisze:(...) to stracisz z 5-8 lat (...)
Pozdrawiam!
LOKI
- Patricita
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 19 kwie 2011, o 07:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak rozmnożyć sundaville?
Hej.
Ja z powodzeniem zimowałam już moją sundaville 3 razy. Na parapecie wschodnim, zachodnim a nawet północnym, temp. ok 12-16 stopni, mało wody. Za każdym razem zgubiła dużo liści ale pięknie odbijała po wiosennym przeniesieniu w cieplejsze i jaśniejsze miejsce i nawożeniu. Dwa razy była przycinana w marcu i wtedy kwitła dopiero od lipca, ostatnio przycięłam ją od razu po jesiennej przeprowadzce do domu: w rezultacie mam już pierwszego rozwiniętego kwiatka i mnóstwo pąków. Stała już 2 tygodnie na balkonie, teraz na przymrozki wróciła na trochę do salonu. To naprawdę bardzo wytrzymała roślina.
Ja z powodzeniem zimowałam już moją sundaville 3 razy. Na parapecie wschodnim, zachodnim a nawet północnym, temp. ok 12-16 stopni, mało wody. Za każdym razem zgubiła dużo liści ale pięknie odbijała po wiosennym przeniesieniu w cieplejsze i jaśniejsze miejsce i nawożeniu. Dwa razy była przycinana w marcu i wtedy kwitła dopiero od lipca, ostatnio przycięłam ją od razu po jesiennej przeprowadzce do domu: w rezultacie mam już pierwszego rozwiniętego kwiatka i mnóstwo pąków. Stała już 2 tygodnie na balkonie, teraz na przymrozki wróciła na trochę do salonu. To naprawdę bardzo wytrzymała roślina.
- maja79

- Od: 8 maja 2011, o 17:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re:
Witam serdecznie wszystkich
czytam właśnie wypowiedzi na temat tej przecudnej roślinki,
dostałam dwie w zeszłym roku w czerwcu od mojej ciotki juz kwitnące.Kwitły mi do poznej jesieni.
Na zime wyniosłam je do piwnicy,wniosłam w do domu w lutym.Jedna rośni dosyć ładnie ma sporo liści,ale jeszcze nie kwitnie ,ale ta druga bardzo słabo wydaje mi sie,ze stoji w miejscu.wiec ja dwa tyg.temu przesadziłam do innej ziemi na razie rezultatów nie widze
wielka szkoda bo tak jak i Wy uwielbiam te kwiatki...co robic zeby w tym roku zakwitła tak pieknie jak rok temu??? aha przesadzajac ja zauważyłam,że ma duze korzenie urwałam dwa i wsadziłam do doniczki moze coś z tego bedzie...dam znac. pozdrawiam
Maja
czytam właśnie wypowiedzi na temat tej przecudnej roślinki,
dostałam dwie w zeszłym roku w czerwcu od mojej ciotki juz kwitnące.Kwitły mi do poznej jesieni.
Na zime wyniosłam je do piwnicy,wniosłam w do domu w lutym.Jedna rośni dosyć ładnie ma sporo liści,ale jeszcze nie kwitnie ,ale ta druga bardzo słabo wydaje mi sie,ze stoji w miejscu.wiec ja dwa tyg.temu przesadziłam do innej ziemi na razie rezultatów nie widze
Maja
-
LeroyMerlin
- 200p

- Od: 24 maja 2011, o 14:22