Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

wanda7 pisze:Iwonko, to dziwne że ptasie łapki dają u ciebie rozłogi. Przeglądałam net i wszędzie piszą, że to kompaktowa trawka, a i u siebie też nie zaobserwowałam jej "łażenia". Może ty masz kochana coś innego, co?
Wandziu masz rację ;:196 Pomyliłam trawki :oops:
Niedawno pokazywałam ją i inną turzycę rosnącą tuż obok, więc pewnie dlatego mi się coś pomieszało ;:219
Jeżeli chcesz to zerknij do mnie, to zobaczysz obie ślicznotki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=546
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dorcia7, no i to właśnie chciałam usłyszeć :D Muszę sobie te łapki rrozmnożyć w przyszłym roku, bo lubię wszystkie kompaktowe rośliny.
Elizabetka, o jaka miła jesienna wizytka! Swoje kule kupiłam w ogrodzie Kapiasów w okolicach Wrocławia. Rzeczywiście dodają blasku roślinkom :)
April, cieszę się, że cię zainspirowałam. Mnie też ktoś kiedyś "nauczył" tej trawki.
krysad71, no cóż, współczuję. Taka dzialaka to zarówno źródło przyjemności, jak i zgryzoty. Bramkę najlepiej zrobić z plastiku, to wtedy złomiarze się nie połaszczą.
Tajeczko, a co mają kule nie pasować? Będą na pewno. Są jeszcze w handlu takie kamienne, też bardzo fajne. Pasowałyby do twojej kamiennej panienki. Może sobie kupię także kamienną kulę w przyszłym roku.
Zeniu, to się po prostu w głowie nie mieści. Że przyłażą i grzebią w ziemi, żeby coś ukraść ;:185 Tylko berberysy i drut kolczasty między nimi. Ale i furtkę trzeba by jakoś zabezpieczyć.
heliofitko, wszystko wyjaśnione z trawkami. Twoja to turzyca Ice Dance i ona rzeczywiście ma rozłogi, ale nie tak bardzo ekspansywne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wandziu chciałam zapytać o te białe kwiatki w prawym rogu na dole 2 zdjęcia.
Czy to begonie ?
Kupiłam w tym roku i dostałam trochę trawek.
Jestem ciekawa jak spiszą się u mnie i czy będą rosły na gliniastej i mokrej ziemi.
U Ciebie widać mają się dobrze, ale pewno rosną w piaszczystej glebie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Grażynko, jak miło cię widzieć :D Ta biała sadzonka to faktycznie drobna begonia i u mnie rośnie ona w starej balii, ale przyznam, ze zdjęcie pochodzi sprzed paru dni i teraz już ona jest raczej mało piękna. Co do traw to ja myślę, że dobrze będą rosły właśnie na twojej gliniastej ziemi, nawet nie wiesz, jak ci jej zazdroszczę ;:108 No może z wyjątkiem kostrzew, które lubią sucho i przepuszczalnie. Dla nich czym jest gorzej, tym lepiej. Ale turzyce, miskanty -- z pewnością będziesz mieć piękne. :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dzięki ;:180 Wandziu, tak przypuszczałam że to begonia chociaż nie byłam pewna.
Trawami zaraziłam się w kilku ogrodach / między innymi twoim / a kropkę nad i postawiła działka Mufki.
No i dopadła mnie kolejna choroba.... ;:306
Trochę mnie pocieszyłaś, bo kiedyś miałam kilka trawek, ale nie rosły dobrze aż w końcu znikły.
Ale wtedy nie interesowały mnie tak jak teraz. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja te białe begonie bardzo lubię i każdego roku rosną u mnie w pojemnikach. One ładnie się przetrzymują przez zimę, ale ja nie mam miejsca na parapetach i z konieczności ostatnio trafiają do kompostownika.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zaglądam do Ciebie Wandziu miłego dnia życząc ;:168 w trawy i trawki wsiąkłaś na całego :) ...to urocze i bardzo wdzięczne rośliny , które mnie zauroczyły przed laty ... :) a ostatnio coraz piękniejsze odmiany kuszą nadal ...gorzej z miejscem ale trawki zawsze wcisnąć można nawet w niewielkim ogródku ;:173 .
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu,
Wiem już, że jesteś wyleczona z róż ;:196
Ale moim zdaniem ten rok był bardzo nietypowy, i do tego suchy.....A z różami, to zawsze jest huśtawka..... Ja też mam wiele uwag do moich róż ;:131
Ale właśnie teraz, gdy wszystko stopniowo zanika, one dodają mi radości, no jakoś właśnie kwitną....
Może twoim - tam, gdzie jest ich najwięcej, trzeba rozlożyć po prostu podlewanie kropelkowe :?: czy już masz takowe?
Pozdrawiam
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WANDZIU :wit
Piękne,jesienne fotki,jak cały ogród ;:333
Mała prośba do Ciebie - w nowym wątku nie używaj słowa ogrodzina,dobrze :?:
Nie uchodzi ;:108
Pozdrowienia,
SŁA
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,wprost bajecznie u ciebie.Szkoda tylko,że hosty,których obie mamy spora ilość tak szybko tracą swoje piękno.Nie uważasz ,że w szkółce u Szmitów mogliby wprowadzić do sprzedaży trochę ozdób ogrodowych?
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Wandziu
Pięknie prezentuje się Twój ogród w jesiennej szacie. Trawki i żurawki o tej porze roku dają ogrodom tyle uroku.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysad, te drobne begonki też kiedyś przechowywałam przez zimę, ale chyba nie warto, bo się strasznie powyciągały do słońca. U nas można kupić po 1,50, więc szkoda zachodu i miejsca na parapecie.
marpa, ano pewnie, Marynko, prawdę mówisz, że trawki się zawsze w ogródku zmieszczą, chyba że mamy do czynienia z miskantami, bo dla nich to już trzeba przygotować sporo miejsca ;:
justi, no więc nie mam takowego Justynko :( Podlewanie kropelkowe to moje od dawna marzenie, ale nie za bardzo wiem, jak to działa i jak to można przyłączyć do istniejącej instalacji. Będę musiała pogadać z M i założyć coś takiego, bo moje podlewanie zupełnie nie wystarcza.
Sławku, ogrodzinka moja jest ogrodzinką, bo mała ona jest, niestety, a nawet malutka w porównaniu z tym, co tu widzę u innych. Rozmachu nie mam, przestrzeni mi brak. Ot, co!
Małgosiu, no wyobraź sobie, że o tym samym wczoraj myślałam. Zastanawiałm się, dlaczego Szmitowie nie mają u siebie ozdób ogrodowych. Nawet w moim niewielkim Centrum Ogr. są jakieś ozdóbki, a tam ani jednej. :(
Iwonka, właśnie jest dokładnie tak, jak mówisz. Trawki i żurawki. Gdyby nie one, to już nic ciekawego by u mnie o tej porze nie było.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj zdjęcia hostek jeszcze sprzed paru dni. Teraz już nie są one tak zielone.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu w Twoim ogrodzie czyściutko, rośliny odsłonięte, a ja swoich żurawek nawet nie focę, bo schowane pod liśćmi, może co z grubszego wybiorę, jak zdążę.
Pisałaś kiedyś, że liście z dębu dopiero wiosną sprzątasz . :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tajeczko, w tym roku liście dębowe spadły wcześniej, bo wskutek ciągłych deszczów na początku wiosny mój dąb zachorował na mączniaka i dlatego te zdegenerowane liście już w większości opadły. Poza tym jest ustawa śmieciowa i nie mam już takiego kłopotu jak kiedyś. Szybko ładuję liście w worki i oddaję. Chcę zgrabić jak najwięcej, dopóki deszcze nie padają. Na wiosnę będzie dużo mniej pracy niż w ubiegłych latach.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu u mnie jesion tak wcześnie, już we wrześniu zrzuca liście.
Wygrabiłam tylko z trawy, a z rabat wybiorę jak zdążę .
My wszystkie liście kompostujemy, za siatką mam dużo nieużytków i powstaje co roku ogromna pryzma. Na kompoście rośliny lepiej rosną, jak w tej sklepowej ziemi. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”