Hacjenda Anego
Re: Hacjenda Anego
Any miałam ją w zeszlym roku, to moja ulubienica, jej kolory olśniewają z kilometra, mało wymagająca, cieszy kolorami. Moja się nie wysiała sama, liczyłam na to ale niestety. W tym roku kupiłam zwykłą z pojedynczymi kwiatami i stoi na parapecie. Ukorzenia się z kawałeczka łodyżki. Uwielbia słońce tak jak ja
Raz ją przetrzymałam do stycznia na parapecie ale wyglądała tragicznie, jednak brak słońca potrafi zabić, próbę ponowię, tylko szkoda że mam wschodnie okno.

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie będę zaprzeczał - dzisiaj ponuro, ciemno, słonka nie widać ... i już niczego się nie chcekozino pisze:brak słońca potrafi zabić,

Wczoraj wziąłem się za porządkowanie - przycinałem uschnięte, przekwitnięte kwiaty, zlikwidowałem zagonek z ogórkami - przekopałem i posiałem łubin, no i .... trzeba było grabić liście - jesień się zbliża

dlatego wstawiam kolorowe zdjęcia - jeszcze jest radośnie i wesoło
aha! wesoło mi bo zadarłem głowę do góry i .... zobaczyłem trąbki milinu

To oznaka, że na drugi rok będzie ich więcej

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawe kiedy mój milin zakwitnie 

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Oooooo, widzisz Any, przypomniałeś mi, że nie posiałam portulaki
. A niech to .... trudno posieję w przyszłym roku. Dzięki za radę ( u mnie ) w sprawie nalewki różanej. Przepis jest najklarowniejszy na świecie. To wspaniale mieć takiego kumpla 

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zmiany jakie poczyniłeś od zakupu działki robią niesamowite wrażenie
Jesteś złotą rączką - zazdroszczę... A i ogrodnictwo świetnie Ci wychodzi
Na pewno będę do Ciebie zaglądać 

- misia i klusek
- 1000p
- Od: 29 lip 2012, o 20:41
Witaj Any pozwoliłem sobie zwiedzić Twoją posiadłość i zobaczyłem coś wspaniałego i jednocześnie zobaczyłem ogrom pracy włożonej przez Właściciela i zobaczyłem wysiłek jaki mnie czeka w realizacji Mojego planu na moich 300 metrach-jestem dla Ciebie pełen podziwu i jak pozwolisz będę czerpał pełnymi garściami z twojej wiedzy-bo Ty już wiesz a prze de mną jest nauka!!

- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Any po jakim czasie zakwitł Ci milin bo mój jeszcze się leni.
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- any57
napisałem nad zdjęciem - posadziłem korzeń z kawałkiem gałązki w ub.r.skorpion811-51 pisze:Any po jakim czasie zakwitł Ci milin.
witam serecznie ... ja też ciągle się uczęmisia i klusek pisze:Witaj Any jak pozwolisz będę czerpał pełnymi garściami z twojej wiedzy-bo Ty już wiesz a prze de mną jest nauka!!

takasobie napisała u Marioli (Ruda2011)
"Kiedyś zrobiłam nalewkę na owocach dzikiej róży, ale nie powaliła mnie na kolana. Smak cukierkowy, kolor pomarańczowy - średnio apetycznie"
aż dorwałem się do mojej nalewki i .. mlaskając, bulgotając, ciapkając - szukałem smaku.
na pewno nie jest cukierkowy (ale jeśli takasobie akoholu dała mało a wody z cukrem dużo, to .... zrobiła jak umiała i ma to na co zasłużyła)
jest to smak trudny do opisania, niepowtarzalny - dlatego uważam, że to jest świetna nalewka nie mająca sobie równych. Gdzieś tam w kubkach smakowych można odnaleźć posmak suszonej śliwki, czy moreli(?), kwaskowatość ... chyba pomarańczy(?), różany mało wyczuwalny(?) takie są moje odczucia i z uporem maniaka powtarzam ..... kilogram owoców zalewamy litrem 70% alkoholu, po miesiącu zlewamy a owoce zasypujemy cukrem 0,5-1kg - zawsze lepiej mniej niż więcej (chyba, że ktoś lubi mocny likier a nie nalewkę)
A kolor - żaden pomarańczowy a piękny bursztynowy i to ciemnego bursztynu
"średnio apetyczne" tutaj nic już nie powiem - napiszę tylko, że przez wiele lat robię nalewki i właśnie ta różana jest nie do rozdawania a tylko do częstowania - tak jak robi sie z najdroższymii i nalepszymi alkoholami - bo takie mam mniemanie o owej nalewce.

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Nalewki nigdy nie robiłam ale tato robił dawniej winko....mniaaamm......coś pysznego....

- misia i klusek
- 1000p
- Od: 29 lip 2012, o 20:41
Tak więc z tego wynika iż uczęszczaliśmy do tej samej szkoły w tym samym czasie 
Krzysztof

Krzysztof
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Oj ta nalewka mnie do Ciebie ściągnęła
Mój mąż robi różne nalewki,ale tej nigdy nie robiliśmy bo może dlatego że nie ma z czego ale i tak uważam że z pigwy jest najlepsza
Milin mam taki sam i jeszcze żółty ,ale ten żółty wcześniej kwitnie 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- any57
wyjaśniła się sprawa smaku nalewki z róży - takasobie zna się na robocie i robiła prawidłowo - po prostu każdy ma swój własny zmysł smaku - co smakuje jednemu ... niekoniecznie musi smakować drugiemu

w pszczołę celowałem a tak jakoś ..... ciekawie wyszło

zgadzam się z Tobą Elu w 100%ElleBelle pisze: Mój mąż robi różne nalewki ... uważam że z pigwy jest najlepsza
świat jest mały Krzysztofiemisia i klusek pisze:Tak więc z tego wynika iż uczęszczaliśmy do tej samej szkoły w tym samym czasie
Krzysztof

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Any57 przekonałeś mnie - zrobię. Ale jeżeli wyjdzie landrynkowa i mdła - wypiję ją z rozpaczy
...... sama 

Any celowałeś aż ucelowałeś, myślałam że to fotka z wakacji w gorącym klimacieany57 pisze:

Nalewa apetycznie się prezentuje

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- DuczekiOsia
- 1000p
- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
Zaglądnęłam do Twojego wątku i jestem oczarowana