Hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego

Post »

Any miałam ją w zeszlym roku, to moja ulubienica, jej kolory olśniewają z kilometra, mało wymagająca, cieszy kolorami. Moja się nie wysiała sama, liczyłam na to ale niestety. W tym roku kupiłam zwykłą z pojedynczymi kwiatami i stoi na parapecie. Ukorzenia się z kawałeczka łodyżki. Uwielbia słońce tak jak ja :D Raz ją przetrzymałam do stycznia na parapecie ale wyglądała tragicznie, jednak brak słońca potrafi zabić, próbę ponowię, tylko szkoda że mam wschodnie okno.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kozino pisze:brak słońca potrafi zabić,
nie będę zaprzeczał - dzisiaj ponuro, ciemno, słonka nie widać ... i już niczego się nie chce :(

Wczoraj wziąłem się za porządkowanie - przycinałem uschnięte, przekwitnięte kwiaty, zlikwidowałem zagonek z ogórkami - przekopałem i posiałem łubin, no i .... trzeba było grabić liście - jesień się zbliża :(
dlatego wstawiam kolorowe zdjęcia - jeszcze jest radośnie i wesoło
aha! wesoło mi bo zadarłem głowę do góry i .... zobaczyłem trąbki milinu :tan a mówili, że zakwitnie po 4-5 latach - wsadziłem w ub.r. kawałek korzenia z gałązką, przez rok pęd miał ok.1,5-1,8 m a w tym roku się rozgałęził i ma juz ok 4-4,5 m. i .... właśnie ten jeden bukiet trąbek (na zdjęciu widać pod żeniszkiem).
To oznaka, że na drugi rok będzie ich więcej ;:138

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ciekawe kiedy mój milin zakwitnie :wit
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Oooooo, widzisz Any, przypomniałeś mi, że nie posiałam portulaki ;:131 . A niech to .... trudno posieję w przyszłym roku. Dzięki za radę ( u mnie ) w sprawie nalewki różanej. Przepis jest najklarowniejszy na świecie. To wspaniale mieć takiego kumpla ;:168
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zmiany jakie poczyniłeś od zakupu działki robią niesamowite wrażenie ;:oj Jesteś złotą rączką - zazdroszczę... A i ogrodnictwo świetnie Ci wychodzi ;:3 Na pewno będę do Ciebie zaglądać :wit
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p
Od: 29 lip 2012, o 20:41

Post »

Witaj Any pozwoliłem sobie zwiedzić Twoją posiadłość i zobaczyłem coś wspaniałego i jednocześnie zobaczyłem ogrom pracy włożonej przez Właściciela i zobaczyłem wysiłek jaki mnie czeka w realizacji Mojego planu na moich 300 metrach-jestem dla Ciebie pełen podziwu i jak pozwolisz będę czerpał pełnymi garściami z twojej wiedzy-bo Ty już wiesz a prze de mną jest nauka!! ;:180 ;:180
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Nasza zielona niespodzianka-zapraszamy
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Any po jakim czasie zakwitł Ci milin bo mój jeszcze się leni.
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

skorpion811-51 pisze:Any po jakim czasie zakwitł Ci milin.
napisałem nad zdjęciem - posadziłem korzeń z kawałkiem gałązki w ub.r.
misia i klusek pisze:Witaj Any jak pozwolisz będę czerpał pełnymi garściami z twojej wiedzy-bo Ty już wiesz a prze de mną jest nauka!!
witam serecznie ... ja też ciągle się uczę :)

takasobie napisała u Marioli (Ruda2011)
"Kiedyś zrobiłam nalewkę na owocach dzikiej róży, ale nie powaliła mnie na kolana. Smak cukierkowy, kolor pomarańczowy - średnio apetycznie"
aż dorwałem się do mojej nalewki i .. mlaskając, bulgotając, ciapkając - szukałem smaku.
na pewno nie jest cukierkowy (ale jeśli takasobie akoholu dała mało a wody z cukrem dużo, to .... zrobiła jak umiała i ma to na co zasłużyła)
jest to smak trudny do opisania, niepowtarzalny - dlatego uważam, że to jest świetna nalewka nie mająca sobie równych. Gdzieś tam w kubkach smakowych można odnaleźć posmak suszonej śliwki, czy moreli(?), kwaskowatość ... chyba pomarańczy(?), różany mało wyczuwalny(?) takie są moje odczucia i z uporem maniaka powtarzam ..... kilogram owoców zalewamy litrem 70% alkoholu, po miesiącu zlewamy a owoce zasypujemy cukrem 0,5-1kg - zawsze lepiej mniej niż więcej (chyba, że ktoś lubi mocny likier a nie nalewkę)
A kolor - żaden pomarańczowy a piękny bursztynowy i to ciemnego bursztynu
"średnio apetyczne" tutaj nic już nie powiem - napiszę tylko, że przez wiele lat robię nalewki i właśnie ta różana jest nie do rozdawania a tylko do częstowania - tak jak robi sie z najdroższymii i nalepszymi alkoholami - bo takie mam mniemanie o owej nalewce.

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Nalewki nigdy nie robiłam ale tato robił dawniej winko....mniaaamm......coś pysznego.... ;:170 ;:170 ;:172
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p
Od: 29 lip 2012, o 20:41

Post »

Tak więc z tego wynika iż uczęszczaliśmy do tej samej szkoły w tym samym czasie :wink:
Krzysztof
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Nasza zielona niespodzianka-zapraszamy
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Oj ta nalewka mnie do Ciebie ściągnęła ;:7 Mój mąż robi różne nalewki,ale tej nigdy nie robiliśmy bo może dlatego że nie ma z czego ale i tak uważam że z pigwy jest najlepsza ;:7 Milin mam taki sam i jeszcze żółty ,ale ten żółty wcześniej kwitnie ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wyjaśniła się sprawa smaku nalewki z róży - takasobie zna się na robocie i robiła prawidłowo - po prostu każdy ma swój własny zmysł smaku - co smakuje jednemu ... niekoniecznie musi smakować drugiemu :wink:
ElleBelle pisze: Mój mąż robi różne nalewki ... uważam że z pigwy jest najlepsza
zgadzam się z Tobą Elu w 100%
misia i klusek pisze:Tak więc z tego wynika iż uczęszczaliśmy do tej samej szkoły w tym samym czasie :wink:
Krzysztof
świat jest mały Krzysztofie :)

Obrazek

w pszczołę celowałem a tak jakoś ..... ciekawie wyszło ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Any57 przekonałeś mnie - zrobię. Ale jeżeli wyjdzie landrynkowa i mdła - wypiję ją z rozpaczy :;230 ...... sama :;230
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

any57 pisze:
Obrazek

w pszczołę celowałem a tak jakoś ..... ciekawie wyszło ;:138
Any celowałeś aż ucelowałeś, myślałam że to fotka z wakacji w gorącym klimacie :;230 Bardzo fajnie wyszła ;:138
Nalewa apetycznie się prezentuje :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

Zaglądnęłam do Twojego wątku i jestem oczarowana :) jest ślicznie , koliste kształty to jest to, tez nie lubię prostych ścieżek :) będę wpadać i obserwować :) :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”