Leśny ogród Elli - 2011
Re: Leśny ogród Elli - 2011
Elu, pewnie mamy tę hostę tzn. Lakeside Black Satin z tego samego źródła. Moja kupiona w tym samym roku też jest nadal taka mizerna, jednopędowa. Cała paria musiała być jakaś trefna.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- Ellaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wyszedł spod ziemi krokus jak promyk słońca z obłoku.
Rozejrzał się wkoło i rzekł wesoło:
- Jak tylko trochę podrosnę,
zrobię prawdziwą wiosnę!

Kacynel K.

Rozejrzał się wkoło i rzekł wesoło:
- Jak tylko trochę podrosnę,
zrobię prawdziwą wiosnę!

Kacynel K.

- Ellaa
- Kontakt:
Romku nie będę ściemniać....mam ją od amkkopa z all....ale w kontekście tego co napisała wcześniej Iga, zastanawiam się czy powolny wzrost leży w naturze tej odmiany, czy raczej w wadach genetycznych spowodowanych rozmnażaniem in vitrorm27 pisze:Elu, pewnie mamy tę hostę tzn. Lakeside Black Satin z tego samego źródła. Moja kupiona w tym samym roku też jest nadal taka mizerna, jednopędowa. Cała paria musiała być jakaś trefna.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2011, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jakie to piękne! - co to??????????Ellaa pisze:Mój ogród, czyli działo się w sezonie![]()
![]()
- Ellaa
- Kontakt:
iga23 pisze:Elu, moja trzy-latka.

Dostała mieszankę ziemi taką jak i inne hosty, a mimo to słabo rośnie, a właściwie wegetuje, bo wzrostem tego nazwać nie można

- Ellaa
- Kontakt:
To Jaśminowiec wonny 'Snowbelle' (Philadelphus coronarius L.)Jasminodies pisze: Jakie to piękne! - co to??????????
Piękny krzew dorastający do 2m wysokości. Kwiaty ma białe, pełne, lekko pachnące, zebrane w grona, pojawiają się w końcu VI. Lubi stanowiska nasłonecznione z glebą żyzną. Jest cenną odmianą polecaną do każdego rodzaju ogrodu.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejne piękne zdjęcia, zapatrzyłam się na naparstnicę w tym roku wysieję po raz pierwszy i zastanawiam się czy już teraz do skrzynki bym mogła? Pozdrawiam 

- Ellaa
- Kontakt:
Naparstnicę wysiewa się na rozsadniku w maju/czerwcu, nasiona kiełkują po około dwóch tygodniach, gdy wzejdą trzeba je poprzerywać albo przepikować.Monikwiaty pisze:Kolejne piękne zdjęcia, zapatrzyłam się na naparstnicę w tym roku wysieję po raz pierwszy i zastanawiam się czy już teraz do skrzynki bym mogła? Pozdrawiam
Na miejsce stałe wysadzić we wrześniu.
Jest rośliną dwuletnią, czyli w pierwszym roku tworzy rozetę liści, a zakwita w następnym.
Można też spróbować wysiać naparstnicę od razu na miejsce stałe ale trzeba wtedy przypilnować aby sąsiednie rośliny nie zagłuszyły małych siewek. Naparstnica czasem sama się wysiewa po przekwitnięciu, dlatego, jeśli nie chcesz mieć w ogrodzie niepotrzebnych siewek w różnych miejscach lepiej wytnij pęd z nasiennikami, wówczas naparstnica zakwitnie ponownie w następnym roku z tej samej rozety liściowej.
Teraz, to za wcześnie na siew.
- Ellaa
- Kontakt:
Zimy mam już dość......dlatego dalej u mnie wiosna i lato na fotkach

- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Ellu, ja zawsze padam jak patrzę na Twoje zdjęcia. Wydaje mi się już, że moje nie są złe, a jak wejdę do Ciebie, to po prostu mi wstyd za te moje...
Jak się mają żurawki? Mam nadzieję, że dobrze.
Śliczne zdjęcia i śliczne rośilnki pokazujesz
I znów śliczną skamielinę wypatrzyłam na ostatnim zdjęciu.
A zdradzisz to zimowe hobby?
Jak się mają żurawki? Mam nadzieję, że dobrze.
Śliczne zdjęcia i śliczne rośilnki pokazujesz

A zdradzisz to zimowe hobby?
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 23:59
Dziękuję
poczekam zatem z wysiewaniem jej

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Witaj Elu,
Zwiedzałam Twoją leśną okolicę pierwszy raz, piękne miejsce. Zawsze podziwiam oczka wodne w innych ogrodach, u Ciebie ten zakątek jest wyjątkowy. Pięknie komponują się z wodą kamienie, a rośliny dobrane są ze smakiem i bez przesytu. Całość wygląda bardzo naturalnie i gustownie, gratuluję
Ciekawy ogród i ładne zdjęcia, cieszę się, że do Ciebie trafiłam 
Zwiedzałam Twoją leśną okolicę pierwszy raz, piękne miejsce. Zawsze podziwiam oczka wodne w innych ogrodach, u Ciebie ten zakątek jest wyjątkowy. Pięknie komponują się z wodą kamienie, a rośliny dobrane są ze smakiem i bez przesytu. Całość wygląda bardzo naturalnie i gustownie, gratuluję

Kolejne piękne fotki , krokusiki aster alpejski i te wtulone w siebie floksy , to tak na potrzeby fotografowania czy one same z siebie takie umiłowane
Eluś moja gmina biedna nie stać jej na takie wydatki i tak się dziwię że w ubiegłym roku w naszej wsi położyli asfalt i chodniczki , wcześniej nie było pieniędzy a i konserwator nie pozwalał bo droga zabytkowa "kocie łby "
oczywiście asfalt tylko przez wieś póżniej nagle sie urywa a do nas droga szkoda gadać
a Ty mi tu o wymianie pieców
Wiesz nie mogę się doczekać wiosny i niekoniecznie mam tu na myśli roślinki ale chodzi o palenie w piecu naprawdę mam serdecznie dość , w dodatku przez całą zimę mam burdelik bo jak nie tynkowanie to szpachlowanie
a na pocieszenie powiem że to dopiero początek ,więc nie wiem jak będzie wyglądał mój salon ale .... obiecuję ,za kilka lat jak zakończy się remont napiszę no chyba że wygram w totka lub dostanę spadek to wtedy wcześniej zdam relację 

Eluś moja gmina biedna nie stać jej na takie wydatki i tak się dziwię że w ubiegłym roku w naszej wsi położyli asfalt i chodniczki , wcześniej nie było pieniędzy a i konserwator nie pozwalał bo droga zabytkowa "kocie łby "

Wiesz nie mogę się doczekać wiosny i niekoniecznie mam tu na myśli roślinki ale chodzi o palenie w piecu naprawdę mam serdecznie dość , w dodatku przez całą zimę mam burdelik bo jak nie tynkowanie to szpachlowanie

- Ellaa
- Kontakt:
Witam w niedzielny wieczór
U mnie z rana 'Syberia'
, wczoraj -29, a dziś -23 stopnie mrozu, jednak w słońcu termometr pokazywał + 5 stopni około 12 w południe, muszę dodać, że jest zamontowany na dworze w słonecznym miejscu....słoneczko grzeje już coraz mocniej.
Od jutra zapowiadają znaczne ocieplenie, wciągu dnia -2, to prawdziwy 'upał' po takich ekstremalnych mrozach

U mnie z rana 'Syberia'

Od jutra zapowiadają znaczne ocieplenie, wciągu dnia -2, to prawdziwy 'upał' po takich ekstremalnych mrozach