Witajcie moi mili goście ...
Mebelki stoją nadal niezagospodarowane ,niestety nie wydziwiam,nawet nie zastanawiam sie jak i gdzie je przenieść -chwilowo nie mam czasu , zaprzątają mnie w tej chwili rodzinne sprawy .
A z mebelkami nie mogę "tańczyć" po rabatach bo trochę za ciężkie a poza tym mogłabym zniszczyć swoje kwiatki

taszcząc je tu czy tam.
Zastanowię sie jeszcze ,popatrzę ale to w wolniejszej chwilce,mam nadzieję,że to już niedługo będzie.
Chyba wykorzystam wasze sugestie by przytuliły się do nich r\oślinki,wpakuję im w ramiona rojniki i rozchodniki ...pomyśle jeszcze...
Mebelki dostałam w prezencie od pani,której czasem sprezentuję jakiś krzaczek lub bylinę,miała okazję sprowadzić je do siebie -pomyślała również o mnie.Miłe ogrodnicze kontakty.
Rabarbar ścięty czeka w lodówce - przydałby sie upał,bo taki kwaskowaty napój jest idealny w upalne dni,ale na razie jest umiarkowanie.Jednak nie zamierzam czekać na ten upał ,nie,nie - dziś chyba ugotuje już ten kompocik

za oknem słońce ,przyda się orzeźwiający napój.
Moja donica z wylewająca się skalnicą ,leży tak sobie już ładnych parę lat ,nie pamiętam dokładnie ile ..
ale myślę,że ok.10 i ciągle z tą samą skalnicą. Dziś zapewne wygląda inaczej bo skalnica rozkwitła zupełnie.
Ta aranżacja bardzo mi przypadła do gustu i jest w idealnym wręcz miejscu,nie ruszam
więc jej tylko podlewam systematycznie i podskubuję skalnicę.Czasem dostawiam drewnianą figurkę czasem dokładam kamień i już jest inaczej i mi się nie nudzi ...
Mała Rybko takich donic tylko na naszym forum jest mnóstwo.. nie wiem gdzie mogłaś widzieć ,może w moim pierwszym wątku ogrodowym z 2006 roku?A może u kogoś innego?Jednak jest to już dość powszechna aranżacja .Teraz "modne "są na naszym forum "beczki"
Też mam takie od dawna,jedna nawet przecięłam na pół i uprawiam w nich hortensje ,które usiłuje od 3 lat przebarwić na niebiesko.
Mam również kompozycje ogrodową w aluminiowej okrągłej bali do prania - przywiozłam ją ze wsi któregoś roku aż doczekała sie zagospodarowania... miałam koszyk z pałąkiem pełny koleusów - niestety zjadła go Reda
ale mam inne koszyki coś wymyślę tego lata .
Iwo -koniecznie podsyp Twoim bergeniom dobrego kompostu lub torfu i utrzymuj dobra wilgotność- powinny zakwitnąć jeszcze raz wczesną jesienią.Ale moim zdaniem to brak składników odżywczych i kiepska ziemia są przyczyną ich niekwitnienia.Moje zarówno w pełnym słońcu jak i w cieniu pod krzewami kwitną ale dokarmiam je systematycznie.
Maniu - Danusia od której otrzymałam te trawkę nazwała ja "biała Imperata",
a nasz znawca traw Arrhenatherum elatius subsp. bulbosum 'Variegatum' ---- Rajgres wyniosły-bulwkowy
Grzesiu -dziękuje bardzo za życzenia - spełniły sie .
Obudziło mnie mnie cudowne wiosenne słońce.Autentycznie ...okno mojej sypialni wychodzi na wschód...
a słońce zechciało dzisiaj zaświecić u mnie z samego ranka.
Pozdrawiam wszystkich słonecznie...