Witajcie moi mili goście ... 

Mebelki  stoją nadal niezagospodarowane ,niestety nie wydziwiam,nawet nie zastanawiam sie  jak i gdzie je przenieść -chwilowo nie mam czasu , zaprzątają mnie w tej chwili rodzinne sprawy .
A z  mebelkami nie mogę "tańczyć" po rabatach bo trochę za ciężkie a poza tym mogłabym zniszczyć swoje kwiatki  

taszcząc je  tu czy tam.
Zastanowię sie jeszcze ,popatrzę ale to w wolniejszej chwilce,mam nadzieję,że to już niedługo będzie.
Chyba wykorzystam wasze sugestie by przytuliły się do nich  r\oślinki,wpakuję  im w ramiona rojniki i rozchodniki ...pomyśle jeszcze...
Mebelki dostałam w prezencie od pani,której czasem sprezentuję jakiś krzaczek lub bylinę,miała okazję sprowadzić je do siebie -pomyślała również o mnie.Miłe ogrodnicze kontakty. 
Rabarbar ścięty czeka w lodówce  - przydałby sie upał,bo taki kwaskowaty napój jest idealny w upalne  dni,ale na razie jest umiarkowanie.Jednak nie zamierzam czekać  na ten upał ,nie,nie - dziś  chyba ugotuje już ten kompocik  

za oknem słońce ,przyda się  orzeźwiający napój.
Moja donica z wylewająca się  skalnicą ,leży tak sobie już  ładnych parę lat ,nie pamiętam dokładnie ile ..
ale myślę,że ok.10  i ciągle z tą samą skalnicą. Dziś zapewne wygląda inaczej bo skalnica rozkwitła zupełnie.
Ta aranżacja bardzo mi  przypadła do gustu i jest w idealnym wręcz miejscu,nie ruszam
 więc jej tylko podlewam systematycznie i podskubuję skalnicę.Czasem  dostawiam  drewnianą figurkę czasem  dokładam kamień  i już jest inaczej  i mi się nie nudzi ... 
Mała Rybko  takich donic tylko na naszym forum jest mnóstwo.. nie wiem gdzie mogłaś widzieć  ,może w moim pierwszym wątku ogrodowym z 2006 roku?A może  u kogoś innego?Jednak jest to już dość powszechna aranżacja .Teraz "modne "są  na naszym forum "beczki"  

Też mam takie od dawna,jedna nawet przecięłam na pół i uprawiam w nich hortensje ,które usiłuje od 3 lat przebarwić na niebiesko.
Mam również kompozycje ogrodową w aluminiowej okrągłej bali do prania - przywiozłam ją ze wsi któregoś roku aż doczekała sie zagospodarowania... miałam  koszyk z pałąkiem pełny koleusów - niestety zjadła go Reda  

ale mam inne koszyki coś wymyślę tego lata .
Iwo -koniecznie podsyp Twoim bergeniom dobrego kompostu lub torfu i utrzymuj dobra wilgotność- powinny zakwitnąć  jeszcze raz  wczesną jesienią.Ale moim zdaniem to  brak składników odżywczych i kiepska ziemia są przyczyną ich niekwitnienia.Moje zarówno w pełnym słońcu jak i w cieniu pod krzewami kwitną ale dokarmiam je systematycznie.
 Maniu - Danusia od której otrzymałam te trawkę  nazwała ja "biała Imperata",
a nasz znawca traw  Arrhenatherum elatius subsp. bulbosum 'Variegatum' ---- Rajgres wyniosły-bulwkowy 
Grzesiu -dziękuje bardzo za życzenia - spełniły sie .
Obudziło mnie mnie cudowne wiosenne słońce.Autentycznie ...okno mojej sypialni wychodzi na wschód...
a  słońce zechciało dzisiaj  zaświecić u mnie z samego ranka.
Pozdrawiam wszystkich słonecznie...