Nad rzeczką, opodal krzaczka...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nad rzeczką, opodal krzaczka...

Post »

Zuraweczkę mam-dziękuję ;:196 Rozsadzaj u siebie bo warta jest tego:)
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Kasiu ,zacznę od róż .Jeżeli one są z wiosennego nasadzenia ,to chyba raczej szykuj się do pożegnania ,ale jeżeli Ci w niczym nie przeszkadzają ,to jeszcze zostaw i lej w nie bardzo dużo wody ,tak aby doszła do korzenia .W nowych nasadzeniach woda to podstawa .Więc kupuj róże zawsze na jesień ,świeże i nie przesuszone ,a nie będziesz miała takich problemów .Jeżeli chodzi o trawnik ,to wiesz że ja nie jestem
miłośniczką trawnika i nigdy go nie miałam .Po prostu część ogrodu nie była uprawiana ,praca dzieci małe
nie było czasu .Potem ta część została zaplanowana i oczyszczona z perzu ręcznie i dokładnie ,na tyle dokladnie że do dziś go nie mam .Od razu .Więc jeżeli nie planujesz trawnika ,to zrób sobie wstępny plan nasadzeń ,oczyść plac cały i zasiej sobie coś co potem możesz przekopać ,a w międzyczasie rób to co zaplanowałaś .Wydaje mi się ,że tak będzie najlepiej . ;:196
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Dziękuję Ewciu ;:196 . Już wiem co robić i jak tą działeczkę ugryźć :wink: . Dziękuję, że dzielisz się swoją ogromną wiedzą praktyczną, bo to cenniejsze niż setki przeczytanych podręczników ;:196 . Wstępny plan nasadzeń mam, ale nie mam złudzeń że nie będzie się on zmieniał jeszcze setki razy ;:306 .
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Mój też się zmieniał ,ale baza nie .Wsadź najpierw rośliny największe ,nie zapomnij o iglakach ,bo to one stworzą Ci klimat i tło dla innych i oczywiście sprawią ,że będziesz miała zieleń wtedy ,kiedy panuje biel.
jarzebinka82
200p
200p

Post »

Ale ja iglaki nie bardzo kocham :oops: :( , z nimi jest u mnie jak z pięknym zadbanym trawnikiem, lubię podziwiać u innych ;:306 . Myślałam bardziej o większych i mniejszych krzewach liściastych. W zimie na działce nie przebywam, to trochę inaczej niż z ogrodem przydomowym, bo na pięknych zimowych widokach mi nie zależy na tej działce :wink: .
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

mi sie podobają ale jakoś nigdy ich nie kupuję .... a zakupy biedronkowe ładne :) :wink:
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Kup sobie przynajmniej jedną choinę kanadyjską ,nigdy nie będziesz żałować ,dla mnie to jest absolutne cudo .Wygląda jak z drzewo z bajkowego lasu .Jedyne co będziesz żałować to że nie kupiłaś więcej .Może rosnąć w półcieniu i w słońcu ,nigdy nie choruję i nie ma robali i jest piękna .Zrobię jej zdjęcie ,to zobaczysz o czym mówię .Ja jestem jej wielką fanką .Gdybym teraz zakładała ogród ,to obsadziła bym nią wszystko dokoła ;:172
jarzebinka82
200p
200p

Post »

Eh, ja nie mam miejsca na duże drzewa :cry: . Dla siebie, czyt. na ogród ozdobny, mam tylko jakieś 250 m :( . Reszta to warzywnik, jagodnik/ owocownik ;:306 , altanki i placyk zabaw córci :roll: . Muszę kombinować zielone tło dla kwiatków z czegoś znacznie mniejszego :roll: . A cienia mam jak na lekarstwo i nie mam pojecia jak go sobie załatwić przy takim areale :roll: . Zresztą działeczka za kilka lat będzie sprzedana, wiec nie chcę sadzić dużych drzew, z którymi przyszli właściciele będą mieć problem z usunięciem. A wiadomo, że każdy ma inna wizję ogrodu. Takie pokręcone to wszystko troszkę, ale ja tak zawsze w życiu mam, nie ma lekko ;:172 .
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz co.. chyba mamy ten sam problem. Moja róża też nie daje oznak życia.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

jarzebinka82 pisze: . Zresztą działeczka za kilka lat będzie sprzedana, wiec nie chcę sadzić dużych drzew, z którymi przyszli właściciele będą mieć problem z usunięciem. A wiadomo, że każdy ma inna wizję ogrodu. ;:172 .
a dlaczego sprzedawana ??
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Córcia ma osobisty raj na ziemi na Twojej działce. Jagodnik, warzywnik... :D naprawdę świetna sprawa taka działeczka! ;:138
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słuchaj nie chcesz iglaków. Ok. A pomyślałaś np o tym jakie piękne są teraz rośliny formowane? Może chociaż jedno miejsce dla formowanej w spiralkę tui się znajdzie np gdzieś na środku ogrodu. Jako takie centrum. Czasami to fajnie wygląda :)
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu,mam pytanie czy jest jakaś działka na trasie dzików na którą nie wchodzą/nie licząc solidnego ogrodzenia/,czy na tej działce poprzedni właściciele mieli warzywnik?Kasiu z iglaków można kupić niskie odmiany.Ja rozumiem ,że nie każdy musi mieć iglaki.Ja np.nie lubię,nie toleruję naparstnic a są tacy którzy się nią zachwycają.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu to prawdziwa okazja za 3zł za cudeńka z B..a co do iglaków - każdy ma co mu się podoba, na działce rodziców kiedyś miałam kilka 'swoich iglaków' (m.in ślicznego świerka Conica, żywotnika Danica, kosodrzewinę), została ona sprzedana (razem z nimi - dostałam ekwiwalent pieniężny od taty za moje rośliny :D ).
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Kasiu co słychać na działeczce, dziki dalej Was nękają ;:204 Bardzo ładne zakupy poczyniłaś. Ja mam po byłym właścicielu śnieguliczkę przy starej bramce, rośnie bardzo dobrze mimo że wyrasta z niemal betonowego bloczka ogrodzenia od północnej strony. Na jesieni ma zawsze dużo tych białych kulek i fajnie to wygląda ;:333 Teraz doczytałam że za kilka lat sprzedaż tzn zamiana na budowlaną.... czy jak ;:218 Wiesz ja na mojej jestem niecałe 3 lata i już się z nią na tyle zrzyłam że nie mogłabym sprzedać, jak kiedyś (za 100 lat) będzie mnie stać na budowlaną to chyba zostaną obie ;:224 A może chcecie zmienić na inną przez te dziki ;:223 Jakkolwiek zdecydujesz dobrze się zastanów. Mam nadzieje, że u Ciebie lepiej z pogodą, u mnie właśnie po burzy... a od rana leje i tylko w niedziele i wczoraj szło coś na działce podziałać.

Pozdrawiam ciepło i dużo życzę ;:3 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”