Wiejski ogród Ewy cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród Ewy cz.3

Post »

Ewuniu widać po trawie, że sucho u Ciebie bardzo, ale ona po pierwszym dobrym deszczu na nowo się zazieleni, tak było u mnie. No i żeby o tej porze wody w studni brakło? Rozumiem w lecie, ale jesień kojarzy mi się z deszczem, mżawką i tak jest właśnie u nas ostatnio. Deszcz przyszedł w samą porę, bo iglaki zaczęły wysychać, a sosny ciągle sypią igłami, a ja wynoszę je pod borówki, jako ściółkę.
Jednak zapewne dzięki heroicznej walce, masz tak jeszcze ładnie w ogrodzie i róże zjawiskowe, jak na tą porę.
Sama jestem ciekawa, jak rośliny przeżyją zimę, gdyż wiele zaczęło na nowo wegetację. :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewciu :!: a na drugim zdjęciu te niziutkie pomarańczowe czy żółte to aksamitki?
Życzę Ci dobrego dnia, bo rzeczywiście coś o deszczu mówili i u Was ;:168
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i siąpi, pierwszy raz od lata :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa tak jak Marysia pisze to Twoja przestrzeń to atut. Nie zagęszczaj jej. Jak widzę takie zapchane do maksa ogrody to wolę Twój . Jest gdzie się przejść, gdzie usiąść, na co popatrzeć i pogrilować. Nie zagęszczaj bo to straci urok. Zagubi się wiatraczek, ławeczki, klombiki, huśtawa....
Zazdroszczę Ci takiej przestrzeni i uważam ,że masz ślicznie. Wiadomo, to lato dało nam popalić. U mnie tak samo wygląda trawa a kilka drzew już wycięłam bo uschły. Ale będą nowe nasadzenia i będzie ok :) U Ciebie pięknie kwitną , cudowne róże ;:138 A Maja miałaby co pokazywać :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit

Witaj Ewuniu
Widzę sporo miejsca do zagospodarowania :D Susza dała się wszystkim we znaki dobrze ,że teraz trochę popadało zaraz się zazieleni i przestrzeń zrobi się jak ładny zielony dywan.Twój ogród zachęca do relaksu . ;:138
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ewuś u mnie pada i jak ciepło nadejdzie to jeszcze będę kosić. :;230
Jak oglądam Twoje roślinki w tej chwili to aż nie dowierzam jak szybko się odrodziły ;:138 pięknie i to widać ze masz ogród bajkowy bo takie zniszczenia były a teraz sa kolory które myślałaś ze w tym roku zaginą. ;:196
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Ewa czy moje prognozy się sprawdziły? Na jutro też zapowiadam deszcz :D
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witam wieczorkiem. :wit
W KOŃCU PADA!!!
Dzisiaj cały czas siąpi drobny deszczyk. Pod krzakami jeszcze zupełnie sucho, ale wygląda na to , że potrwa to dłużej, więc jest szansa, że wszyscy dostaną pić. :wink:

Tajeczko w końcu pada. :D
Cały czas siąpi i na razie nie przestaje.
Z odrazą popatrzyłam dzisiaj na porozciąganego węża i obiecałam sobie, że w tym sezonie już go nie tknę. :lol:

Marysiu tym razem się im sprawdziło. :D
To niziutkie to aksamitka wąskolistna. Moja ulubiona. Nie posiałam jej w tym roku, ale sama się przypomniała. :D :wit

Karolino w końcu nam rosi.Pewnie też się cieszysz.
:heja Nie mam szansy na zagęszczenie ogrodu na maksa, bo kto by tego doglądał?
Niemniej jednak trzeba odrobić straty. Na końcu działki ma być maleńki lasek , gdzie K... zaplanował sobie kolejną ławeczkę. Ja wolałabym posadzić coś z kolorowymi listeczkami i mam plan przemycić tam coś żółtolistnego, co by pasowało do sosny, świerka, jodły i kilku brzózek.
Jak już uzyskamy tam trochę cienia, to dosadzę jakieś paprocie, kolorowe bodziszki i pewnie coś tam jeszcze.
To by było na tyle na temat zagęszczania. :wink: :wit

Jatro witaj w moich skromnych progach. :D
Susza wszystkim nam dopiekła , ale mam nadzieję, że idzie na lepsze.
Ogród jest duży i choć czasem marudzę że mam pustynię, to jednak lubię tą moją przestrzeń. Mimo mojego kepiszu na rabatach daje się w nim złapać oddech. Czasem dopada mnie niedosyt, ale zdrowie przypomina o sobie i nie bardzo pozwala na wiele więcej.
Zapraszam częściej na relaks. :D :wink:

Kasiulko u mnie też w końcu pada. Całkiem możliwe, że i ja będę kosić w tym sezonie.
Sama jestem zdziwiona, że po takiej nawałnicy niektóre rośliny doskonale dały sobie radę. To był wielki grad. Po jego przejściu z elewacji trzeba było zedrzeć cały tynk i siatkę, bo były same dziury, a rośliny przetrwały. :D :wit

Michałku sprawdziły się i dalej się sprawdzają. :heja
Na jutro też może być, a na potem poproszę o nocne opady, bo za dnia można by było pogrzebać w wilgotnej ziemi. :lol: :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu cieszę się, że Ci podlewa :heja
U mnie po śniegu w ziemi świetnie się grzebie :;230 Aksamitek w tym roku zapomniałam wysiać, ale nasionka mam to posieję na wiosnę, bo mi ich brakuje ;:131 Róża cudo! czy to nie jest taka jaką mi przywiozłaś? Dostała już miejscówkę ;:333 A ostatnie zdjęcie to chyba wspomnieniowe? a może nie...
Dobrej nocki serduszko odpoczywaj ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ewuniu jak fajnie że Ci deszczyk w końcu podlewa kwiatuszki ;:333
Cudowne zdjęcia - oglądam i oglądam i nie mogę się napatrzeć ;:oj ;:oj róża z trawka ;:215
Spokojnej nocy życzę ;:196
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu róża to właśnie taka jak Twoja :D , a ostatnie zdjęcie wspomnieniowe, bo z września. :wink:
Tobie również spokojnej nocki i pogodnego dzionka. ;:196 :wit

Tereniu lubię trawy i sądzę je w różnych miejscach.
Bardzo lubię łączyć trawy z różami, bo róże to królowe i delikatna i zwiewna trawa nie przeszkadza w podziwianiu jej urody, a też ładnie wygląda.
Ja Tobie również życzę spokojnej nocy. ;:196
U mnie spokojnie siąpi deszczyk, więc jest super. :wit
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu cieszę się razem z Tobą z tego deszczyku .U mnie również dzisiaj podlewa chociaż z przerwami ,ale każda kropla na wagę złota ;:196 Fajnie wygląda róża w rozplenicy, a za takim cudownym niebem to teraz będziemy tęsknić
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Witaj Ewuniu , wpadam na relaks u Ciebie właśnie ta przestrzeń sprawia ,że można miło pospacerować i się zrelaksować , rabaty też widzę wcale nie takie małe , za to efekt końcowy rewelacyjny. ;:oj
Ewuniu czy wszystkie trawy u ciebie sobie radzą zimą?U mnie jakoś nie bardzo jedynie kostrzewa sina rośnie , reszta na wiosne nigdy się nie budzi .
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam poniedziałkowo. :wit

Jadziu w końcu mi podlało, ale nie za dużo. Rośliny się cieszą , a ja razem z nimi. :D Teraz nie pada i pogoda jest całkiem znośna. W końcu udało mi się dokończyć poprawianie obrzeża. Mam jeszcze sporo pracy w ogrodzie, ale jakoś mi nie idzie. Ten sezon miałam ciężki i chyba już po prostu brakuje mi siły. Mam nadzieję, że następny będzie lepszy. :wink: Dzisiaj też miałam całkiem ciekawe niebo. :D :wit

Tereniu- Jatro rabaty mam różnej wielkości, ale razem jest ich całkiem sporo. Mimo tego, że stale się zarzekam iż więcej ich nie będzie, to stale dochodzą jakieś dodatkowe metry. :lol:
Trawy? U mnie rosną bez większych problemów. Zupełnie nic z nimi nie robię. Może po prostu udało mi się trafić na takie mniej wrażliwe. Czasem jakaś wypada, ale ja jestem przyzwyczajona do strat roślinnych, więc zbytnio nie razpaczam i sadzę następną. :wink:
Zapraszam dla relaksu na spacer po jesiennym ogrodzie. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kogo bolą nogi, to zapraszam na ławeczkę
Obrazek

Dzisiejszy Księciuniu. :D
Obrazek
Dobranoc:wit
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuniu!
Przy tym groźnym niebie aż trawnik zzieleniał :;230 Ślicznie wyszły Ci obrzeża, ja sobie nie mogę na takie pozwolić, bo zabrałyby mi połowę ścieżki :?
Ogród zmienia kolorystykę i też jesień Cię dosięgnęła. Pogoda sprzyja pracy w ogrodzie, chociaż ja niestety musiałam do miasta ;:71 liczę na jutrzejszy dzień :lol: Siadam na ławeczce i podziwiam jak pięknie kwitną Ci róże o tej porze ;:333
Dobrej nocy i serdecznie pozdrawiam ;:196 ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”