Jagoda kamczacka cz. 4
-
- 50p
- Od: 30 gru 2015, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Nie dawałam kwaśnego torfu. Sadziłam w ziemi wymieszanej z kompostem. Ściółkuję wokół krzewów, bo rośliny rosną w pełnym słońcu. Zojka jest podobno słodka, Wojtek chyba mniej. Nie próbowałam tych odmian.
- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zojka słodka, to fajnie. Moje wysciółkuje szyszkami albo igliwiem z lasu w razie upałów, dopiero zaczynam z jagodami i borówkami, mam po cztery krzaczki.
To ładne, wysokie porosły, a owce już mają? Mam też dwa krzaczki borówki posadzone w zeszłym roku i dwa której odmiany nie pamiętam, sadzone jako dwolatki. Jak pielęgnujesz tą borówke odmiany Duke?Yogibeer701 pisze: ↑6 kwie 2023, o 18:58 Mam 4 okazy jagody w 35 l donicach do uprawy borówki. Sadzone z 3 l doniczek dwa lata temu i mają teraz ok. 150 cm i już od groma kwiatów ale jeszcze nie są pootwierane. Jagody te są większe od sadzonych 5 lat temu do gruntu odmian kanadyjskich...
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
Kwaśna i bardzo kwaśna jest pod borówkę. Pod kamczacką może być kwaśna,lekko kwaśna i obojętna. Mamy na kwaśnej i na obojętnej i tu i tu rośnie. Lubi obornik i w podmokłej ziemi, ciężkiej gliniastej powiedziałbym ,że kiepsko rosła.Robertkicia25 + pisze: ↑6 kwie 2023, o 18:56 masz dane kwaśną ziemię bo ja nie i nie wiem czy będzie dobrze rosła
- Robert25 +
Ja jak je sadziłem to dałem obornik granulowany, czyli dobrze jak mówisz że lubi obornik. Mam działkę na wzniesieniu i nigdy u mnie woda nie stoi, warunki dobre oby rosły.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Z borówek znacznie szybciej uzyskamy obfite zbiory 3-4 lata noże 5? sadząc takie 60 cm C/2. Jagody kamczackie wymagają więcej czasu-przynajmniej te moje, podejrzewam ,że mam nieodpowiednią ziemię. Te w donicach posadzone w kupną ziemię uniwersalną do krzewów. Wyrosły lepiej jak te w gruncie(słaba piaszczysta gleba) i w 3 sezonie po 1.5 kg powinno być na oko oczywiście. Pierwszego Duka posadziłem w 2017 r. i powiem, że uprawa borówki jest łatwa ale wymagająca pewnej wiedzy i prostych zabiegów, czasami koniecznych i ich pominięcie grozi kłopotami. Jagoda kamczacka jest mniej ,,kłopotliwa" przy niemal całkowitej bierności ale lubi żyzną glebę. Borówka urośnie na piachu i wystarczy go tylko trochę wzbogacić.
- Robert25 +
Jedni mówią żeby po posadzeniu ciąć borówkę. W zeszłym roku jak je sadziłem to nic nie ciąłem. Sam nie wiem czy dobrze zrobiłem. Szkoda było, miałbym niskie krzaczki, ciekawe czy teraz pojawiłyby się duże przyrosty.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
Można wiele czytać , ale i tak sam dojdziesz do tego co jest dobre a co złe. Brak cięcia wstępnego to nie żaden wyrok i obowiązek. Będzie trzeba przytniesz w przyszłym a do tego momentu będziesz miał czas zapoznać się bliżej z rośliną i obserwować jej wymagania. Na początku jest znacznie więcej większych zagrożeń 

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rosyjska, o wąskich liściach dziś zakwitła. Mam rozpoczęcie sezonu kwitnienia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Robert25 +
A czy nawóz florowit do borówek byłby dobry na wzbogacenie, dałem też igliwia z moich starych usychających świerków.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
Florovit mikrogranulat jest dobry do borówek choć dość drogi bo jest mało wydajny ale owoce mają dobry smak. Do Jagód kamczackich i innych upraw owocowych stosuje Yara Mila Complex kupuje worek 25 kg i to mi wystarcza na wszystko. Równolegle stosuje obornik granulowany i czasami inne wynalazki, humusy, carbomat kwaśny do borówki. Ten nawóz ma dobry stosunek ceny do uzyskanych efektów i ma inne potrzebne krzewom mikroelementy. Kiedyś kupowałem np. nawóz do winorośli i inne dedykowane a teraz ,,jadę" z powodzeniem jednym właśnie tym Yara.
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Moje jagody rosną na glinie i z roku na rok coraz lepiej rosną i owocują. Niczego nie dawałem do dołków, ściółkuję kompostem i tyle. Nic nie pryskam i nie ciąłem, bo nie było dotąd uszkodzeń po zimie.
Roślina czasem kilka lat potrzebuje zanim się zaklimatyzuje, a już na pewno na glinie, gdzie trudniej dżdżownicom kopać
Tak więc posiadacze gliny nie przejmujcie się - wystarczy trochę cierpliwości i kompostu.
Roślina czasem kilka lat potrzebuje zanim się zaklimatyzuje, a już na pewno na glinie, gdzie trudniej dżdżownicom kopać

Tak więc posiadacze gliny nie przejmujcie się - wystarczy trochę cierpliwości i kompostu.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też glina rosną i owocują wyśmienicie jak co roku .Przycinałem tylko po to by trochę zrobić luzu 

Pozdrawiam zagiel
- Robert25 +
Spróbuje ten Yara kupić a czy moczyć kilka godzin sadzonki przed posadzeniem w wodzie bo mam do posadzenia dwie sztuki i są bez doniczki zawinięte streczem i torfem
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
Czyli masz goły korzeń? Ja nigdy nie moczyłem a mam ostatnio 100 % przyjęć drzewek z gołym korzeniem. Robię dołek tak szeroki i głęboki by korzenie nie zawijały się. Dużo łatwiej sadzi się we dwóch. Jeden trzyma sadzonkę a drugi podsypuje ziemię i podlewa i tak od kilku do nawet kilkunastu razy, woda i ziemia na zmianę. Wielu robi błąd sadząc w ziemię i jeszcze ją ugniata a na końcu podlewa. Nie gwarantuje to dostatecznej nawet wilgotności przy korzeniach. To moje sadzenie nazwał bym grawitacyjnym ponieważ ziemia osiada w sposób naturalny a podlewana często woda to przyspiesza a przy okazji dobrze nawilża. Tak posadzona sadzonka ma takie warunki jak by w tej wodzie stała. Jedna uwaga ziemia przy tej metodzie musi być dość przepuszczalna bo na zbyt ciężkiej woda może nie spłynąć i nam się to zatopi i nie przyjmie?
- Robert25 +
Wypróbuje twój patent, wydaje się ciekawy, a jakbym je podpędził w wysokich doniczkach takich od winorośli i gdzieś za dwa tygodnie posadził zdało by to egzamin?
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .