Jagoda kamczacka cz. 4
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Widziałeś jakieś pszczoły samotne lub trzmiele ?
U mnie od kilku dni przy otwartych pierwszych kwiatach Kariny kręciły się pojedyncze małe trzmiele.
U mnie od kilku dni przy otwartych pierwszych kwiatach Kariny kręciły się pojedyncze małe trzmiele.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie deszczowo i chłodno a jagody obsypane kwiatem pszczoły mam swoje rogatą i ogrodową pierwsza nie lata bo deszcz i zimno a druga jeszcze śpi a jagód jak co roku więcej.

Pozdrawiam zagiel
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zamówiłem niedawno jagody mają podeschnięte liście wyglądają na przesuszone czy one odbijają? Zdjęcia po posadzeniu

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie to kwestia jakości zdjęć, ale nie wyglądają chyba tak źle. Podlewaj tak, żeby miały wilgotno, ale też nie zrób im błota. Teraz wszystko zależy od ich woli życia.
- Robert25 +
Było pochmurno i te zdjęcia wyglądają niewyraźnie. Gdy zamawiałem to na fotkach sprzedawcy były ładne i miały piękne liście, ale po odebraniu i rozpakowaniu paczki się zawiodłem. Ciekawe gdzie je przechowywali że takie podszuszone przysłali. Będę je delikatnie podlewał i pilnował żeby nie miały za sucho tak jak radzisz.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Trochę to dziwne że o tej porze roku masz zasuszone liście. Na moich dopiero pąki się rozwijają.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Robert25 +
25 marca je posadziłem i od tego czasu nic lepiej nie wyglądają, a dzisiaj ma być minus 3 stopnie w nocy.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 50p
- Od: 30 gru 2015, o 12:45
Twoje jagody kamczackie wyglądają normalnie. Nie mają zasuszonych liści. Jak zrobi się ciepło, to będą rosły. Moje są w tej samej fazie rozwoju. Ostatnio były noce z temperaturą -4 i liści przymrozek nie uszkodził. Wytrzymają 

- Robert25 +
Mówisz normalnie wyglądają, to dobrze już myślałem żeby rozglądać się za innymi.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Robert25 +
-
- 50p
- Robert25 +
Ładniejsze niż moje, a jakie odmiany?
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 50p
Moje już się ukorzeniły i mam nadzieję na większe przyrosty pędów niż do tej pory. Odmiany na zdjęciu to Vostorg, Docz Velikana i Jugana. Te odmiany mają najbardziej rozwinięte liście. Odmiany kanadyjskie są mniej zielone.
- Robert25 +
Ja mam Wojtka zojke i duet, ponoć mają się wzajemnie zapylać. Masz daną kwaśną ziemię, bo ja nie i nie wiem czy będzie dobrze rosła?
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Mam 4 okazy jagody w 35 l donicach do uprawy borówki. Sadzone z 3 l doniczek dwa lata temu i mają teraz ok. 150 cm i już od groma kwiatów ale jeszcze nie są pootwierane. Jagody te są większe od sadzonych 5 lat temu do gruntu odmian kanadyjskich.
Co do wegetacji u mnie to jagody starują wcześnie np. na Aurorze, Honeybee pierwsze kwiatki pojawiły się dwa tygodnie temu i jest szansa ,że zostały zapylone bo zauważyłem dwa trzmiele odwiedzające te kwiatki. Potem przyszło znaczne ochłodzenie i krzew jakby zwolnił i przyhamował kwitnienie.
Te nowe amerykańskie jagody startują znacznie później i zrywam dwie z nich tuż przed borówką Duke co pozwala na płynne przejście bez pauzy z jagód na borówki. Najpóźniejszą jagodą jest Blue Treasure. Polecam bo ma spore jagody o zbilansowanym smaku słodkim ale przełamanym kwaśnym akcentem co w tym przypadku jest zaletą.
Co do wegetacji u mnie to jagody starują wcześnie np. na Aurorze, Honeybee pierwsze kwiatki pojawiły się dwa tygodnie temu i jest szansa ,że zostały zapylone bo zauważyłem dwa trzmiele odwiedzające te kwiatki. Potem przyszło znaczne ochłodzenie i krzew jakby zwolnił i przyhamował kwitnienie.
Te nowe amerykańskie jagody startują znacznie później i zrywam dwie z nich tuż przed borówką Duke co pozwala na płynne przejście bez pauzy z jagód na borówki. Najpóźniejszą jagodą jest Blue Treasure. Polecam bo ma spore jagody o zbilansowanym smaku słodkim ale przełamanym kwaśnym akcentem co w tym przypadku jest zaletą.