Pochylony świat na piasku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Przegapiłam urodziny Witusia... Ucałowania! Jak ten czas leci...
Widzę, że i jesień u Ciebie kwitnąca. Fajnie.
Zainteresowała mnie ściółka z igliwia. Podejrzewam, że tylko dla kwasolubów. Jak się sprawdza?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu cieszę się że zawilce i marcinki kwitną .
Pięknie też kwitnie powojnik . Dobrze jak jeszcze o tej porze można cieszyć się kwiatami.
Genia
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu, cudnie u Ciebie w ogrodzie, a powojniki przepiękne :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniutyko ten jeden kolor astrów Ci zakwitł ?
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu widzę, że jeszcze pięknie u Was i kolorowo. A u nas już skromniutko z kolorami i zimno

pozdrowienia dla rodzinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Re: Pochylony świat na piasku cz.2

Post »

Jolu, dziękuję, ale troszeczkę przesadzasz ;) :oops:
Ewo, cieszę się, że wpadłaś do nas. Kolorów coraz mniej, zwłaszcza w bezsłoneczne dni. Pracy w stworzenie wrzosowiska włożyliśmy faktycznie bardzo dużo, mam nadzieję, że efekt w kolejnych latach będzie nas satysfakcjonował :) Zapraszamy. Ja mam nadzieję nadrobić zaległości forumowe już niebawem, pewnie po zmianie czasu ;)
Iga, masz rację. Ja na razie to tylko miejscami odnajduję kolory w ogrodzie, bo większość miejsca jeszcze nadal zajmują opadnięte igły, ale widać, że to się zmienia w dobrym kierunku :) Dzięki Tobie także :) Żurawki cieszą co dzień moje oczy, bo rosną jak większość ulubieńców na rabacie pod oknem kuchennym.
Magdo, dzięki za muzyczkę dla Witusia. My raczej staramy się słuchać klasyki, nie tylko tej poważnej, ale i rozrywkowej. Np. Ignaś jako pięciolatek został wielbicielem Led Zeppelin. Zostało mu zresztą do teraz :) W ogóle lubi mocne uderzenie. Natalka słucha sama z siebie poważnej muzyki i sporo tzw. poezji śpiewanej. A Witek różne różności, np. Johnny Casha, Chopin, Turnau, Tercja Pikardyjska :) A ogród faktycznie pachnie żywicą :) Glina ma swoje zalety, nie musisz pod każdą roślinkę tak starannie przygotowywać podłoża, ale ja jednak nie zamieniłabym tych sosenek i piasku na nic innego.
Agnieszko, jak ja rozumiem ten brak czasu. Mąż nie wyjeżdża ostatnio w delegacje i nie mam nawet kiedy nadrobić tych zaległości ;) Choć ostatnio długo pracuje... Np. teraz :)
Asiu, dzięki za Witka. Jesień była faktycznie piękna, jeszcze jest w słoneczne dni. Jednak trochę ich teraz za mało... Ściółka z igliwia produkuje się sama. W pierwszym roku starannie ją wygrabiałm do czystego piachu, ale to przecież było bez sensu. Teraz służy jako ściółka osłabiająca chwasty, a poza tym jako kołderka zimowa. W ubiegłym roku okryłam tak delikatne świeżo posadzone jesienią byliny i ładnie przetrwały.
Geniu, ten powojnik jest wspaniały. Kwiat cały czas jest we wspaniałej kondycji. Ma jeszcze dwa pąki, ale chyba nie zdążą się rozwinąć. Astry kwitną w trzech kolorach. Dwa niskie (fioletowe i białe) oraz wysokie różowe. Jedne niskie bardzo się pochorowały i nie zakwitły. Nie wiem czy coś z nich będzie.
Halinko, dziękuję za miłe słowa. Powojnik to prezent od Bożenki - Babopielki. Bardzo udany :)
Ewo, kolory jeszcze są, ale coraz skromniej. Mam nadzieję, że w kolejnych sezonach zmienią to wrzosy, bo o tej porze jeszcze co najmniej 4 odmiany mają kwitnąć.

Kilka zdjęć z dnia dzisiejszego:
Astry:

Obrazek

Obrazek

Chryzantemy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dąbrówka, bluszcz, hosty jesienne, krzewuszka, rozchodnik (też jesienny) i wilczomlecz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

To ty nie masz dziś śniegu?
Ja nie muszę przygotowywać podłoża? Muszę i to nawet nie wiesz jak ciężko jak ciężko wydłubywać tą glinę, a potem mieszanie z piaskiem lub kompostem. W piachu przynajmniej .łatwiej się kopie, ale wszystko ma swoje wady i zalety.
Co to za roślinka?
A ta krzewuszka z listkami dwukolorowymi to jaka odmiana?
Moje dzieci słuchają wszystkiego, ale to był jeden z hiciorów znaleziony na naszym forum. Isia jak była mała usypiała przy jakieś ciężkiej muzyce granej przez mojego męża na gitarze elektrycznej.
Wybrała skrzypce jako przedmiot główny w szkole muzycznej z uwagi na fascynacje zespołem Kroke.Oprócz tego chce jeszcze grać na perkusji, gitarze elektrycznej i flecie.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, śniegu u mnie na szczęście jeszcze nie było, ale zimno i mokro było cały ten tydzień. Od jutra ma być cieplutko i słonecznie. Mam nadzieję, że jeszcze uda mi się dokończyć sprawy nie zakończone. Mam jeszcze parę roślin do posadzenia, głównie sadzonki, które sama porobiłam z resztek roślin od dziewczyn. Ładnie się poprzyjmowały, więc szkoda byłoby je zmarnować.
Krzewuszka to odmiana 'Variegata'. Piękna i szybciutko rośnie, mam dwie tegoroczne, sadzone w maju. Pięknie poprzyrastały po 30-40cm, są gęste i te liście piękne od wiosny do teraz. Nie kwitła jeszcze w tym roku, ale chyba na jasnoróżowo kwitnie z tego co pamiętam. Teraz ma jeszcze ciemnoczerwone pędy, które pewnie takie pozostaną przez całą zimę.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu fajnie że u nas śnieg nie narobił szkód bo go nie ma.
Teraz jeszcze muszę jechać do Ciebie po gałęzie z iglaków żeby zabezpieczyć na zimę roślinki te które tego potrzebują .
Dziś byłam w ogrodzie po południu jak wyszło słońce przez ponad 2 godziny było fajnie ,jutro zabieram się za wykopywanie .
Genia
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Jaki piękny kolorek rozchodnika Siebolda! Znasz odmianę tego białego astra?
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Aniu, ten wilczomlecz w dwóch kolorach jest genialny!
A igły sosnowe to znakomita ściółka, szczególnie dla host. Hostowisko Mary Chastain jest (na zdjęciach) właśnie całe pokryte igliwiem i wygląda to wspaniale i zapewne tak samo dobrze się sprawdza jako ściółka przeciwchwastowa.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Pięknie i kolorowo jeszcze u Ciebie.
Marcinki ,chryzantemy i pięciorniki w pięknych kolorkach . :P
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, ja też się cieszę, że zima jeszcze nie przyszła. W tym tygodniu musimy sie umówić na te gałęzie. Czy pora już wykopywać kanny? Na pewno tak. Co z nimi zrobić, jak wykopię. Na jaką długość je obciąć i czy oczyścić korzenie z piasku dość dokładnie, czy niekoniecznie?
Asiu, odmiany astra nie znam. To roślinka od Geni. Ten rozchodnik w ubiegłym roku miał grzyba i pogubił liście przed wybarwieniem, a w tym roku tak pięknie wygląda :)
Aniu, ten wilczomlecz, to Iga zdobyła, a ja wycyganiłam :) Nie wiadomo, czy przetrzyma zimę. Okryję go gałązkami i zobaczymy wiosną.
Jolu, marcinki i chryzantemy to prezenty od Geni :) W pięciornikach gustuję bardzo, bo pasują im nasze warunki, skromne pod względem ilości wody i próchnicy w glebie :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja jutro będę wykopywała kanny . Ja swoich nie czyszczę z ziemi ,właściwe ścinam liście tak 10 cm od kłaczy i wkładam do piwnicy całe kępy .
Genia
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, dziękuję bardzo za odpowiedź. W takim razie ja wykopię swoje jutro. Akurat mam trochę luźniejszy dzień.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”