Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

Ależ ten pierwszy liliowiec jest piękny ;:oj
Anabelle króluję :lol:
Zuzka a jednak powstanie nowa rabata, tak to jest z nami zakręconymi na punkcie roślin. Ja nie skończyłam jednej a już planuję powiększenie kolejnych.
Nowy aparat? Ujęcia rewelacyjne!
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Otóż moja kosmata była opatulona, podobnie jak ogrodowe. One maja kwiaty. Ale kosmata jest u mnie od zeszłego roku i to niewielka sadzonka. Przyznać trzeba, że nawet jak nie kwitnie to kolor i kształt liści ma cudny.
Oglądnęłam sobie Twoje liliowce :D Strawberry Candy w misce u mnie czeka na posadzenie (ale i jestem chora i pada). Z tego, co widzę u Ciebie - będę z tego liliowca zadowolona :lol:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Pink Anabell wpisana przez Ciebie na listę chciejstw.
Te żółte kwiatki, u których policzyłam po dwa płatki w koszyczku to prawdziwy cudak..co to?
Ogólne widoczki bardzo inspirujące.
A tak nawiasem mówiąc to wpadłam zapytać czy operacja "o" już się odbyła? czy czynisz przygotowania dalekosiężne do niej?

Nad liliowcami rozwodzić się nie będę, bo nie kolekcjonuję
ale nad tą różą
Obrazek
sobie powzdycham troszunio czekając na pokaz lilii.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

U mnie kosmatka zimuje "na golasa". Obok mam kalinę sztywnolistną i zastanawiam się, czy jej nie okrywać, ponieważ pąki kwiatowe zawiązane jesienią regularnie przemarzają i nic z nich nie ma wiosną :( Ale to z kolei krzaczycho wielkie urosło i nie wiem, jak tu się zabrać do okrywania.
Aniu anym tak się przyzwyczaiłam do takiego kształtu ogrodu, że zaoranie kawałka trawnika odczuwam jako jakieś barbarzyństwo...a z kolei nie chcę tych nowych roślin eksmitować od razu na wieś, chcę je trochę poobserwować, jak rosną i ewentualnie potem podzielić i część przenieść. Aparat ten sam, ale może jakoś wreszcie zaczął myśleć za mnie przy ustawianiu parametrów :D
Aniu sweety Strawberry Candy jest bardzo ładny "Będzie Pani zadowolona" :) Dokupiliśmy innego z podobnym układem, gdzie środek jest ciemny - Daring Dilemma. Choróbsko trzyma Cię jeszcze? Dbaj o siebie!
Judytko ten żółty cudak to makro zrobione kwiatostanowi ligularii. Operacja będzie w poniedziałek i wysyłka takoż, miałam trochę zwariowane dni w robocie a dziś wysyłać nie będę, bo nie chcę żeby w weekend leżały te badylki gdzieś na poczcie. Wytrzymiesz? :D A co do liliowców to ludzie dzielą się na takich co kolekcjonują i takich, co się do tego nie przyznają ;:306
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam dziś grzecznie u lekarza, ale potem w szlafroku musiałam wyjść zrobić zdjęcie rozwijającemu się kwitu liliowca Ember Night :;230
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

sweety pisze:Byłam dziś grzecznie u lekarza, ale potem w szlafroku musiałam wyjść zrobić zdjęcie rozwijającemu się kwitu liliowca Ember Night :;230
Taaa, przypadek beznadziejny znaczy się ;:306 Chyba Ci jakąś naleweczkę zdrowotnościową prześlę :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Zuzanko ,masz śliczne liliowce ,ogród zrobił się jeszcze bardziej tajemniczy i piękny .Ja też bym chciała dokupić ze 4 jakieś liliowcowe pięknoty ,ale dopiero jak sobie upatrzę ,gdzie bym mogła upchnąć
Gdzie kupowałaś swoje? ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po nawleczce władzę w nogach mi odejmie i wreszcie usiądę na czterech literach ;:224 ?
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

;:oj cynie masz kolorowe...będą cie odwiedzac motyle ;:215
I hortensja sliczna ...i co to za żółto ukwiecona gałązka...sliczna ,chyba nie znam ;:215
A liliowce...szkoda gadać ;:138
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Ewo dzień dobry Ci ! :) słoneczka brak i może stąd ta tajemniczość na zdjęciach :) Otóż liliowce mam z kilku źródeł: z wykopków u pewnej znajomej, która ogród "wyonaczała" i liliowców w dużej części się pozbywała, z allegro (na PW mogę podać Ci namiary na sprzedawcę), z FO - znalazłam sklep forumki Anity Ogród, ze szkółki w Nowym Dworze Mazowieckim (to te ostatnie w skrzynce jeszcze siedzą) i jeszcze niedobitki starych z dawnych nasadzeń w moim ogródku.
Aniu sweety tak, to będzie pierwszy efekt działania, dzięki czemu siedząc na d... będziesz oczekiwać na zbawienny wpływ na zdrowie tego płynu :D
Kasiu cynie u mnie w mieście marniawe, na wsi to dopiero szaleństwo :) Wysypałam chyba ze 20 torebek nasion różnych odmian. Żółtek to zbliżenie kwiatu ligularii.

A jak sie liliowce podobają, to kolejna seria. Kilka nawet zidentyfikowanych, zachowały się etykiety :)
Ten pierwszy to South Rim, następne dwa niby podobne ale czy to ta sama odmiana???

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Crimson Pirate jeszcze raz
Obrazek

Frans Hals
Obrazek

Pointed Lady

Obrazek

Post Time
Obrazek

Orange Beauty- ogromny, płatki mają chyba 20cm

Obrazek

I inne, bez nazw lub powtórki w innych ujęciach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

A ja w tym roku kolorowych nie kupiłam ;:223 a motyle tak je lubią ;:131

Liliowce cudne...tego pirata to chyba ma moja teściowa,jak jej się rozrośnie to się uśmiechnę ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zuziu moje typy to Pointed Lady i Orange Beauty, a próbowałaś wysiewać nasiona liliowców?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Kasiu Pirata mogę Ci podrzucić, bo mam ich kilka w kilku miejscach. Chyba po przekwitnięciu można je dzielić ?
Marysiu w życiu z nasion nie rozmnażałam. A i chyba do zawiązania nasion nie dopuszczałam, bo obłamywałam przekwitnięte kwiaty, jeśli same nie odpadły. To zdrowe sadzonki, mam nadzieję, że się szybko rozrosną i będą do podziału :)

Jeszcze kilka nowych kwiatów z dzisiejszego ranka :) Robione w pochmurnej aurze po nocnym deszczu.

Daring Dilemma
Obrazek

Majeto
Obrazek

Mary Todd
Obrazek

Music Man - w rzeczywistości jest ciemnoczerwony, aparat jakoś sfałszował kolor
Obrazek

Zdjęcie w słońcu wydobyło rzeczywiste barwy
Obrazek

Orchid Candy
Obrazek

Satin Glass
Obrazek

Summer Wine
Obrazek

I jeszcze różne różności:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie pada, lecę ze psem do lasu :)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

O kurczaki :shock: jaka cudna rosa na róży !!!
I kwitnie krzewuszka Nana variegata ;:215
A cóż to za pięknie wycinane liście bordowieńkie dwie foty dalej :shock: za krzewuszką a przed rosa rosa ??
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Judytko fajnie wyszła ta różyczka, prawda? To ta do wzdychania Twoja :) A ten liścioch to klon palmowy dissectum artropurpureum. Krzewuszka zakwitła ponownie.

Wstawię jeszcze co nieco, na początek zdjęcia owadzie. Motylki lubią jeżówki :) Obżerały się tak zachłannie, że na obiektyw w ogóle nie zwracały uwagi, a może właśnie pozowały ? :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ważki przylatują do mnie od sąsiada, który ma oczko wodne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze parę innych zdjęć, japoński turysta to przy mnie mały Kaziu ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I rabaty wokół "stawu" z trawy. Słoneczko mmmmmm..... :)

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”