Baryczkowe Storczyki cz. II

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki cz. II

Post »

Kamilko w sprawie tego bezkorzonkowego keiki zajrzyj tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1092 Monia tu pisze o reanimacji sabotka ale świetnie się sprawdza ten sposób na innych też. ;:108
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilko, piękne kwitnienia pokazujesz i fajnie, że masz kolejne nowe roślinki ;:63

Co do tego malucha ze sphagnum- ciekawy przypadek; szczerze mówiąc nie mam pomysłu na niego, ale może spróbowałabyś sposobu Żabki-Moniś na reanimację? Keiki jest odwodnione, może w zamkniętym pojemniku by się trochę poprawił jego stan. Może nawet korzonka by puścił... ;)

Trzymam kciuki- za wszystko, włącznie z WIELKIMI PRZYGOTOWANIAMI! ;:224

[ Edit: Hi hi, chyba mamy te same światłe myśli z Arletką :lol: ]
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Kamilko ! Dawno mnie nie było, więc z przyjemnością przespacerowałam się przez kilka stron wstecz :).
Wyjątkowo zauroczyły mnie półminiaturka phal. oraz kwitnące keiki od Agnieszki. Bardzo ładnie prezentuje się w szklanym naczyniu z dziurkami ;:215
Jestem też pełna podziwu dla kwitnień Twoich chorych storczyków. Pewnie to ich determinacja w walce o przeżycie. Życzę Tobie i im wielkiej wygranej ;:108
Ciekawa jestem, dlaczego tego pod cymbidium nazwałaś 'jabłkowym'?

Pięknie sobie radzisz z ratowaniem słabeuszów ;:63 ;:63 ;:63
Ciekawa jestem jaką podjęłaś decyzję co do keiki ? Sama nie wiem, czy skorzystałabym ze sposobu Moniki, czy ustabilizowałabym w kamykach + 'namiocik' ?

Również trzymam kciuki za "wielkie przygotowania" :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochane, dziękuję za wszelkie rady. ;:196

Zaraz po tym, jak przeczytałam posty Arlety i Agnieszki potraktowałam keiki sposobem Żabki/Moniki, niestety chyba zmiana warunków mu nie posłużyła, bo zaczął żółknąć i zmarniał. Zrobił miejsce na parapecie dla innych :wink:

Justynko, tak tak- multiflower- poniżej pokażę, jak wygląda dziś. Dziękuję za rady ws. epik.

dudus327, dziękuję!

arlet3, Agitko, dzięki ogromne!

Asiu/Art- dziękuję za zajrzenie do mnie. Phal. jabłkowy dostał taką nazwę, bo jego kwiaty bardzo mi przypominają kwitnące jabłonie, jest taki różowo- biały, delikatny, wiosenny :) Półminiaturka i keiki od A. nadal kwitną- zaraz je pokażę :)

Wspomniany, biedronkowy multiflower- jest u nas już z dwa lata i kwitnie co sezon. B. chętny we współpracy :)
Obrazek

Obrazek

Phal. z przeceny, trafił do mojej Mamy, gdy u mnie było już mocno za ciasno. Dziś nie mam serce zabrać go z powrotem do mnie. Reanimowałam go w keramzycie, ale na prośbę Mamy posadziłam do kory i niedługo po tym zakwitł, to było z zeszłym roku. Dziś nie powala kwitnieniem, ale i tak cieszy :)
Obrazek

Obrazek

Phal., którego dostałam do reanimacji 2 lata temu, pokazywałam go w poprzednim wątku. Lubię go ze względu na wielkie kwiaty. Kwitnie na odbiciu z oczka i ma pąki na nowym pędzie. Starałam się to jakoś pokazać :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tutaj na fotkę wkradły się jeszcze dwa Phal.
Obrazek

Nasz prekursor- od niego wszystko się zaczęło. Gdy puścił u nas pierwszy pęd, dostałam zielone światło na zakupy storczyków. Okaz już wieloletni, ok. 5 sezonów u nas, kwitnie co roku, z różnym skutkiem. Czasem, gdy patrzę na jego kwiaty, żałuję, że liście też nie są w paski- pasiaste pączki, płatki i nawet warżka :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I moje:
Półminaiturka- kwitnie b. długo, aż jej kolorek wyblakł :)
Obrazek

Keiki od Agnieszki- zasuszyło pęd, ale za to ruszyło w korzenie (póki co ma aż dwa) i przedłuża pędzik :) tylko fotki wyszły mi nijakie, bo robione na szybko.
Obrazek

Obrazek

I po tak długiej nieobecności wypadałoby napisać coś więcej, więc:
- jedna z zakupionych na all. katlejek była totalnie zalana, wiem co z taką robić, ale czuję się baaaardzo oszukana, sprzedający nie odpisuje na maile, nie wiem jak skończy się sprawa reklamacji. :(
- martwią mnie ostatnie 3 Phal. pozostałe u Piotra, tylko jeden (Rudzielec) nie ma śladów plam, pozostałym dwóm przycinam liście jak tylko coś widzę i opryskuję biochikolem. Może uda mi się choróbsko zatrzymać.
- moje starsze katlejki mają się dobrze, epikatl. Don Herman ma nową psb, epikatl. od Beatki aż dwie, ostatnia katlejka także, podobnie jest z dendrobiami, choć nie trafiły na zewnątrz to chętnie przyrastają.
- rosną ładnie keiki dendrobiów, ślicznie przedłużają korzonki :)
- kambrie wyniesione na taras chyba też się tam dobrze czują.
- o cymb. nie wspomnę- chyba będzie niespodzianka na jesień, ale na razie ciiii :)

Kochani moi goście
- czas "wielkich przygotowań" dobiega końca, wkrótce wrócę na łono mojego/naszego kochanego, wręcz rodzinnego forum, za którym bardzo tęsknię. Liczę, że wrzesień przywitam z błogim, sielankowym spokojem ducha z mężem przy boku :wink:
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

A ja mam takie małe pytanko co do ślubu.Prosisz gości aby Ci storczyki kupili w doniczkach zamiast bukietów?? :D
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamilko, to już chyba najbliższy weekend, czy coś źle pamiętam? ;)

Dobre wieści nam dzisiaj serwujesz, cieszą takie kolorowe widoki u Ciebie- oby ich jak najwięcej! ;:333 I już żadnych złych wiadomości- trzymam kciuki za Twoją walkę o te trzy zarażone!

A teraz czekam już bardzo na relacje z tego "najważniejszego" dnia! ;:65 Powodzenia, niech Wam wszystko pójdzie zgodnie z planem! ;:196
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Kamilko ale nas uraczyłaś pięknymi kwiatami ;:108
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Myrtille- nie :) Nie chciałabym, by mieli przez to kłopot. Ogólnie najbliżsi umówili się, że zamiast bukietów kupią drobiazgi do kuchni, przydatne akcesoria, blender, kawiarkę. Goście z daleka też kwiatów nie przyniosą, bo nie zniosłyby podróży, a nie chcą zamawiania i odbierania ich zrzucać na nas.

Wiem, że kilku znajomych zapowiedziało, że dają nam storczyki- więc nastawiam się na kilka białych czy różowych Phal.

Agito/Agnieszko- dziękuję Ci bardzo, przepraszam, że jeszcze nie odpisałam Ci na pw, aż wstyd! Ślub jest trochę później- za 3 tygodnie, 27 sierpnia. Musiałam tutaj zajrzeć jeszcze przed ślubem, bo jesteście dla mnie jak rodzina, nie chciałabym wpaść tutaj i napisać, że to już za nami, a trudno mi określić czy przed samym ślubem będę miała czas na forum. Póki co jestem spokojna, ale denerwują mnie teksty znajomych, że skończy się dobre, że przyjdą obowiązki, że koniec wolności. Jakbym do więzienia miała iść, a nie po prostu zalegalizować związek z ukochanym facetem. Każdemu odpowiadam, że najlepsze dopiero przed nami :)

Nyskadu/Agnieszko, dziękuję :)

Napiszę jeszcze o czym zapomniałam:
- jedną z masd. posłałam (nieświadomie) do krainy wiecznej szczęśliwości- chyba przesadziłam z walką z przędziorkami- w efekcie masd. zżółkła i zmarniała, chyba też miała za mokro.
- za to z drugą musiałam poeksperymentować- przędziorki zmyłam alkoholem, ale liście miała strasznie brzydkie, obeschły, za to pozostały jej ładne korzenie- trafiła do przezroczystego wysokiego kubka po kawie mrożonej bez dziur w dnie(zamiast tego dałam tam dużo keramzytu), zakryłam wieczkiem z dużą dziurką i postawiłam na ciemnym parapecie kuchni. Skutkiem jest kilka nowych zaczątków liści- jeśli się uda, na pewno Wam to pokażę :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamilko, nie ma sprawy, poczekam cierpliwie, wiem, że teraz nie masz za dużo czasu.
Baryczka pisze: ... denerwują mnie teksty znajomych, że skończy się dobre, że przyjdą obowiązki, że koniec wolności. Jakbym do więzienia miała iść, a nie po prostu zalegalizować związek z ukochanym facetem. Każdemu odpowiadam, że najlepsze dopiero przed nami :)
-i dobrze, i tak trzymać, bo tak właśnie jest! Nie znają się! ;:112
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Kamilo same dobre wiadomości tak trzymać ;:138 .Sierpień w tym roku obfituje (dla mnie)w same oczekiwania.Od kilku dni czekam na wieści 2-ch urodzin (koleżanka i siostra oczekują dziecka).Dwa śluby -Twój i koleżanki z pracy.A wczoraj moja już 10-letnia córka miała urodziny.Od tych wszystkich wydarzeń osiwieję chyba :;230 .Czekam na wrzesień i fotorelację ślubno-kwiatową.
Żałuję tylko że w czasie Twojego ślubu nie będę w kraju tak jak planowałam ,mogłabyś się mnie spodziewać z jakimś storczykiem (na pewno nie białym czy różowym falkiem). :D
Ps .Jest godzina 00.oo właśnie odczytałam wiadomość że ma pierwszą siostrzenicę (do tej pory 3 siostrzeńców)
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kamilko, masz rację, że wszyscy - jak przystało na rodzinkę :) - będziemy Tobie sekundować w tym ważnym dniu, jeśli nie ciałem, to na pewno duchem ;:196
Jestem pewna, że będziesz szczęśliwa ;:166 A we dwoje z mężusiem jest w życiu lżej.
Już się cieszę, że po wszystkim będziesz z nami częściej :)

A kwitnienia... widzę, że falenosisy nie zawiodły i pokazały co potrafią. U mnie podobnie - gdyby ich nie było, nikt nie widziałby, że coś kwitnie.
Bo przecież, kto by tam wchodził do mojej sypialni i oglądał Masdevallie ? One są tylko dla bliskich (i dla Was :wink: )
Spodobał mi się Twój opis o historii każdej rośliny z osobna ;:333
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Kamilko ja również przyłączam się do dziewczyn, niech w tym najważniejszym dla Ciebie dniu wszystko ułoży się tak jak zaplanowaliście, obyś ten dzień mogła po latach wspominać z łezką szczęścia w oku. Powodzenia.

Kwiatuszki pięknie u Ciebie rozkwitają.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia!!! ;:31
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Kamilko bardzo się cieszę z nowych przyrostów, Twoje keiki u mnie też cudownie rośnie. Życzę jak najmniejszych stresów i nie słuchaj "głupiego gadania", czekam tylko na sesję ślubną :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja tu wchodzę...

a tu takie fotki i takie wieści :D

Wrzesień zapowiada się ciekawie... Sielanka...oby ;)

Piekna kwiatuszki Masz. Multiflower mnie zachwycił ;:108 I ten delikatny róż w paseczki, z bordową warżką - no, śliczny ;:108

Ściskam kciuki za masdevallię ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”