Pochylony świat na piasku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkiego najlepszego dla jubilata.Staruch już z Niego jednoroczny :lol: :lol: :lol:
Dla Ciebie i małżonka słowa podziwu za efekty Waszej ciężkiej pracy.
Z przyjemnością oglądam jak tworzycie Wasz ogród.
Aniu na naszych piaskach ogród to wyzwanie.
Ze swoich doświadczeń podpowiem Ci że robiąc rabaty dodawaj do gleby rozdrobnioną glinę i przekompostowaną korę, kompost. Te składniki wiążą wilgoć. Nie dodawaj torfu ( z wyjątkiem kwaśnego pod kwaśnolubne) w przypadku suszy torf odciąga wilgoć od roślin.
Na piasku trzeba też częściej nawozić bo wszystko przelatuje jak przez sito.
Całuski dla Witusia i reszty Kaśka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj :)
Zajrzałam i oniemiałam... nie można Cię ani na chwilkę zostawić , zaraz weźmiesz i przeorganizujesz ogród. Nasadziłaś wrzosów w takiej ilości i na takiej powierzchni , że już niebawem trzeba będzie zmienić nazwę wątku - bo to już nie jest "Pochylony świat na piasku" lecz " Dom na wrzosowisku" ! Oby tylko wrzosy ładnie się zaaklimatyzowały i rozrosły, a w połączeniu z otaczającymi je kamiennymi ścieżkami powstanie bardzo interesujący, naturalnie skomponowany teren.
Maluszek już całkiem spory i fajniutki :)
Pozdrawiam , E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sto lat dla Witusia.
Wytrwałości dla rodziców.
;:168

Ewa
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

I popatrz jak ten czas leci,pamiętam dopiero się maluch rodził a juz rok...
sto lat życzę... :D :D :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Wszystkiego dobrego dla synka :D
Słodkiego masz syneczka Aniu.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Słodka pociecha, niech rośnie zdrowo.
A co w ogródku słychać ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu ode mnie też serdeczne życzenia dla Witusia .
Szkoda że nie możesz się wybrać choć na chwilkę do mnie .
W ogrodzie nie jest tak pięknie jak jeszcze przed 2 tygodniami bo róże przekwitły już prawie. Ale deszcz dobrze zrobił innym roślinkom i mam nadzieję że jeszcze troszkę po kwitną
Genia
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Kochani, w imieniu Witusia i naszym serdecznie dziękuję za wszystkie życzenia. Oj tak, tak, czas leci bardzo szybko. Niby tyle się w ciągu tego roku zdarzyło, ale upłynął faktycznie bardzo szybko.

Dalu, dzięki :)

Iga, faktycznie ruszył, w przeddzień pierwszych urodzin. To i tak najpóźniej z naszych dzieci, ale cóż to ma za znaczenie? Podobno raczkowanie jest bardzo zdrowe. Teraz już w ogóle nie chce na kolanach chodzić i przemierza mieszkanie we wszystkie strony ciesząc się każdym udanym krokiem.

Halinko, nie ma wyboru. Słucha muzyki bardzo dużo, bo u nas wszyscy poza mną są bardzo muzykalni.

Kasiu, cieszę się że wpadłaś. Dawno do Ciebie nie zaglądałam :oops:, ale za to teraz w jesienne wieczory będzie co nadrabiać. Dziękuję za ważne rady. Ja staram się na razie dodawać gliny i bagiennej ziemi pod każdą sadzoną roślinę. Rabaty bylinowe są do przeorganizowania, bo jak przywiozłam rośliny od Igi, Zanny i Geni, to sadziłam je po prostu jedne przy drugich, nie znając ich wymagań i docelowych rozmiarów. Zwłaszcza, że większość była jeszcze nie rozbudzona po zimie. Przy reorganizacji zastosuję się do Twojego przepisu. Do wrzosów faktycznie dawałam kwaśny torf, ale też zmieszany troszkę z gliną i z leśną ziemią (oczywiście z naszego terenu).

Ewelino, bardzo się cieszę, że jesteś, bo nawet już czarne myśli mi po głowie chodziły w związku z Twoją 3-miesięczną nieobecnością na forum. Także chwilka była dość długa, a całe wakacje pogoda nam sprzyjała, więc szaleliśmy w ogrodzie. Mam nadzieję, że wrzosom podpasuje miejsce i podłoże i będą nas długie lata cieszyć okrągły rok swoją urodą. Dużo pracy i nakładów w nie włożyliśmy, więc byłoby bardzo przykro, gdyby się stało inaczej...

Ewo, dzięki. Wituś na razie jest anielskim dzieckiem. I niech tak zostanie, bo dwoje starszych to rozrabiaki i okropnie kłótliwe stworzenia, zwłaszcza w duecie :) Oczywiście nie mniej kochane :)

Marylko, mam takie same wrażenie. Dopiero co leżałam z nim w szpitalu i chodziliśmy na pierwsze spacery.

Agnieszko, dziękuję. Faktycznie jest rozkoszny. Szkoda, że ten najsłodszy okres jest tak krótki.

Grażynko, dziękuję. W ogródku ciągle praca. Trochę grzyba wypatrzyłam na różnych roślinach, ale raz dostały oprysk z Twojej mikstury, potem z Bioseptu i czekam co dalej. Jak będzie jeszcze ładnie to znów opryskam Bioseptem. Wiosną na pewno będę pryskać profilaktycznie.

Geniu, dziękuję. U moich rodziców jeszcze ładnie kwitną dwie róże, takie kremowe, pięknie pachnące. Codziennie chodzę na nie popatrzeć. Ale z drugiej strony ognik od tygodnia czy nawet dłużej ma już całkowicie wybarwione owoce. Jesień idzie i nie da się tego zmienić.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Aniu ;:168

Obrazek
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

W ogrodzie już wyraźnie czuć jesień, ale na razie to ta jesień w pięknym kolorowym wydaniu.
Kwitną astry i zawilce od Geni, dereń Sibirica przebarwia się jesiennie na pędach i liściach, żurawka i hosty nadal piękne :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niespodziankę zrobił mi powojnik od Bożenki - Babopielki, zakwitł po raz trzeci :) Dziękuję Bożenko za tę cudną roślinę. Jeśli przetrwa zimę i w przyszłym roku też tak ładnie zakwitnie, będę musiała powiększyć kolekcję tych cudownych pnączy ;)

Obrazek Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Aniu przepiękne widoki...zapiera dech :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Jesień i do Was już przyszła, ale tyle jeszcze kolorów...
Taki ogrom pracy włożyliście w tworzenie swojego wrzosowiska... ale efekty imponujące :shock: :D
Jestem zauroczona... jak posadzę u siebie więcej sosenek i jałowców to pokuszę się o zrobienie takiego mini odpowiednika Waszego wrzosowego cudu... :lol: Piękne, piękne te nasadzenia.
Jak ten czas szybko upłynął, mały Wituś jest już Roczniakiem, super Facet :D
Z przyjemnością będę zaglądała do Waszego Domu na Wrzosowisku i śledziła postępy...
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Aniu , pięknie i kto to mówi , że jesienią nie ma kolorów w ogrodzie . Jak się dobrze dobierze rośliny to do grudnia jest kolorowo. :lol:
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Aniu to dla Witusia:
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=CWZxcAeSoVI kiedyś to była ulubiona piosenka Jasia. Mój Jasiu jeszcze nic nie mówi, ale śpiewa la, la, la. Ostatnio Weronika ćwiczyła gamę (też chodzi do szkoły muzycznej), a Jasiu podłapał. U mnie też wszyscy są bardzo muzykalni oprócz mnie.

Jak będziesz miała chwilę wklej więcej fotek, proszę. Uwielbiam Twój ogród pachnący żywicą.
U mnie jest zupełnie inaczej: ciężka glina, a w okolicy lasy liściaste.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Ja też jestem zadziwiona, że ten kawaler już taki rosły ;)
Aniu! Jesień w tym roku pewnie u Ciebie jest kolorowa, bo nie ma zbyt dużo deszczu....
Urocze fotki...Tak mało mam czasu ostatnio, ale przynjmniej czytam ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”