Kiedy można posadzić do gruntu tuberozę,a jeśli będę chciała ją mieć w donicy to czy mogę już posadzić ją czy poczekać jeszcze
Różany ogród w lesie - Rozanka cz.2
- hal1959
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różany ogród w lesie - Rozanka cz.2
Ewuniu paczuszka doszła,dzięki ,za gratisik także
.
Kiedy można posadzić do gruntu tuberozę,a jeśli będę chciała ją mieć w donicy to czy mogę już posadzić ją czy poczekać jeszcze
- Rozanka

- Od: 9 lut 2009, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu, u mnie też zaczynają wychodzić.
Krokusiki i przebiśniegi mają 3mm.
Ewuś, przykro mi że zdołowana jesteś.
Ja wyleciałam z łopatą do ogódka i chciałam kopać.
Łopatę udało mi się wbić do połowy i na tym się skończyło.
Wiesz, tutaj chyba sam Mr Job, chociaż obie są ekstra. Sama nie wiem.
Coś białego typu Speciosum Album. Będzie pasować tym zwiewnym kwiatem.
Halinko, tuberozę w kwietniu do gruntu, ale marcu do doniczki już można wsadzić. Będzie szybciej pachnieć jak podrośnie.
Ewuś, przykro mi że zdołowana jesteś.
Wiesz, tutaj chyba sam Mr Job, chociaż obie są ekstra. Sama nie wiem.
Halinko, tuberozę w kwietniu do gruntu, ale marcu do doniczki już można wsadzić. Będzie szybciej pachnieć jak podrośnie.
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Scheherezada jest śliczna ale one wszystkie w tym typie mi się podobają. Ciekawa jestem jak mi będą w tym roku kwitły bo w zeszłym to była porażka. 
- hal1959

- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Ewuś dzięki za info,a jak myślisz,czy tuberoza lepiej rośnie w gruncie ,czy w donicy też sobie radzi i jak może wyrosnąć mocno w górę?
Kiedy beserę posadzić ?
Ale wiosna nam się szykuje
http://media.wp.pl/kat,1022945,wid,1429 ... omosc.html
Kiedy beserę posadzić ?
Ale wiosna nam się szykuje
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Ewuś, dzięki za typ!
Ze speciosum Album to będzie to !
Uwielbiam wszystkie w tym typie, wielkie drzewa liliowe! Moja Scheherezade malutka cebulka, pierwszego roku kwitła jednym kwiatkiem, mizernie, ale ten typ musi się dobrze rozrosnąć i dopiero wyrasta na "drzewo" . Zatem czekam w tym roku na lepsze efekty
Jeszcze została mi do zaplanowania moja cebula lilia tygrysia pełna -plenum. Myślę gdzie ją umieścić, chyba dosadzę do żółtych róż, bo pomarańczowych nie mam. Poprzednio rosła samotnie ale teraz nie ma szans na samotność
. Masz Ewciu kilka zdjęć z twojego ogrodu, plissss!? 
Uwielbiam wszystkie w tym typie, wielkie drzewa liliowe! Moja Scheherezade malutka cebulka, pierwszego roku kwitła jednym kwiatkiem, mizernie, ale ten typ musi się dobrze rozrosnąć i dopiero wyrasta na "drzewo" . Zatem czekam w tym roku na lepsze efekty
Jeszcze została mi do zaplanowania moja cebula lilia tygrysia pełna -plenum. Myślę gdzie ją umieścić, chyba dosadzę do żółtych róż, bo pomarańczowych nie mam. Poprzednio rosła samotnie ale teraz nie ma szans na samotność
- Rozanka

Majeczko, w tym roku będzie lepiej. Ubiegły rok był mokry i dlatego lilie gorzej rosły, czego nie mogę powiedzieć o moich, bo akurat z tym deszczem na piachu to była rewelacja.
Tylko Bacardi chorowała i trochę za szybko przekwitła Extravaganza. Reszta miała się wspaniale do końca września. 
Scheherazade musi się dobrze ukorzenić, no i nie wiem jaką dużą cebulę miałaś, bo to nie bez znaczenia dla ilości kwiecia.Też mi się bardzo podobają te orienpety. Bo to orienpet jest! Z tego typu to jeszcze Speciosum Album i Rubrum, Lesley Woodrjif`s, Miss Feya, Ushida. Mam po kilka cebul, to zobaczymy latem, która najpiękniejsza.
Halinko, tuberozę lepiej do doniczki, szybciej zacznie rosnąć. Potrzebuje jednak wyższej temperatury do wzrostu. U nas nie urośnie wysoka jakieś 40cm. Besserę też można do doniczki albo w kwietniu na rabatę. Wiosna, nareszcie.
Ewuś, będę miała Miss Feya, chcesz? Duże cebule, ale jeszcze Ci potwierdzę po niedzieli.
Tak jak pisałam wyżej do Majeczki, daj jej czas, a na pewno urośnie ogromna. Teraz masz dobrą ziemię to zobaczysz jak śmignie w górę.
Pomarańczowa tygrysia czyli Flore Pleno? Do żółtych chyba nie za bardzo, lepiej do Twojej Vilchenblau!!! Pięknie się komponuje z ostróżkami fioletowymi i liatrą fioletową. U mnie rosła przy tarasie z pomponową dalią Franz Kafka. Super wyglądały, bo Flore Pleno jest kosmicznie rozczochrana, a dalia taka ułożona. Nie pachnie więc mogła rosnąć blisko i codziennie podziwiałam nowe kwiaty. Zresztą dobrze, że nie pachniała, bo posadzony troszkę dalej Mero Star dostatecznie mnie "oczadzał" perfumami.
Zobacz jak to wyglądało.

Scheherazade musi się dobrze ukorzenić, no i nie wiem jaką dużą cebulę miałaś, bo to nie bez znaczenia dla ilości kwiecia.Też mi się bardzo podobają te orienpety. Bo to orienpet jest! Z tego typu to jeszcze Speciosum Album i Rubrum, Lesley Woodrjif`s, Miss Feya, Ushida. Mam po kilka cebul, to zobaczymy latem, która najpiękniejsza.
Halinko, tuberozę lepiej do doniczki, szybciej zacznie rosnąć. Potrzebuje jednak wyższej temperatury do wzrostu. U nas nie urośnie wysoka jakieś 40cm. Besserę też można do doniczki albo w kwietniu na rabatę. Wiosna, nareszcie.
Ewuś, będę miała Miss Feya, chcesz? Duże cebule, ale jeszcze Ci potwierdzę po niedzieli.
Tak jak pisałam wyżej do Majeczki, daj jej czas, a na pewno urośnie ogromna. Teraz masz dobrą ziemię to zobaczysz jak śmignie w górę.
Pomarańczowa tygrysia czyli Flore Pleno? Do żółtych chyba nie za bardzo, lepiej do Twojej Vilchenblau!!! Pięknie się komponuje z ostróżkami fioletowymi i liatrą fioletową. U mnie rosła przy tarasie z pomponową dalią Franz Kafka. Super wyglądały, bo Flore Pleno jest kosmicznie rozczochrana, a dalia taka ułożona. Nie pachnie więc mogła rosnąć blisko i codziennie podziwiałam nowe kwiaty. Zresztą dobrze, że nie pachniała, bo posadzony troszkę dalej Mero Star dostatecznie mnie "oczadzał" perfumami.
Zobacz jak to wyglądało.

- Dyskrecja

- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Ależ ten pełny tygrysek jest piękny, nie pamiętam czy był w ofercie.
- moniczek
- 1000p

- Od: 19 sie 2010, o 17:55
I znów tutaj tak liliowo... 
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Ewa napisała:
Scheherezdy nie mam ale mam bardzo podobne. Z OT mam Scarlet Delight a miała być Beverly Dream, Roselini, Hacienda, Olimpic Flame i Miss Feya. Speciosum Album, Rubrum i Black Beauty; oraz orientalne White Thriumphator i El Condor. Troszkę dokupiłam takich byle jakich bo jak mi mają zjeść darmozjady to szkoda kasy wyrzucać a tak podosadzałam trochę kolorowych do róż.
Dla mnie lilia pasuje do każdej rośliny a ajk jest mniej pachnących to nawet i lepiej bo tak nie odurza ich zapach.
Ja też mam piach i bardzo się dziwię że tak w zeszłym roku cebulowe mi gniły, oczywiście większość kupnych, tylko jedyne tulipany które zaprawiłam nie miały oznak zgnicia. Prawie wszystkie lilie, tulipany, irysy i inne drobiazgi wykopywałam i przed sadzeniem zaprawiałam w Kaptanie. Zobaczymy jaki to przyniesie efekt.Majeczko, w tym roku będzie lepiej. Ubiegły rok był mokry i dlatego lilie gorzej rosły, czego nie mogę powiedzieć o moich, bo akurat z tym deszczem na piachu to była rewelacja.Tylko Bacardi chorowała i trochę za szybko przekwitła Extravaganza. Reszta miała się wspaniale do końca września.
Scheherazade musi się dobrze ukorzenić, no i nie wiem jaką dużą cebulę miałaś, bo to nie bez znaczenia dla ilości kwiecia.Też mi się bardzo podobają te orienpety. Bo to orienpet jest! Z tego typu to jeszcze Speciosum Album i Rubrum, Lesley Woodrjif`s, Miss Feya, Ushida. Mam po kilka cebul, to zobaczymy latem, która najpiękniejsza.![]()
Scheherezdy nie mam ale mam bardzo podobne. Z OT mam Scarlet Delight a miała być Beverly Dream, Roselini, Hacienda, Olimpic Flame i Miss Feya. Speciosum Album, Rubrum i Black Beauty; oraz orientalne White Thriumphator i El Condor. Troszkę dokupiłam takich byle jakich bo jak mi mają zjeść darmozjady to szkoda kasy wyrzucać a tak podosadzałam trochę kolorowych do róż.
Dla mnie lilia pasuje do każdej rośliny a ajk jest mniej pachnących to nawet i lepiej bo tak nie odurza ich zapach.
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Ewciu
Miss Feya oczywiście tak!
Niby ją kiedyś kupiłam, ale cebulka była tak marna, że nigdy nie widziałam kwiatów 
A twoje cebulki są takie duże, że na pewno od razu obsypią się kwiatami!
Dzięki za zdjęcia! Tak, pisałam o tej piękności Flore Pleno
Faktycznie z fioletem idealnie pasuje! Piekne zestawienie!
Dalii nie mam a Veilchenblau będzie szła w górę więc muszę coś dosadzić na poziomie lilii, aby tak ładnie kontrastowała, zapisuję ostróżki! A dla zapachu dorzucę lawendę
Miss Feya oczywiście tak!
A twoje cebulki są takie duże, że na pewno od razu obsypią się kwiatami!
Dzięki za zdjęcia! Tak, pisałam o tej piękności Flore Pleno
Dalii nie mam a Veilchenblau będzie szła w górę więc muszę coś dosadzić na poziomie lilii, aby tak ładnie kontrastowała, zapisuję ostróżki! A dla zapachu dorzucę lawendę
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ha! Zamówiłam Mero Star, niech mi pachnie
Zdjęcia sprzętu dopiero jutro-mam zamiar zrobić dokumentację żyjących roślin, więc i nóż do darni po drodze się załapie. Wieje niemiłosiernie i to zimnem dmucha. Niech obsuszy ziemię, będzie można coś zrobić, choćby porządki po wietrze.
- Alutka102

- Od: 29 sie 2011, o 09:06
- Rozanka

Dyskrecjo, jeszcze tygrysek jest.
Monia, wiesz jak jest. Zaczynamy kolejny liliowy sezon.
Już się nie mogę doczekać.
Majeczko, tylko zdrowe cebule zakwitną. Też dostałam kilka z widoczną pleśnią w ubiegłym sezonie i te wcale nie wyrosły np speciosum rubrum, a tak się na nią cieszyłam. Zaprawianie cebul jest koniecznością przy mokrej pogodzie, a tak na prawdę to nigdy nie zaszkodzi.
Beverly Dream i El Condor są szczególnie urodziwe dla mnie.I jeszcze kilka, mam na prawdę liliową chorobę, wszystkie mi się podobają.
Ewuś, Miss Feya w rozm 22+, na pewno nie zginie w tłumie innych. Dam jeszcze znać co i jak.
Ty to potrafisz połączyć, nie wpadłabym na lawendę. Szybciej na coś typu liatra.
Ewuś/majowa, no pokaż to ustrojstwo do darni. Na forum gadają, że samo obcina, a Ty leżysz i pijesz kawkę.
U mnie dość ciepło czyli ok 5 na plusie. Jak na marzec rewelacja.
Alutka, cieszę
się że dotarła. Włóż do lodówki zanim nie posadzisz, albo na dwór. Nic im nie będzie. Pięknych kwiatów życzę. 
Monia, wiesz jak jest. Zaczynamy kolejny liliowy sezon.
Majeczko, tylko zdrowe cebule zakwitną. Też dostałam kilka z widoczną pleśnią w ubiegłym sezonie i te wcale nie wyrosły np speciosum rubrum, a tak się na nią cieszyłam. Zaprawianie cebul jest koniecznością przy mokrej pogodzie, a tak na prawdę to nigdy nie zaszkodzi.
Beverly Dream i El Condor są szczególnie urodziwe dla mnie.I jeszcze kilka, mam na prawdę liliową chorobę, wszystkie mi się podobają.
Ewuś, Miss Feya w rozm 22+, na pewno nie zginie w tłumie innych. Dam jeszcze znać co i jak.
Ty to potrafisz połączyć, nie wpadłabym na lawendę. Szybciej na coś typu liatra.
Ewuś/majowa, no pokaż to ustrojstwo do darni. Na forum gadają, że samo obcina, a Ty leżysz i pijesz kawkę.
Alutka, cieszę
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś zamierzam nie tylko pokazać, ale wypróbować, jak toto działa
Wzeszło słońce, więc zapowiada się wiosenna pogoda.
- lemka77

- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Ewuś przeczytałam że wysłałaś już do mnie paczuszkę. Pewnie w poniedziałek będzie.
Czy ja te cebulki powinnam zadoniczkować czy do lodówki wsadzić. Bo do ziemi to się chyba jeszcze nie da?
Flore Pleno jest boska- czy ona ma te czarne nasionka przy liściach jak zwykłe tygrysie?
Czy ja te cebulki powinnam zadoniczkować czy do lodówki wsadzić. Bo do ziemi to się chyba jeszcze nie da?
Flore Pleno jest boska- czy ona ma te czarne nasionka przy liściach jak zwykłe tygrysie?
Pozdrawiam Ida