Różany ogród w lesie - Rozanka cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród w lesie - Rozanka cz.2

Post »

Ewuniu paczuszka doszła,dzięki ,za gratisik także ;:196 .
Kiedy można posadzić do gruntu tuberozę,a jeśli będę chciała ją mieć w donicy to czy mogę już posadzić ją czy poczekać jeszcze :?:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, u mnie też zaczynają wychodzić. ;:138 Krokusiki i przebiśniegi mają 3mm. :D

Ewuś, przykro mi że zdołowana jesteś. :( Ja wyleciałam z łopatą do ogódka i chciałam kopać. :D Łopatę udało mi się wbić do połowy i na tym się skończyło. ;:223
Wiesz, tutaj chyba sam Mr Job, chociaż obie są ekstra. Sama nie wiem. :wink: Coś białego typu Speciosum Album. Będzie pasować tym zwiewnym kwiatem. :D

Halinko, tuberozę w kwietniu do gruntu, ale marcu do doniczki już można wsadzić. Będzie szybciej pachnieć jak podrośnie. :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Scheherezada jest śliczna ale one wszystkie w tym typie mi się podobają. Ciekawa jestem jak mi będą w tym roku kwitły bo w zeszłym to była porażka. :D
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Ewuś dzięki za info,a jak myślisz,czy tuberoza lepiej rośnie w gruncie ,czy w donicy też sobie radzi i jak może wyrosnąć mocno w górę?
Kiedy beserę posadzić ?
Ale wiosna nam się szykuje ;:224 http://media.wp.pl/kat,1022945,wid,1429 ... omosc.html
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Ewuś, dzięki za typ! :D Ze speciosum Album to będzie to !
Uwielbiam wszystkie w tym typie, wielkie drzewa liliowe! Moja Scheherezade malutka cebulka, pierwszego roku kwitła jednym kwiatkiem, mizernie, ale ten typ musi się dobrze rozrosnąć i dopiero wyrasta na "drzewo" . Zatem czekam w tym roku na lepsze efekty :lol:
Jeszcze została mi do zaplanowania moja cebula lilia tygrysia pełna -plenum. Myślę gdzie ją umieścić, chyba dosadzę do żółtych róż, bo pomarańczowych nie mam. Poprzednio rosła samotnie ale teraz nie ma szans na samotność :;230 . Masz Ewciu kilka zdjęć z twojego ogrodu, plissss!? ;:180
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, w tym roku będzie lepiej. Ubiegły rok był mokry i dlatego lilie gorzej rosły, czego nie mogę powiedzieć o moich, bo akurat z tym deszczem na piachu to była rewelacja. :D Tylko Bacardi chorowała i trochę za szybko przekwitła Extravaganza. Reszta miała się wspaniale do końca września. :D
Scheherazade musi się dobrze ukorzenić, no i nie wiem jaką dużą cebulę miałaś, bo to nie bez znaczenia dla ilości kwiecia.Też mi się bardzo podobają te orienpety. Bo to orienpet jest! Z tego typu to jeszcze Speciosum Album i Rubrum, Lesley Woodrjif`s, Miss Feya, Ushida. Mam po kilka cebul, to zobaczymy latem, która najpiękniejsza. ;:7

Halinko, tuberozę lepiej do doniczki, szybciej zacznie rosnąć. Potrzebuje jednak wyższej temperatury do wzrostu. U nas nie urośnie wysoka jakieś 40cm. Besserę też można do doniczki albo w kwietniu na rabatę. Wiosna, nareszcie. :D

Ewuś,
będę miała Miss Feya, chcesz? Duże cebule, ale jeszcze Ci potwierdzę po niedzieli. ;:138
Tak jak pisałam wyżej do Majeczki, daj jej czas, a na pewno urośnie ogromna. Teraz masz dobrą ziemię to zobaczysz jak śmignie w górę.
Pomarańczowa tygrysia czyli Flore Pleno? Do żółtych chyba nie za bardzo, lepiej do Twojej Vilchenblau!!! Pięknie się komponuje z ostróżkami fioletowymi i liatrą fioletową. U mnie rosła przy tarasie z pomponową dalią Franz Kafka. Super wyglądały, bo Flore Pleno jest kosmicznie rozczochrana, a dalia taka ułożona. Nie pachnie więc mogła rosnąć blisko i codziennie podziwiałam nowe kwiaty. Zresztą dobrze, że nie pachniała, bo posadzony troszkę dalej Mero Star dostatecznie mnie "oczadzał" perfumami. :;230
Zobacz jak to wyglądało.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Ależ ten pełny tygrysek jest piękny, nie pamiętam czy był w ofercie.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

I znów tutaj tak liliowo... ;:224
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ewa napisała:
Majeczko, w tym roku będzie lepiej. Ubiegły rok był mokry i dlatego lilie gorzej rosły, czego nie mogę powiedzieć o moich, bo akurat z tym deszczem na piachu to była rewelacja. :D Tylko Bacardi chorowała i trochę za szybko przekwitła Extravaganza. Reszta miała się wspaniale do końca września. :D
Scheherazade musi się dobrze ukorzenić, no i nie wiem jaką dużą cebulę miałaś, bo to nie bez znaczenia dla ilości kwiecia.Też mi się bardzo podobają te orienpety. Bo to orienpet jest! Z tego typu to jeszcze Speciosum Album i Rubrum, Lesley Woodrjif`s, Miss Feya, Ushida. Mam po kilka cebul, to zobaczymy latem, która najpiękniejsza. ;:7
Ja też mam piach i bardzo się dziwię że tak w zeszłym roku cebulowe mi gniły, oczywiście większość kupnych, tylko jedyne tulipany które zaprawiłam nie miały oznak zgnicia. Prawie wszystkie lilie, tulipany, irysy i inne drobiazgi wykopywałam i przed sadzeniem zaprawiałam w Kaptanie. Zobaczymy jaki to przyniesie efekt.
Scheherezdy nie mam ale mam bardzo podobne. Z OT mam Scarlet Delight a miała być Beverly Dream, Roselini, Hacienda, Olimpic Flame i Miss Feya. Speciosum Album, Rubrum i Black Beauty; oraz orientalne White Thriumphator i El Condor. Troszkę dokupiłam takich byle jakich bo jak mi mają zjeść darmozjady to szkoda kasy wyrzucać a tak podosadzałam trochę kolorowych do róż.

Dla mnie lilia pasuje do każdej rośliny a ajk jest mniej pachnących to nawet i lepiej bo tak nie odurza ich zapach. ;:108
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Ewciu
Miss Feya oczywiście tak! :heja Niby ją kiedyś kupiłam, ale cebulka była tak marna, że nigdy nie widziałam kwiatów :(
A twoje cebulki są takie duże, że na pewno od razu obsypią się kwiatami! ;:108
Dzięki za zdjęcia! Tak, pisałam o tej piękności Flore Pleno ;:136 Faktycznie z fioletem idealnie pasuje! Piekne zestawienie! :shock:
Dalii nie mam a Veilchenblau będzie szła w górę więc muszę coś dosadzić na poziomie lilii, aby tak ładnie kontrastowała, zapisuję ostróżki! A dla zapachu dorzucę lawendę :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ha! Zamówiłam Mero Star, niech mi pachnie :D Zdjęcia sprzętu dopiero jutro-mam zamiar zrobić dokumentację żyjących roślin, więc i nóż do darni po drodze się załapie. Wieje niemiłosiernie i to zimnem dmucha. Niech obsuszy ziemię, będzie można coś zrobić, choćby porządki po wietrze.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit Melduję, że paczuszka doszła. Cebulki super. W każdej torebeczce porobiłam małe otworki, niech sobie cebulki pooddychają :;230 .
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dyskrecjo, jeszcze tygrysek jest. :D

Monia, wiesz jak jest. Zaczynamy kolejny liliowy sezon. :wit Już się nie mogę doczekać. ;:65

Majeczko, tylko zdrowe cebule zakwitną. Też dostałam kilka z widoczną pleśnią w ubiegłym sezonie i te wcale nie wyrosły np speciosum rubrum, a tak się na nią cieszyłam. Zaprawianie cebul jest koniecznością przy mokrej pogodzie, a tak na prawdę to nigdy nie zaszkodzi.
Beverly Dream i El Condor są szczególnie urodziwe dla mnie.I jeszcze kilka, mam na prawdę liliową chorobę, wszystkie mi się podobają. :wink:

Ewuś, Miss Feya w rozm 22+, na pewno nie zginie w tłumie innych. Dam jeszcze znać co i jak. :D
Ty to potrafisz połączyć, nie wpadłabym na lawendę. Szybciej na coś typu liatra. :;230

Ewuś/majowa, no pokaż to ustrojstwo do darni. Na forum gadają, że samo obcina, a Ty leżysz i pijesz kawkę. :;230 U mnie dość ciepło czyli ok 5 na plusie. Jak na marzec rewelacja. :D

Alutka, cieszę :wit się że dotarła. Włóż do lodówki zanim nie posadzisz, albo na dwór. Nic im nie będzie. Pięknych kwiatów życzę. :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś zamierzam nie tylko pokazać, ale wypróbować, jak toto działa :D Wzeszło słońce, więc zapowiada się wiosenna pogoda.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ewuś przeczytałam że wysłałaś już do mnie paczuszkę. Pewnie w poniedziałek będzie.
Czy ja te cebulki powinnam zadoniczkować czy do lodówki wsadzić. Bo do ziemi to się chyba jeszcze nie da?

Flore Pleno jest boska- czy ona ma te czarne nasionka przy liściach jak zwykłe tygrysie?
Pozdrawiam Ida
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”