CHLEBEK NA DROŻDZACH
0,5 op. drożdży
0,5 szkl skrobii kukurydzianej
1 łyżeczka słodzika do pieczenia
1 czubata łyżeczka soli
0,5 szkl ciepłej wody
1 op. otrąb owsianych (150g)
1 mały jogurt naturalny (180g)
3 żółtka
Otręby(nie mielone) zalać jogurtem odstawić do nasiąknięcia.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać słodzik i wymieszać ze skrobią/mąką kukurydzianą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną, dodać do otrębów żółtka i sól. Wymieszać ręką do połączenia składników. Ciasto wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, ew.wysmarowaną lekko oliwą i wysypaną otrębami.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy 35-45min. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku i z otwartymi drzwiczkami na pół godzinki.
Wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
PASZTET PROTEINOWY
0,5 kg piersi z indyka
30 dkg wątróbek drobiowych
2 jajka
3 łyzki otrębów pszennych
4 łyzki otrębów owsianychi
2 duże cebule
4 zabki czosnku
kmin rzymski, majeranek, pieprz i sól, gałka muszkatołowa
Mięso zmielimy dwa razy i mieszamy z resztą produktów. Wkładamy do foremki i wstawić do piekarnika naokoło godzinę i 20 minut w temp. ok. 200 C.
