Ogród Marylii...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
KBM
100p
100p
Od: 17 paź 2008, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

...Ogród Maryli...

Post »

Zakradam się czasem do czyjegoś ogródka i dziś przyszła kolej na Twój Marylo.;:175

Przyznaję, że imponuje mi Twoja praca i inwencja. Bardzo, bardzo mi się podoba. Rozumiem też ból przepełniający serce, gdy jakieś "niecnoty" niszczą Twoje wychuchane śliczności. Wspólnie z Aszką i Gabrielą narzekacie na krety, kosy, gawrony i inne "ryjące" w Waszych ogrodach. A one wszystkie są, póki co, Waszymi przyjaciółmi. W ogóle jako zwierzątka, a teraz jako sprzymierzeńcy w walce z pędrakami. Bo przypuszczam, że one właśnie są główną przyczyną problemu. Od połowy kwietnia należy rozpocząć tą trudną lecz nie beznadziejną "batalię" i na pewno będzie dobrze.
Pozdrawiam serdecznie Ciebie Marylo i oczywiście Aszkę i Gabrielę.
---KBM ;:28
Bogdan
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogdan,jeżeli on już ma ryć to niech chociaż wyjada pędraki.Kopiąc dołki wykopywałam również masę pędraków.Ptaki miały na przekąskę ale kret się obija...
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

KBM bardzo mi miło ze do mnie zaglądasz.
Zdaje sobie sprawę ze krety nie bez przyczyny goszczą w ogrodzie,tylko mogły by mniej dewastować. :D :D :D Dzięki za pozdrowienia .
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Witaj Marylko,
współczuję Ci serdecznie tych kretów. Ja też trochę szukałam o nich informacji, tzn. jak spowodować ich ucieczkę i z tego co się naczytałam, to skuteczne są odstraszacze dźwiękowe, ale takie specjalne, które zmieniają częstotliwość. Pisze o tym hanka55 w swoim wątku. Niestety teraz nie znajdę gdzie, bo u niej taki ruch, tyle stron, że nie ma szans odnaleźć :)
U moich rodziców 100m ode mnie jest kret od dwóch miesięcy. Okropnie im porył ogródek, szkoda patrzeć. A do mnie nie doszedł, chociaż pędraków dużo w ziemi. Ciekawe, może on takiego zupełnego piachu nie lubi, może mu się to zapada i nie może robić korytarzy? Oby ;:10
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaubanki-u nie ryje w piachu.Mam takie ubogie miejsce a jemu to nie przeszkadza
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

Aniu ,ja mam taki odstraszacz,ma mieć zasięg 30m kwadratowych,a w odległości dwóch metrów kret sobie pięknie ryje,stosowałam karbid,świece i konewka z płynem,a teraz pułapki takie o jakich pisze Tadeusz ,ale do tego potrzebna jest precyzja i doświadczenie a mnie z tym jakoś słabo idzie .Ale nastawiam łapki ,chodzę sprawdzam,czyszczę i tak w kółko.Jak dotąd to dwa złapałam i teraz długo nic.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
KBM
100p
100p
Od: 17 paź 2008, o 21:13

Ogród Maryli

Post »

Ręczne wybieranie to próżny trud. To mogą tylko Wędkarze.(potraktowałem ich wielką literą, żeby się nie obrazili).
Tu na Forum jest już dużo informacji tyczących tego problemu. Być może, z oddaniem zachwalane przez Hankę, nicienie będą dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Ja też mam odstraszacz dźwiękowy. Założyłem jakoś w lipcu lub sierpniu, ale jak dotąd, chyba bez wyniku.
Widzę, że plaga rozprzestrzenia się w inne rejony Polski.

Tak jak pisałem do wiosny jest czas na naukę i zastanowienie. Teraz zeszły już głębiej pod ziemię.
Aby do wiosny ;:65---KBM
Bogdan
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Marylo aby zapobieć rozgrzebywaniu kopców z lisci i kory pod rododendronami,
dodatkowo okrywam je gałęziami sosny lub świerka, co powoduje dostęp do nich.
Pozdrawiam Zenek
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

A wiesz ze nawet nie pomyślałam ze tak można,a przecież to takie oczywiste.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Marylko masz piękny ogród, rośliny ciekawe i dużo ładnych kwiatów. Wspominasz o kretach, też miałam ten problem, postaraj się o pręty metalowe grubości ołówka i wysokości około 80 cm, wbij w ziemię w pobliżu kopców i nałóż plastikową butelkę albo puszkę po piwie, od tego hałasu krety wyniosą się. Ja mam spokój od kilku lat.
Pozdrawiam
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

Irenko to szczęściara z Ciebie -ogród bez kreta .
Chyba trzeba się pogodzić z ich obecnością,pomimo ze trawnik wygląda jak pole orne.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko jeżeli Twój system się sprawdził to zaryzykuję ale u mnie działka 3100 m i on może iść sobie poszukać cichego miejsca.Ale powtykam nic nie tracę.Dzisiaj rano zobaczyłam ,że ziemia wygląda jak ciasto z rodzynkami.Dużo rodzynek :evil: :lol:
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

A u mnie nawet nie wiem jak to ciasto nazwać.
Dekoracje czas zacząć...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Marylo to u Ciebie już widać zbliżające się Swięta, tylko śniegu brak.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Jeszcze raz się powtórzę :przepięknie Marylko zapakowałaś swoje choineczki, takie elegantki z nich.A dynie dodają przepychu całej kompozycji a te dwie - jedna na drugiej wyglądają jak bałwanek dyniowy :lol: :lol: :lol:
Ja swoją choineczkę na razie owinęłam folią bombelkową żeby nie zmarzła na tarasie... :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”