Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soiniu u mnie rogownica kutnerowata rosła kiedyś na skalniaku, ale wyginęła :)
Za piękna to ona nie jest ;:224
Co to jest na ostatnim zdjęciu ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Pada deszcz i zimno wyjątkowo przenikliwe. Śnieg widać w niektórych ogrodach, czy do mnie też dotrze. ;:202 Wlałabym już nie zaliczać strat. Młode hosty chyba przemarzły. Liść zrobił się przeźroczysty.

Obrazek

Amanogawa okryta, pączki ma zdrowe.

Obrazek

Ewuniu żurawkowa obwódka to tylko jedno z miejsc, gdzie rośnie Marmalade. :D Posadziłam ją też przed rzędem kulek bukszpanowych, bo poprzednie czerwone żurawki się ugotowały na słońcu. Z hortensjami mam podobnie, kuszą mnie inne odmiany, ale jednak kilka takich samych łatwiej wkomponować w ogród. Twoja-moja Magical chyba też dostanie siostry, już się ukorzenia dwie.

Aniu Annes 77 dzisiaj to dopiero mamy dołujący dzień, zimno paskudne, a moim Artemis wiszą listki. ;:174

Ewo ewka36jj dzięki, ;:196 czuję się już dobrze, ale trochę muszę się jeszcze pilnować. W taką pogodę osłabiony organizm łatwo łapie kolejne infekcje. Tulipany powoli pokazują kolor, ale tylko w pąkach. Może to lepiej dłużej będą nas cieszyć. U mnie nornice roznoszą cebulki po całym ogrodzie, więc pojedyncze pojawiają się w najmniej spodziewanych miejscach.

Gosiu u mnie regularne to głównie obwódki. ;:306 Odkrawam kawałek trawnika i już z przodu rządek roślin. Niestety przymrozek był spory, jakiś podmuch przymroził mi hosty na jednej rabacie. ;:174 W osłoniętych żywopłotem, strat na razie nie ma.

Aniu obwódka z żurawek trochę z konieczności powstała. Po poszerzeniu rabaty przed świerkami musiałam wyregulować łuk trawnika. Zdjęłam około 25 cm darni i zrobiło się miejsce na nowe rośliny. Postanowiłam na razie nie kupować bylin, więc padło na podzieloną Marmalade. ;:173 Myślę, że jak się zagęści uspokoi trochę ten fragment rabat, bo dużo gatunków tam rośnie. Z posiadania nowych roślin niestety nie da się wyleczyć. :D

Lucynko dzięki, ;:168 już ozdrowiałam. Pogoda jednak nie sprzyja rekonwalescencji, zimno wyjątkowo niemiłe. Tulipany, które zdążyły rozkwitnąć mają przedłużone życie. ;:215 Doczekamy się powoli na kolejne. U ciebie cięższa gleba, cebulkom trudniej przetrwać w wilgoci. ;:174 Mam nadzieję, że siewkom nic się nie stanie. Moje wszystkie stoją w garażu, nie rosną, ale żyją.

April jak nie mam pomysłu na dokończenie rabaty, to sadzę dużo tego co już mam. :) Za jakiś czas koncepcja się zmienia i znowu mam zajęcie. Moje bergenie też bez kwiatów. Niespecjalnie mi ich szkoda, bo powoli się z nimi żegnam. Nie rosną u mnie za dobrze, a kwitną jednym, dwoma kwiatami. Szkoda trzymać, coś na to miejsce znajdę ciekawszego. ;:108 Tulipany dwa dni zwieszały kwiaty, ale w ciągu dnia się podnosiły. Okryłam tylko klona palmowego i świeżo posadzoną Amanogawę. Reszta musi przetrwać. Nie okryję przecież wszystkich wrażliwych roślin. Tulipany jednak lubię w dużych grupach, a sadzenie w doniczkach i koszykach mi nie wychodzi. ;:222

Alu dziękuję za życzenia, zdrowieję. ;:196 Chyba jednak nici z prac w ogrodzie. Śniegu nie ma ale jak jest 5 stopni, to żadna siła nie zapędzi mnie do grzebania w ziemi. ;:185 Twoje prosa ruszyły? U mnie suche źdźbła sterczą. ;:131

Seba rogownica wyginęła, Obrazek to paskudztwo jest niezniszczalne, podobnie jak śniedek. ;:134 Na ostatnim zdjęciu liście czosnku karatawskiego. Wyjątkowo je lubię w tej fazie, mają piękny rysunek i niepowtarzalny kolor. W przeciwieństwie do innych dużych czosnków, długo zachowują ładne liście. ;:215 Znalazłam jakieś stare zdjęcie, kwitnie na biało, na początku kwiat ma różowy odcień.

Obrazek

Turzyca palmowa, trawa zawsze pierwsza widoczna na rabacie.

Obrazek

Krzewy mimo zimna nabierają soczystych barw.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu u mnie tez coraz chłodniej,oby mrozy nas ominęły ;:224
Czosnek karatawski tak mi się podoba,muszę go przypilnować i wreszcie posadzić ;:108
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Szkoda host ,ale one się zregenerują,po reszcie nie widać mrozu ;:333
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu prosa nie ruszyły jeszcze. Inne trawy ;:7 coś widać zielonego ale też licho. ;:222 Rozpoczęłam urlop a dziś deszcz i śnieg. Zmroziło mi kwiaty magnolii i tarczownicy tarczowatej. Innych strat nie widzę,ale też jestem zakatarzona i nie spacerowałam po ogrodzie w tę pogodę. U mnie hostom nic się nie stało. Do ;:222 ta wiosna. :wit ;:108
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, zdrowa już jesteś ;:168 ? Twoje rośliny zimna się chyba nie boją, bo nie czekają i rosną. U mnie ciągle przeważa kolor zielony, a u Ciebie coraz więcej więcej kwiatowych pączków. Czosnki karatawskie bardzo lubię. Jak tylko zaczynają wychodzić z ziemi są prawie czerwone. A dorosłe mają liście w niesamowitym morskim kolorze :tan
Moje hosty jeszcze ściśle zwinięte, chyba nic im się nie stało, a Twoje na pewno dostaną nowe listki ;:108 Zima już była i tak powinno pozostać. Teraz wszystko potrzebuje słońca, śnieg i mróz jest mocno niewskazany ;:222
Pozdrawiam poświątecznie ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu czosnek karatawski jest trochę dziwny, niski, raczej na przód rabaty się nie nadaje, bo jednak po kwitnieniu liście też zasychają. Teraz jednak jest moim zdaniem bardzo atrakcyjny z samych liści. Niestety chyba prognozy nie są optymistyczne. ;:174 Jutro pewnie jeszcze azalię okryję, bo pączków ma sporo.

Obrazek

Dorotko hosty podmarzły tylko z wschodniej strony, kły za nimi już zdrowe. Kolejne dwie noce prognozują u nas jednak z przymrozkami. ;:223 Najbardziej obawiam się o jeżówki, niektóre mają 7-9 cm wysokości i róże, bo zwieszają liście.

Obrazek

Alu dzięki, ;:196 czyli trzeba na prosa cierpliwie czekać. Inne trawy powoli pokazują zielone, ale jednak ciepło im potrzebne, żeby naprawdę ruszyły. ;:108 Też miałam cały dzień wolny, ale za to książkę mogłam poczytać. :D Szkoda, że urlop masz w taką pogodę. Kwiat tarczownicy nie osłonięty liśćmi, to mu trudniej w mroźną noc. U mojej mamy też magnolia zmarzła.

Obrazek

Iwonko dzięki, ;:196 już dobrze się czuję. Kilka ciepłych dni od razu pobudziło rośliny do ruszenia z wegetacją. Wszystkie cztery kępki tulipanów Exotic nadal ładne, to pozytywna strona zimna. Hiacynty też ładnie trzymają kolor. ;:108 Teraz jednak za zimno, żeby chciało kolejnym się kwitnąć i rosnąć. ;:174 Jedynie floksy szydlaste nie boją się zimna.

Obrazek
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu u Ciebie pięknie i kolorowo. Szkoda, że pogoda nie pomaga :( Na mojej ciężkiej ziemi wszystko się zbiera dużo wolniej.
Powiedz proszę, dlaczego niektóre tulipany mają kwiaty, a inne tylko liście??
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu oby tylko róże przetrwały przymrozki i oczywiście szkoda by było jeżówek.Moje słabo rosną,nie dokupuję,jeżeli już to te zwykłe mogę pochwalić ;:333 Tulipany lubią słonko,a tu taka zimnica ;:303
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu mam nadzieję, że dasz radę uchronić co wrażliwsze rośliny przed przymrozkami. Takiej azalii na pewno byłoby żal, skoro ma tyle pączków. Na jeżówki może plastikowe butelki pomogą?
Szkoda, że pogoda popsuła się aż tak bardzo.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Oj zimno, zimno okropnie i jeszcze ten wiatr ;:222 . U mnie też leje od wczoraj , pogoda jest niestety fatalna. Mam nadzieję, że mrozy nie przyjdą i że śnieg nie spadnie ;:oj . Cudnie wyglądają te płyty chodnikowe w trawniku ;:215 . W tym roku zrobię sobie coś takiego ;:224 . Żurawkowa obwódka prezentuje się genialnie i jak tylko się rozrośnie to będzie przykuwała wzrok ;:333 . Soniu pogody i słoneczka Ci życzę ;:196 .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,nieźle masz w ogródku ,jak nawet kolory widac ,u mnie bialutko,wszystko zasypane i sypie dalej ,roślinki leżą przytłoczone śniegiem ,martwię sie o wczesne piwonie,bo wszystkie pączki na ziemi,no i za mokro mają i choroby gotowe,trzeba będzie pryskać ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sonia jak zwykle ma porządeczek, że nic już nie trzeba robić, tylko jak wyjdzie słoneczko leżeć i odpoczywać.
To zdjęcie to po prostu jak z jakiegoś pięknego parku ;:63
Obrazek

Jeszcze tylko 2 dni przymrozków, a później ma być już tylko ciepło ;:3
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ale się napatrzyłam na cudowności ;:173 Zdecydowanie wolę takie widoczki niż te za oknem ;:222 Śnieg co prawda wreszcie przestał sypać, ale aż boję się myśleć ile szkód wyrządził...
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Soniu! Znalazłam Twój Klon Globosum - jest cudowny. Gdzie kupowałaś? Powiedz, że przez internet... Tez by mnie taki urządzał w jednym miejscu, bo marzy mi sie piekna, kulista, równa korona - jak u Ciebie :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”