Rzadko się zdarza, że masz pole idealnie 26m szerokości i możesz sobie ustawić zraszacz co około 20-21m jeden za drugim żeby pokryło idealnie . Dla czego nie co 26m. Bo musisz odliczyć margines ( zakładkę strumieni) aby pokrycie działki było jak największe . Co się stanie jak działka ma szerokość 35m? musisz ustawić zraszacze w dwóch rzędach na mijano w większej rozstawie bo martwe pole zraszacza pokrywa zraszacz z drugiego ciągu , Tak samo będziesz miał jak działka będzie 40 m szerokości . Pokryciem zraszaczy trzeba wypełnić jak największą powierzchnie działki dla tego nie ma precyzyjnego podania ilości zraszaczy tylko przedział 25-40sztuk . I nigdy nie zrobisz 100% pokrycia w obrębie swoich granic , bo np sąsiad nie życzy sobie aby woda lała się na jego pole , chyba normalne ? (Chyba że założysz zraszacze sektorowe na obrzeżach ale nie wpadajmy w skrajności ) Dla tego każdą działkę rozmierzasz indywidualnie i nie ma tu konkretnej rozstawy bo tolerancje też możesz zmieniać ciśnieniem na zraszaczu gdzie też podawane jest np 3-5bar gdzie zasięg zmienia się też zależnie od tego . Nieraz musisz zastosować trzy ciągi na węższej działce i wtedy trzeba zasięg mocno ograniczyć np do 6-8m promienia . Jeżeli tego nie rozumiesz prościej już nie potrafię Ci wytłumaczyć.alfamixi pisze:A to nie potrafisz dodać dwóch promieni żeby wyszła odległość między zraszaczami ? Odejmij marines nakładki strumieni i masz rozstawę .
Drzewa i krzewy owocowe wiosną.
Re: Wiosenne przymrozki
Szanowny badylarzu ja Tobie nie muszę nic udowadniać oprócz tego że masz z czytaniem duże problemy i wyrywasz tekst z kontekstu .
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Porcja zdjęć z walki z 16.05.

A to termometr ustawiony w polu 200 m od moich drzewek (2m i 1m nad ziemią):

Mój termometr pokazywał na 2 metrach minimalnie -3.2oC ale wydaje mi się że bezpośrednim sąsiedztwie zraszaczy (2 m) jest na tyle podniesiona wilgoć,
że wypromieniowywanie też jest zmniejszone a zatem i temperatury nieco wyższe mimo tego że nie dochodzi tam woda.
Z moich obserwacji w takim stanie ulistnienia przy takich mrozach można uratować tylko te owoce które nie są osłonięte liśćmi przed zraszaniem
..ale przynajmniej jest szansa na spróbowanie. Liście przeszkadzają głównie czereśnią i śliwą trochę mniej wiśnią.
O ostrości mrozu może świadczyć to że przemarzło trochę kwiatów truskawek pod agrowłókniną.
Mróz trochę poparzył groszek - który rośnie od marca i szpinak który jesienią wytrzymywał do -9oc.

A to termometr ustawiony w polu 200 m od moich drzewek (2m i 1m nad ziemią):

Mój termometr pokazywał na 2 metrach minimalnie -3.2oC ale wydaje mi się że bezpośrednim sąsiedztwie zraszaczy (2 m) jest na tyle podniesiona wilgoć,
że wypromieniowywanie też jest zmniejszone a zatem i temperatury nieco wyższe mimo tego że nie dochodzi tam woda.
Z moich obserwacji w takim stanie ulistnienia przy takich mrozach można uratować tylko te owoce które nie są osłonięte liśćmi przed zraszaniem
..ale przynajmniej jest szansa na spróbowanie. Liście przeszkadzają głównie czereśnią i śliwą trochę mniej wiśnią.
O ostrości mrozu może świadczyć to że przemarzło trochę kwiatów truskawek pod agrowłókniną.
Mróz trochę poparzył groszek - który rośnie od marca i szpinak który jesienią wytrzymywał do -9oc.
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-Mam problem z moim zraszaczem VYR 33AF Yrsa, nie wykonuje obrotu. ciśnienie z sieci.Przyjmij że 1 zraszacz15-20 m średnicy powinien wykonać obrót w ciągu max 1 minuty( 40-50 sec) przy wydatku wody około 700-1000 litrów na godzinę . Alternatywą mogą być mikro zraszacze . Metoda jedna i druga polega na wytworzeniu izolacji lodowej . Załączenie instalacji ochronnej powinno nastąpić jeszcze przy temp na plusie a wyłączone po całkowitym rozpuszczeniu lodu . Profesjonalne nawadnianie rozstawia się w ilości od 28-40 zraszaczy na ha. Zraszacze są specjalne z kapturkami chroniącymi od zamarznięcia zraszacz . Pompy powinny utrzymywać ciśnienie na wyjściu ok 4-5 bar. Wysokość zależy od zraszacza ale można przyjąć 4-5m nad ziemią.
Regulacji nie trzeba chyba , mam prośbę o jakiś link do filmu z tego rodzaju lub podobnym zraszaczem.
Nie wiem co mu jest, sklep umywa ręce.Może jakieś zdjęcia z działania.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ze względu że Morele , Śliwy Japońskie , Śliwo-morele , Brzoskwinie są narażone na przemarznięcia kwiatów i niestety brakiem owoców .
Robi się coraz cieplej a pąki kwiatowe zaczynają nabrzmiewać a więc warto już dziś pomalować drzewa wapnem z dodatkiem mąki ziemniaczanej w 40-60% aby spowolnić wegetację i opóźnić kwitnienie ze względu że podczas kwitnienia moreli mróz ? 6*C może zniszczyć wszystkie kwiaty a ? 4*C zawiązki owocowe .
Kwitnienie Moreli , Śliwy Japońskiej , Śliwo-moreli , Brzoskwini powinno się zacząć za ok 7-20 dni a więc warto pomalować drzewa wapnem i opóźnić kwitnienie o 4-8 dni .
Robi się coraz cieplej a pąki kwiatowe zaczynają nabrzmiewać a więc warto już dziś pomalować drzewa wapnem z dodatkiem mąki ziemniaczanej w 40-60% aby spowolnić wegetację i opóźnić kwitnienie ze względu że podczas kwitnienia moreli mróz ? 6*C może zniszczyć wszystkie kwiaty a ? 4*C zawiązki owocowe .
Kwitnienie Moreli , Śliwy Japońskiej , Śliwo-moreli , Brzoskwini powinno się zacząć za ok 7-20 dni a więc warto pomalować drzewa wapnem i opóźnić kwitnienie o 4-8 dni .
-
Nadchodzą dni z przymrozkami i niestety już przekwitły Brzoskwinie , Śliwy Japońskie , Śliwo-morele , Morele a więc mróz -3 już mógł uszkodzić część zawiązków a ? 4 może uszkodzić nawet 95% , ale późno kwitnące Śliwy , Czereśnie dopiero są w pełni kwitnienia czyli dopiero mróz -6 może ich wykończyć .
Tej nocy mróz mógł nie wyrządzić wielkie szkody ale idzie ochłodzenie a więc jakie propozycje macie co do ochrony drzew przed przymrozkami ?
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... 6/24991852

Tej nocy mróz mógł nie wyrządzić wielkie szkody ale idzie ochłodzenie a więc jakie propozycje macie co do ochrony drzew przed przymrozkami ?
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... 6/24991852

Spokojnie. Nie jest tak źle. Bywało gorzej.
Ochłodzenie nie jest znowu takie duże. Owszem przymrozki mogą jeszcze wystąpić, ale nie będą to jakieś ekstrema.
Ochłodzenie nie jest znowu takie duże. Owszem przymrozki mogą jeszcze wystąpić, ale nie będą to jakieś ekstrema.
-
Niestety ja obawiam się że ten przymrozek nam solidnie przerzedził zawiązki i jeśli przyjdzie przymrozek ? 5 , -6 to nie będzie wcale Brzoskwiń , Śliw Japońskich , Śliwo-moreli , Moreli i nie wiadomo czy wytrzymają Czereśnie i późno kwitnące Śliwy .
Ze względu że już kwitną Jabłonie i Grusze to część kwiatów może przemarznąć .
http://sadinfo.pl/artykuly-2014/32014/4 ... zkiem.html
Ze względu że już kwitną Jabłonie i Grusze to część kwiatów może przemarznąć .
http://sadinfo.pl/artykuly-2014/32014/4 ... zkiem.html
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
Czy przymrozek -3oC w fazie zielony pąk / first white mógł uszkodzić pąki Renklody Uleny ? Kwiaty w sporym procencie pojawiają mi się od razu z czarnym słupkami zastanawiam się czy to ten przymrozek je załatwił czy jakiś mróz we wcześniejszych fazach ?
Pozdrawiam
Darek.
P.S. Ja miałem w ostatni czwartek -3,8oC ale z deszczowaniem więc mam nadzieję że dużych strat nie ma.
Pozdrawiam
Darek.
P.S. Ja miałem w ostatni czwartek -3,8oC ale z deszczowaniem więc mam nadzieję że dużych strat nie ma.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Dziwna jest ta wiosna. Jak co roku rzepak kwitnie od tygodnia, drzewa owocowe kończą powoli kwitnienie ( pierwsze jak zawsze zaczęły z końcem marca ), a winorośl natomiast wyprzedziła wegetację o ca. tydzień. Przymrozek w nocy ze środy na czwartek, a raczej rano, kiedy to temperatura po wschodzie Słońca spadła do niespełna -1 przy gruncie ) pojawił się w normalnym, ostatnim terminie swojego występowania w kwietniu. I jak zawsze nie zaszkodziło to drzewom i krzewom, a jednak uszkodziło zielone przyrosty rocznych sadzonek : Riesling, Elbling, Silvaner, Wczesne Lipskie i Oberlin Noir. Przymrozek idzie swoją drogą i np. jeden z Elblingów ma nieruszone zielone, podobnie jak lokalne weissery, czy austriacka Rosa. Po niedzieli jadę do Kościerzyc. Zorientuję się, jak tam winorośle, które również już od ponad tygodnia mają zielone.
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
Drodzy działkowicze!
Jeśli na noc przymrozków włączycie zraszacze-np takie do trawników tylko je podnieść żeby psiukały na wysokość drzewek i będzie nie więcej jak -6 przy w pełni rozwinętych kwiatach to na bank nie wykosi wam więcej jak 40% kwiatów-czyli będzie spoko.Nie każdy kwiat w końcu daje owoc ;p
Jeśli na noc przymrozków włączycie zraszacze-np takie do trawników tylko je podnieść żeby psiukały na wysokość drzewek i będzie nie więcej jak -6 przy w pełni rozwinętych kwiatach to na bank nie wykosi wam więcej jak 40% kwiatów-czyli będzie spoko.Nie każdy kwiat w końcu daje owoc ;p
kolekcjoner smaków
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Odkurzam wątek bo praktycznie co roku jest to samo. Wszystko rusza, dwie trzy noce i armagedon. Ja się w tym roku zbroję https://www.youtube.com/watch?v=erO4P5FkpQs
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
A czy takie coś uratuje np trzy drzewka czereśni przed przemarznięciem kwiatów? Ja zeszłej wiosny przez kilka dni paliłem pod drzewami szerokie ogniska z grubych pni które żarzyły się do rana i wszystkie kwiaty i tak szlag trafił. Jak by tak zarzucić na drzewo dużą włókninę i pod nią rozpalić takie coś jak na filmie to na pewno by nie zmarzły kwiaty ale to by trzeba było zrobic dla każdego drzewka osobno.
Powodzenia życzę z takim piecykiem przy takich mrozach jak w ubiegłym roku. Szkoda zachodu.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
A taki piecyk w szklarni zda egzamin ? , pewnie dymu będzie za dużo ?