Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Post »

Póki małe, może być, a potem rozsadzisz...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Pojechałam, kupiłam surfinie - choc jeszcze młodziutkie, bez ani jednego kwiatka - kwitnące były w amplach, a mnie szkoda było kaski na płacenie za doniczkę, gdy to ma w korzeniu wylądowac. Kupiłam też sporo roślin dla mamy i złapałam trochę gratisów, które wylądowały na rabacie - 3 koleusy, ipomea i jeszcze jeden taki... chyba kocanka.
Wsadziłam dookoła starce, wysadziłam wszystkie białe byliny, zostało jeszcze jedno korytko, w nim są cebulki przybyszowe mieczyków abisyńskich, ale są tam już kilka tygodni i nic nie wykiełkowało, słabo to widzę.
Obrazek

Obrazek

Madziu - pomysłałąm właśnie tak jak napisałaś - w tym roku sadzę wszystko, okaże się, jak będzie i ewentualnie będę częśc roslin z czasem usuwac.

A... mam jeszcze wysiane białe astry chińskie jednoroczne z myślą o tej rabatce - też planuję je dookoła, tak jak starce. Ale to się jeszcze okaże.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że ładnie w tym wszystkim komponowałyby się cynie daliowe białe oczywiście. Są takie.. dostojne
athshe
500p
500p

Post »

Paula, cynie uwielbiam.... mam nasiona moich miniaturowych daliowych, podzielone kolorami, ale.... czy z nasion zebranych z białych kwiatów z mieszanki będą białe dzieci?? Czy może lepiej po prostu kupic paczkę nasion białych cyniii? No i teraz to już siac będę do gruntu - zdążą wyrosnąc?
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś, ładnie będzie na tej rabacie. A ja nie doczytałam, ale czy wszystko w bieli??Może złamiesz kolorkiem :wink:
Jak byłam w odwiedzinach u mojej siostry, to pomyślałam o Tobie...moja siostra też ma wszystko w bieli. Uwielbia ten kolor. I tak, na jej ogromnym tarasie ( nie ma ogrodu) ma posadzone białe hortensje ogrodowe, białe petunie, czarne petunie posadzone razem z białą bakopą, aha i bratki , mnóstwo białych bratków.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaglądam co jakiś czas i patrzę, jak Twój ogród pięknieje coraz bardziej...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Widzę, że roślinki ode mnie pięknie się przyjęły, cieszy mnie to ogromnie ;:138
Pięknie się prezentuje pieniek na rabacie ;:108 fajnie to wymyśliłaś. Jak się wszystko rozrośnie będzie ślicznie. Tawulec się przyjął?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
athshe
500p
500p

Post »

Małgosiu - tak, wszystko ma byc w bieli :) Jak wyjdzie, tak będzie. Postaram się w tym roku nie złamac, choc już koleusy mają kolorowe listki... Ale będę twarda. A wiesz, że też myślałam o czymś tak bardzo kontrastowym - tak jak piszesz, że u siostry czarne surfinie. Ale powoli... póki co czekam, czy mi się jakieś hortensje ukorzenią - jeśli tak, to super, jeśli nie, to za rok zadecyduję, czy jeszcze tam coś dokupic.

Madziu - bardzo mi miło słyszec takie słowa. I... w sumie też się tak czuję. Może za rok-dwa nie będzie już widac tego, że pięknieje. Ale w tamtym roku nie było jeszcze ogrodu, nie było trawnika, więc ta wiosna mnie po prostu zachwyca...

Aniu -- tawulec się przyjął, nieźle się trzyma. I muszę się przyznac, że podzieliłam go na dwie części - jedna jest u mamy i nawet nie wiem, czy u niej ma się dobrze. Ale mój jest nadal maleńki, mało widoczny, bo na górce z piaskiem, ale zaglądam do niego codziennie i z dnia na dzień wygląda lepiej. Gdy pokaże się w pełnej krasie, to wrzucę zdjęcia.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli na ogródku miałaś miks to pewnie będą różne kolory. Cynie jak najbardziej możesz siać do gruntu, zakwitną ale później niż te z rozsady ;:108
athshe
500p
500p

Post »

Paula, chętnie bym wysiała cynie, ale.... nie mam już miejsca na kwiatki :) Znaczy pole ci u nas dostatek, ale rosliny będą tylko w kilku miejscach i tak:
- na białą rabatę nie pasują
- na skalniak nie ma szans
- w cieniu bez sensu
- na górce iglakowej nie mają szans, bo tam sam piasek, wszystko spływa, żyje tylko to, co wsadzę jako-tako duże
- w pomarańczowej rabacie się nie da, bo tak wszystko w trawie rośnie....

a reszta to trawniki.
Poza tym nie będzie mnie prawie całe lato, więc też się boję siac, bo nikt tego nie będzie podlewał - znaczy mama będzie podlewac, ale nie chcę jej dokładac za dużo pracy.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko witaj :wit
Rabatka z pniem wygląda ;:215 a jeszcze lepiej będzie jak roślinki się rozrosną i zakwitną. A jak dawno posadziłaś mieczyki? Może sprawdz czy tam coś siedzii w ziemi?
Jak miło się do Ciebie po takich schodach wchodzi, kawitki kwitną a poduszki tych różowych kwiatków cudne.
Pozdrawiam serdecznie i miłego wypoczynku majowego życzę :)
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może w następnych latach znajdziesz dla nich miejsce? Watro je mieć bo bezproblemowe. Np z astrami jest taki problem, że nie powinno się ich sadzić w tym samym miejscu przez 7 lat- w sensie jak w tym roku sadzisz w miejscu A to później przez 7lat ten kawałek powinien od nich odpocząć. Przynajmniej tak słyszałam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No powiem Ci że ta ładniejsza strona schodów jest cudowna. Bardzo mi się podoba i nic bym nie zmieniała. Druga strona też jest ładna. Ale faktycznie coś płożącego by się tam przydało. Rabata wyszła superowa. Pieniek ekstra. Od dawna choruję na pieńki u siebie. Nic jednak ciekawego nie wpada mi w ręce. Już nawet na all patrzyłam za korzeniami. Ale ceny :shock: . Podziwiam Cię że masz czas na dbanie o to wszystko przy małym pomocniku :) Zgodzę się z Madzią, wszystko pięknieje z dnia na dzień. A za kilka lat będzie już wyglądać spektakularnie.
athshe
500p
500p

Post »

dziewczyny, wasze słowa to miód na moje uszy :) Błogo...

Sylwia - mieczyki posadziłam w tym tygodniu, więc spokojnie...
Paula - dobrze, że piszesz o tych astrach - już mam posiane, popikowane i czekają na wsadzenie na białej rabatce. Będę pamiętac, żeby w następnych latach nie sadzic :)

Madziul - za pieńkami trzeba się chyba po prostu rozglądac po okolicy i zawsze miec jakieś piwo pod ręką :)

Nasz ostatni gośc:
Obrazek

Najnowszy nabytek w skrzynce na parapecie kuchennym:
Obrazek

A tymczasem weekend zimny i do tego mało czasodyspozycyjny - młoda kończy dziś 8 lat, dziś były dzieci, jutro rodzina :)
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Kiciuś słodki ;:167 a dla córci zdrówka i sto lat ;:304
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
ODPOWIEDZ