Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
Póki małe, może być, a potem rozsadzisz...
Pojechałam, kupiłam surfinie - choc jeszcze młodziutkie, bez ani jednego kwiatka - kwitnące były w amplach, a mnie szkoda było kaski na płacenie za doniczkę, gdy to ma w korzeniu wylądowac. Kupiłam też sporo roślin dla mamy i złapałam trochę gratisów, które wylądowały na rabacie - 3 koleusy, ipomea i jeszcze jeden taki... chyba kocanka.
Wsadziłam dookoła starce, wysadziłam wszystkie białe byliny, zostało jeszcze jedno korytko, w nim są cebulki przybyszowe mieczyków abisyńskich, ale są tam już kilka tygodni i nic nie wykiełkowało, słabo to widzę.

Madziu - pomysłałąm właśnie tak jak napisałaś - w tym roku sadzę wszystko, okaże się, jak będzie i ewentualnie będę częśc roslin z czasem usuwac.
A... mam jeszcze wysiane białe astry chińskie jednoroczne z myślą o tej rabatce - też planuję je dookoła, tak jak starce. Ale to się jeszcze okaże.
Wsadziłam dookoła starce, wysadziłam wszystkie białe byliny, zostało jeszcze jedno korytko, w nim są cebulki przybyszowe mieczyków abisyńskich, ale są tam już kilka tygodni i nic nie wykiełkowało, słabo to widzę.

Madziu - pomysłałąm właśnie tak jak napisałaś - w tym roku sadzę wszystko, okaże się, jak będzie i ewentualnie będę częśc roslin z czasem usuwac.
A... mam jeszcze wysiane białe astry chińskie jednoroczne z myślą o tej rabatce - też planuję je dookoła, tak jak starce. Ale to się jeszcze okaże.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydaje mi się, że ładnie w tym wszystkim komponowałyby się cynie daliowe białe oczywiście. Są takie.. dostojne
Paula, cynie uwielbiam.... mam nasiona moich miniaturowych daliowych, podzielone kolorami, ale.... czy z nasion zebranych z białych kwiatów z mieszanki będą białe dzieci?? Czy może lepiej po prostu kupic paczkę nasion białych cyniii? No i teraz to już siac będę do gruntu - zdążą wyrosnąc?
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aguś, ładnie będzie na tej rabacie. A ja nie doczytałam, ale czy wszystko w bieli??Może złamiesz kolorkiem
Jak byłam w odwiedzinach u mojej siostry, to pomyślałam o Tobie...moja siostra też ma wszystko w bieli. Uwielbia ten kolor. I tak, na jej ogromnym tarasie ( nie ma ogrodu) ma posadzone białe hortensje ogrodowe, białe petunie, czarne petunie posadzone razem z białą bakopą, aha i bratki , mnóstwo białych bratków.

Jak byłam w odwiedzinach u mojej siostry, to pomyślałam o Tobie...moja siostra też ma wszystko w bieli. Uwielbia ten kolor. I tak, na jej ogromnym tarasie ( nie ma ogrodu) ma posadzone białe hortensje ogrodowe, białe petunie, czarne petunie posadzone razem z białą bakopą, aha i bratki , mnóstwo białych bratków.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaglądam co jakiś czas i patrzę, jak Twój ogród pięknieje coraz bardziej...
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Widzę, że roślinki ode mnie pięknie się przyjęły, cieszy mnie to ogromnie
Pięknie się prezentuje pieniek na rabacie
fajnie to wymyśliłaś. Jak się wszystko rozrośnie będzie ślicznie. Tawulec się przyjął?

Pięknie się prezentuje pieniek na rabacie

Małgosiu - tak, wszystko ma byc w bieli
Jak wyjdzie, tak będzie. Postaram się w tym roku nie złamac, choc już koleusy mają kolorowe listki... Ale będę twarda. A wiesz, że też myślałam o czymś tak bardzo kontrastowym - tak jak piszesz, że u siostry czarne surfinie. Ale powoli... póki co czekam, czy mi się jakieś hortensje ukorzenią - jeśli tak, to super, jeśli nie, to za rok zadecyduję, czy jeszcze tam coś dokupic.
Madziu - bardzo mi miło słyszec takie słowa. I... w sumie też się tak czuję. Może za rok-dwa nie będzie już widac tego, że pięknieje. Ale w tamtym roku nie było jeszcze ogrodu, nie było trawnika, więc ta wiosna mnie po prostu zachwyca...
Aniu -- tawulec się przyjął, nieźle się trzyma. I muszę się przyznac, że podzieliłam go na dwie części - jedna jest u mamy i nawet nie wiem, czy u niej ma się dobrze. Ale mój jest nadal maleńki, mało widoczny, bo na górce z piaskiem, ale zaglądam do niego codziennie i z dnia na dzień wygląda lepiej. Gdy pokaże się w pełnej krasie, to wrzucę zdjęcia.

Madziu - bardzo mi miło słyszec takie słowa. I... w sumie też się tak czuję. Może za rok-dwa nie będzie już widac tego, że pięknieje. Ale w tamtym roku nie było jeszcze ogrodu, nie było trawnika, więc ta wiosna mnie po prostu zachwyca...
Aniu -- tawulec się przyjął, nieźle się trzyma. I muszę się przyznac, że podzieliłam go na dwie części - jedna jest u mamy i nawet nie wiem, czy u niej ma się dobrze. Ale mój jest nadal maleńki, mało widoczny, bo na górce z piaskiem, ale zaglądam do niego codziennie i z dnia na dzień wygląda lepiej. Gdy pokaże się w pełnej krasie, to wrzucę zdjęcia.
- Steasi
Jeśli na ogródku miałaś miks to pewnie będą różne kolory. Cynie jak najbardziej możesz siać do gruntu, zakwitną ale później niż te z rozsady 

Paula, chętnie bym wysiała cynie, ale.... nie mam już miejsca na kwiatki
Znaczy pole ci u nas dostatek, ale rosliny będą tylko w kilku miejscach i tak:
- na białą rabatę nie pasują
- na skalniak nie ma szans
- w cieniu bez sensu
- na górce iglakowej nie mają szans, bo tam sam piasek, wszystko spływa, żyje tylko to, co wsadzę jako-tako duże
- w pomarańczowej rabacie się nie da, bo tak wszystko w trawie rośnie....
a reszta to trawniki.
Poza tym nie będzie mnie prawie całe lato, więc też się boję siac, bo nikt tego nie będzie podlewał - znaczy mama będzie podlewac, ale nie chcę jej dokładac za dużo pracy.

- na białą rabatę nie pasują
- na skalniak nie ma szans
- w cieniu bez sensu
- na górce iglakowej nie mają szans, bo tam sam piasek, wszystko spływa, żyje tylko to, co wsadzę jako-tako duże
- w pomarańczowej rabacie się nie da, bo tak wszystko w trawie rośnie....
a reszta to trawniki.
Poza tym nie będzie mnie prawie całe lato, więc też się boję siac, bo nikt tego nie będzie podlewał - znaczy mama będzie podlewac, ale nie chcę jej dokładac za dużo pracy.
- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko witaj
Rabatka z pniem wygląda
a jeszcze lepiej będzie jak roślinki się rozrosną i zakwitną. A jak dawno posadziłaś mieczyki? Może sprawdz czy tam coś siedzii w ziemi?
Jak miło się do Ciebie po takich schodach wchodzi, kawitki kwitną a poduszki tych różowych kwiatków cudne.
Pozdrawiam serdecznie i miłego wypoczynku majowego życzę

Rabatka z pniem wygląda

Jak miło się do Ciebie po takich schodach wchodzi, kawitki kwitną a poduszki tych różowych kwiatków cudne.
Pozdrawiam serdecznie i miłego wypoczynku majowego życzę

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- Steasi
Może w następnych latach znajdziesz dla nich miejsce? Watro je mieć bo bezproblemowe. Np z astrami jest taki problem, że nie powinno się ich sadzić w tym samym miejscu przez 7 lat- w sensie jak w tym roku sadzisz w miejscu A to później przez 7lat ten kawałek powinien od nich odpocząć. Przynajmniej tak słyszałam
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
No powiem Ci że ta ładniejsza strona schodów jest cudowna. Bardzo mi się podoba i nic bym nie zmieniała. Druga strona też jest ładna. Ale faktycznie coś płożącego by się tam przydało. Rabata wyszła superowa. Pieniek ekstra. Od dawna choruję na pieńki u siebie. Nic jednak ciekawego nie wpada mi w ręce. Już nawet na all patrzyłam za korzeniami. Ale ceny
. Podziwiam Cię że masz czas na dbanie o to wszystko przy małym pomocniku
Zgodzę się z Madzią, wszystko pięknieje z dnia na dzień. A za kilka lat będzie już wyglądać spektakularnie.

dziewczyny, wasze słowa to miód na moje uszy
Błogo...
Sylwia - mieczyki posadziłam w tym tygodniu, więc spokojnie...
Paula - dobrze, że piszesz o tych astrach - już mam posiane, popikowane i czekają na wsadzenie na białej rabatce. Będę pamiętac, żeby w następnych latach nie sadzic
Madziul - za pieńkami trzeba się chyba po prostu rozglądac po okolicy i zawsze miec jakieś piwo pod ręką
Nasz ostatni gośc:

Najnowszy nabytek w skrzynce na parapecie kuchennym:

A tymczasem weekend zimny i do tego mało czasodyspozycyjny - młoda kończy dziś 8 lat, dziś były dzieci, jutro rodzina

Sylwia - mieczyki posadziłam w tym tygodniu, więc spokojnie...
Paula - dobrze, że piszesz o tych astrach - już mam posiane, popikowane i czekają na wsadzenie na białej rabatce. Będę pamiętac, żeby w następnych latach nie sadzic

Madziul - za pieńkami trzeba się chyba po prostu rozglądac po okolicy i zawsze miec jakieś piwo pod ręką

Nasz ostatni gośc:

Najnowszy nabytek w skrzynce na parapecie kuchennym:

A tymczasem weekend zimny i do tego mało czasodyspozycyjny - młoda kończy dziś 8 lat, dziś były dzieci, jutro rodzina

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Kiciuś słodki
a dla córci zdrówka i sto lat