Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lawenda inna

Post »

Moja lawenda po zimie wyglądała jak suchy zestaw badylków :roll:
Ciachłam ją dość mocno i zaraz po pierwszych cieplejszych dniach zaczęła wypuszczaś zielone listeczki...
A to już zdjęcie z lata

Obrazek Obrazek

Moim zdaniem, jeżeli chodzi o rozmnażanie z badylków....to krzaczek idealny :!:

Cały jeden krzaczor pocięłam sekatorem na drobniejsze części i rozsadziłam wzdłuż ścieżki.
Miejsce to jest bardzo suche i słoneczne, podlewałam raz na tydzień....już myślałam ,że wszystkie badylki pousychały....
Potem pod jesień sporo popadało, było ciepło i ku mojemu zaskoczeniu suchotki się zazieleniły :shock:
Ciekawe jak przetwają zimę.....
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Lorrie pisze:Czy ktoś może mi napisać, jak powinna wyglądać prawidłowo zimująca lawenda? Moje są jakby zdrewniałe ...
Niczym się nie wyróżnia, kolor ma tylko trochę bardziej spłowiały.Ja swoje krzaczki przysypuję nieco świeżym(!), sypkim (!) śniegiem ( robiłam to dziś rano też innym krzewinkom np. wrzosom), ale trzeba przy tym uważać by nie zdeformować i połamać gałązek.Często po opadach śniegu na początku stycznia przychodzi większy mróz, a śnieg jest najlepszą ochroną :)
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Właśnie! Jest ze 30 cm śniegu i zapowiadają nadejście drugiej fali mrozów. Ten śnieg to super naturalna ochrona przed mrozem. Oby sie utrzymał! Mam takie małe, 6 cm lawendki, ciekawe jak im jest pod ta warstwą puchu ....
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Znów lawenda

Post »

Mam trzy sadzonki lawendy w donicy przechowywane w garażu, wiec nie jest za ciepło. Latem wszystkie już kwitły.Dzisiaj zauważyłam, że roślina ma już nowe, zielone przyrosty. Czy to jest normalne? A może temperatura zbyt wysoka? Datura i Budleja taż już ruszają, nie za wcześnie? Budleja puszcza od ziemi nowe przyrosty. Co robić?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: Lawenda

Post »

Piękna! Gdzie masz swój ogród? W jakim klimacie? Jakie ma tam warunki twoja lawenda, że tak pięknie rośnie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Re: Znów lawenda

Post »

:wit Pamelka! Miło Cię poznać :lol: :lol: :lol:
Witaj w Klubie Próbujących Skutecznie Przezimować! Zmierz temperaturę w garażu, pewnie masz za wysoką i stąd problem.
Jeżeli w garażu jest dużo światła, to dobrze, jeśli nie...to rośliny powyciągają się i stracą na wyglądzie. Do wiosny daleko.
Ja zimuję piwonie posadzone do donic w grudniu. W moim garażu jest ok. -4.(dzisiaj) Przed poprzednią falą mrozów przeniosłam je do piwnicy, gdzie jest +9. No i ruszyły 'z kopyta'! Jedna wystrzeliła tak bardzo, że chyba będę musiała zaoferować jej uprawę parapetową, pozostałe wrócą do zimna dostatecznie opatulone.
Dlaczego nie wysadziłaś lawend do gruntu? Budleje miałyby problem, ale lawendy poradziłyby sobie. Mam je kilka już lat i w tym roku nawet ich specjalnie nie zabezpieczałam.
Jak sprawa ma się dzisiaj? (w garażu) :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dendro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 gru 2009, o 17:20

Post »

Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kupiłam tę książkę i szczerze polecam wszystkim miłośnikom Lawendy!
Acaena
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 gru 2009, o 03:15

Post »

Nalewka pisze:Piękna! Gdzie masz swój ogród? W jakim klimacie? Jakie ma tam warunki twoja lawenda, że tak pięknie rośnie?
Dziękuję, mój ogród znajduje się w strefie stepowej Ukrainie. Gleba zaplanowanych. Do uprawy lawendy dodał dużo piasku, który jest dobrze drenovanyy hrunt.I oczywiście słońce.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Acaeno, wklej zdjęcia swojego ogrodu, ciekawi jesteśmy jak wygląda.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Witaj VITA ;:138
W garażu z pewnością nie mam ujemnej temperatury. Datury mają już chyba ze 20 cm, już musiałam je rozsadzić :lol: Niestety kolejne zimne u mnie miejcse to blaszak, ale tam temperatura wynosi chyba z -10 :cry: więc nie ma szans na przezimowania czegokolwiek :;230 .
Z sadzeniem w donicy sprawa jest prosta, dopiero zagospodarowuje działeczkę, wprowadziłam sie we wrześniu, więc wcześniej wszędzie była budowa 8-)
A wazne donice stoja na parapecie okiennym, to chyba wazne :roll:
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Z sadzeniem w donicy sprawa jest prosta, dopiero zagospodarowuje działeczkę, wprowadziłam sie we wrześniu, więc wcześniej wszędzie była budowa 8-)
No, to jest jakiś argument! Moja działeczka jest zagospodarowana a i tak piwnica i garaż zawsze pełna doniczek z 'czymś'! Skoro masz w garażu okno, to powinno się udać. W razie czego- do najchłodniejszego pokoju w domu :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Acaena
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 gru 2009, o 03:15

Post »

Mam myślą o fotografii ogródek, ale najprawdopodobniej zdjęcia niektórych roślin, więc wydaje mi się, że mój ogród nie wygląda to całkiem przyzwoity.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Acaeno- masz takie lawendy i piszesz, że ogródek nie jest przyzwoity? :shock:
Klimat Twojego ogrodu śródziemnomorski- zapowiada się ciekawie 8-) Czekamy na inne zdjęcia ;:65 niecierpliwie :wink:
berberysy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sty 2010, o 23:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Forumowiczów.
W tym sezonie zakładam ogród ziołowy, a ponieważ potrzebuję ogromnej ilości materiału roślinnego(teren jest ogromny) postanowiłam sama produkować zioła z nasion, z przeznaczeniem do wysadzenia w ogrodzie.Czy ktoś ma takie doświadczenia?Czy gdzieś przewijał się może tren temat? Najbardziej jestem zainteresowana ziołami wieloletnimi, produkcją rozsady lawendy właśnie, oraz wiciokrzewu pomorskiego i winobluszczu trójklapowego.Czytając forum zdobyłam już wiedzę na temat bazylii, na resztę informacji nie mogę niestety trafić.Liczę na Waszą pomoc.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”