Drzewa i krzewy owocowe wiosną.
Re: Wiosenne przymrozki
Spokojnie może nie zmarzło wszystko a poza tym jak był nabrzmiały pąk zerwijcie ich z dziesięć i ostrym nożem przetnijcie w poprzek będzie widać czy słupek jest zielony czy czarny .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy u was morele już kwitną bo u mnie jest ok.30-40 % rozkwitniętych kwiatów . 

U mnie już by na pewno kwitły na Early Orange, gdyby było cieplej. Pąki na razie zastopowały wyraźnie, choć widzę coraz więcej rózowego. Czyżby zastopował je jeden przymrozek mocniejszy wcześniej.
Witam. Mam pytanie czy przymrozki które obecnie występują , u mnie nawet 3 poniżej zera mogą uszkodzić pąki drzew i krzewów owocowych. Po małej inspekcji w sadzie przydomowym wszystkie są w fazie bardzo nabrzmiałej wręcz gotowe do wystrzelenia i są wybarwione. Pozdrawiam.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Raczej nie. Taka temperatura jest groźna w fazie kwitnienia.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Do połowy kwietnia przymrozki to normalna rzecz. W tym czasie, jak teraz od przełomu marca i kwietnia, kwitną morele, a w pierwszej dekadzie zaczynają śliwy i inne drzewa, co nie powoduje uszkodzeń. Natura wie swoje.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta zasada ma odzwierciedlenie u drzew rosnących w rodzimym klimacie. Morela to inna bajka.
IMGW wydał zapowiedź ostrzeżeń dotyczących przymrozków do -2 stopni [-4 przy gruncie] na kolejne 3 noce na terenie prawie całego kraju.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Co do moreli to mała loteria mimo że drzewo zazwyczaj wytrzyma polskie mrozy to pąki mogą przemarznąć i na wiosnę kwiaty ale niedobór fosforu przyspiesza kwitnienie a niedobór potasu i nadmiar azotu pod koniec wegetacji może przyczynić się do przemarznięcia drzewa zimą .
Śliwy japońskie i Śliwo morele zaczynają kwitnąć z 7-10 dni później ale nie ma ryzyka że wszystkie kwiaty przemarzną .
Wcześnie kwitnące Śliwki Europejskie też przemarzają ale najbardziej odmiany najwcześniej kwitnące i zazwyczaj na początku kwitnienia do listy można dodać Czereśnie i Grusze Azjatyckie .
Przypomniało mi się że znajomy moich rodziców miał morelę jak twierdził że ma co roku owoce mimo że inne odmiany mogą przemarznąć .
Wiem że owoce miała jak cytryny żółte i czy to nie jest przypadkiem odmiana Wielka Wczesna Esparena ?
Śliwy japońskie i Śliwo morele zaczynają kwitnąć z 7-10 dni później ale nie ma ryzyka że wszystkie kwiaty przemarzną .
Wcześnie kwitnące Śliwki Europejskie też przemarzają ale najbardziej odmiany najwcześniej kwitnące i zazwyczaj na początku kwitnienia do listy można dodać Czereśnie i Grusze Azjatyckie .
Przypomniało mi się że znajomy moich rodziców miał morelę jak twierdził że ma co roku owoce mimo że inne odmiany mogą przemarznąć .
Wiem że owoce miała jak cytryny żółte i czy to nie jest przypadkiem odmiana Wielka Wczesna Esparena ?
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
alfamixi, w jakiej rozstawie masz ustawione zraszacze i jeżeli chcesz to podaj też typ zraszaczy pracujących u Ciebie. Pozdrawiam.
Około 13-14m promień modelu nie znam .około 900l/h
-
- 200p
Adam, ale zależy mi na ustaleniu odległości między sąsiadującymi zraszaczami a nie o ich zasięg zraszania. Pozdrawiam.
A to nie potrafisz dodać dwóch promieni żeby wyszła odległość między zraszaczami ? Odejmij marines nakładki strumieni i masz rozstawę . Rozstawa jest najbardziej zależna od rozstawy nasadzeń bo środkiem linii nie puszczę zraszaczy . Poza tym na jednej kwaterze mam 26m a na drugiej takie same zraszacze pracują na 21m .Więc najważniejsze jest ustawienie w zależności od wydajności . Przyjmuje się 25-40 szt/ha
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś nowe sprawozdanie z ochrony przeciw przymrozkowej za pomocą mikro-zraszaczy Hadar 7110. Temperatura na 1,5 m ~-3.0oC. Niestety jeden na wiśni mi się zatkał ...ale właściwie jeszcze się białe nie pojawia więc mam nadzieje że nie wszytko wymroziło a oto fotka:

Widać że lód jest przeźroczysty. Z obserwacji - przy mikro-zraszaczach wysokość słupa wody na godzinę spada nim bliżej ziemi ze względu na parabolę rozchodzenia się wody więc trzeba wziąć pod uwaga że w koronie może być 8 mm/h a przy powierzchni ziemi już 3,5 mm/h.
Dałem reduktor ciśnienia na zraszacze do 1Bar co dla zraszaczy położonych na wysokości około 3 m daje 0,7 bar ...niby trochę mało ale z tabel wynika że zwiększenie ciśnienia wpływa bardziej na zasięg niż na ilość wody na cm2.

Widać że lód jest przeźroczysty. Z obserwacji - przy mikro-zraszaczach wysokość słupa wody na godzinę spada nim bliżej ziemi ze względu na parabolę rozchodzenia się wody więc trzeba wziąć pod uwaga że w koronie może być 8 mm/h a przy powierzchni ziemi już 3,5 mm/h.
Dałem reduktor ciśnienia na zraszacze do 1Bar co dla zraszaczy położonych na wysokości około 3 m daje 0,7 bar ...niby trochę mało ale z tabel wynika że zwiększenie ciśnienia wpływa bardziej na zasięg niż na ilość wody na cm2.
-
- 200p
No niestety Twoje zadanie jest nierozwiązywalne, a to z prostego rachunku. Przy rozstawie 26 m, zmieszczę zraszaczy 15 szt/ha. Przy rozstawie 21 m, zmieszczę aż 22/ha. Natomiast napisałeś, że powinno ich być 25 - 40 sz/ha i to jest wielkość książkowa. Zaczynam powątpiewać w Twoje 8ha chronione zraszaczami. Według mnie połowa jest chroniona teoretycznie. Pozdrawiam.alfamixi pisze:A to nie potrafisz dodać dwóch promieni żeby wyszła odległość między zraszaczami ?