Wśród tulipanów, Johann Strauss, mimo, że podjedzony przez ślimaki pierwszy garnie się do kwitnienia.
No i niestety jeden "kieł" funki nagryziony przez ślimaki

Sylwku, jeśli mogę doradzić... Wytnij cały ten kiełek"do dna". Na jego miejscu za pewien czas powinny się pojawić co najmniej dwa. W ten sposób pozbędziesz się brzydkiej odnogi a hosta się zagęści.sylwekw pisze: No i niestety jeden "kieł" funki nagryziony przez ślimakiNie wiem czy dobrze to widać ale jeden prężnie sobie stoi a drugi stracił czubek
Pola dziękuję bardzo za wskazówkę, ale chyba się wstrzymam. Dzisiaj uważnie mu się przyglądałem (szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia, jutro to nadrobię) i widzę, że to chyba nie jest ten najważniejszy stożek ?wzrostu? tego kiełka. Ten obgryziony to jakby ta pierwsza osłonka a ze środka idzie drugi stożek. Chyba nie będzie źle. Jak pokażę fotkę to ocenisz.Pola42 pisze:??.
Sylwku, jeśli mogę doradzić... Wytnij cały ten kiełek"do dna". Na jego miejscu za pewien czas powinny się pojawić co najmniej dwa. W ten sposób pozbędziesz się brzydkiej odnogi a hosta się zagęści.
Oczywiście, że trzymam rękę na pulsie. Oczywiście, że pojechałem tam 1. kwietnia ? pierwszy dzień sezonu. Jednak relacji nie za bardzo jest z czego zdawać. One nie są tam pędzone w żaden sposób (to chyba dobrze), więc tak jak i wszędzie dopiero kły wychodzą z ziemi. Małych doniczek z pojedynczymi kiełkami mnóstwo ale, żeby coś więcej powiedzieć i pokazać to trzeba niestety trochę poczekać. Za to zrobiły na mnie wrażenie donice (duże) z olbrzymią ilością kłów. Pierwszy raz coś takiego widziałem. Jak sądzę, nie są to okazy na sprzedaż tylko pewnie w czasie sezonu pełnią funkcję dekoracyjną. Ale spójrzcie na zdjęcia. Ta okładka wstawiona do donicy z ?Field of Fire? jest rozmiaru A4.artam pisze:Sylwek, otworzyli już tę szkółkę z hostami, której to otwarcia oczekujesz/ boisz się?Jakby co, to zdaj relację, pamiętaj, że obiegałeś trzymać rękę na pulsie
Przepiękne te hiacynty, widać, że w Holandii pędzone
A Twoje zakupy, robią, robią wrażenie, a jeśli do tego dojdą jeszcze hosty, to już takie widoki staną się niebezpieczne dla odwiedzających, zwłaszcza niektórych
Karo ? moje od ogrodowych różnią się tym, że całą zimę były w tych koszach w szopie, która ma właściwie temperaturę prawie taką samą, jaka jest na dworze. Dopiero wczesną wiosną trafiły na trochę do domu, ale dosłownie na jakieś 2 tygodnie.KaRo pisze:Te koszykowe hiacynty są cudowne...![]()
Podglądałam dziś moje ,ogrodowe- owszem są na wierzchy pędy kwiatowe ale gdzież im tam do pełnego rozkwitu...![]()
Ślimory atakują?Korzystaj systematycznie z chemii i zbieraj również je bo szkoda bylin
Dziękuję bardzo za uznanie. Będzie mi miło, jeśli jakieś fotki lub opisy z mojego ogródka będą dla Ciebie inspiracją.nikaa pisze:Jestem pod dużym wrażeniem ogrodu. Mnie też niedługo czeka przyjemność urządzania ogrodu od samego początku i właśnie szukam inspiracji. Cieszę się, że trafiłam na ten wątek, przeczytałam od deski do deski i już jakieś pomysły się narodziły.
Proszę o radę odnośnie wrzosów, czy lepiej je sadzić wiosną, czy jesienią?
Pozdrawiam
Sylwku, sprawdziłam w "Hostapedii", tam też nie ma tej hosty . Jakiś fantom, czy co? Szkoda,że właściciel kwerkije nie włada dobrze angielskim, może oświeciłby nas w kwestii pochodzenia "FoF".sylwekw pisze:
...do donicy z ?Field of Fire? jest rozmiaru A4.
.
Jeśli masz życzenie to znajdę sposób na uzyskanie wyjaśnień?Pola42 pisze:Sylwku, sprawdziłam w "Hostapedii", tam też nie ma tej hosty . Jakiś fantom, czy co? Szkoda,że właściciel kwerkije nie włada dobrze angielskim, może oświeciłby nas w kwestii pochodzenia "FoF".sylwekw pisze:
...do donicy z ?Field of Fire? jest rozmiaru A4.
![]()
Jednak nie mam chyba co płakać. Kieł świetnie daje sobie radę mimo nagryzienia przez ślimaki:sylwekw pisze:....
No i niestety jeden "kieł" funki nagryziony przez ślimakiNie wiem czy dobrze to widać ale jeden prężnie sobie stoi a drugi stracił czubek