Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Udało się, żółte hiacynty dołączyły do pozostałych.

Obrazek

Wśród tulipanów, Johann Strauss, mimo, że podjedzony przez ślimaki pierwszy garnie się do kwitnienia.

Obrazek

No i niestety jeden "kieł" funki nagryziony przez ślimaki :cry: Nie wiem czy dobrze to widać ale jeden prężnie sobie stoi a drugi stracił czubek :-(

Obrazek
x_P-42

Post »

sylwekw pisze: No i niestety jeden "kieł" funki nagryziony przez ślimaki :cry: Nie wiem czy dobrze to widać ale jeden prężnie sobie stoi a drugi stracił czubek :-(

Obrazek
Sylwku, jeśli mogę doradzić... Wytnij cały ten kiełek"do dna". Na jego miejscu za pewien czas powinny się pojawić co najmniej dwa. W ten sposób pozbędziesz się brzydkiej odnogi a hosta się zagęści. ;:7
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Normalnie się zdenerwowałam - uświadomiłam sobie, że brak kłów u mnie może być spowodowany ich pożarciem przez ślimaki. Jutro przybędzie kolorów w moim ogrodzie - od niebieskich granulek :twisted: ...
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylwek, otworzyli już tę szkółkę z hostami, której to otwarcia oczekujesz/ boisz się? :D Jakby co, to zdaj relację, pamiętaj, że obiegałeś trzymać rękę na pulsie :) Przepiękne te hiacynty, widać, że w Holandii pędzone :) A Twoje zakupy, robią, robią wrażenie, a jeśli do tego dojdą jeszcze hosty, to już takie widoki staną się niebezpieczne dla odwiedzających, zwłaszcza niektórych :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Te koszykowe hiacynty są cudowne... :D
Podglądałam dziś moje ,ogrodowe- owszem są na wierzchy pędy kwiatowe ale gdzież im tam do pełnego rozkwitu... :(
Ślimory atakują? :evil: Korzystaj systematycznie z chemii i zbieraj również je bo szkoda bylin
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hej Sylwku !
Mam hiacynty w ogródku,mam! ;:138
Już tak mogę powiedzieć i jeden z nich ma również podwójny pęd
ale u mnie widać wyraźnie,że to z dodatkowej cebuli
zostawiam link do dużego zdjęcia jakbyś chciał zerknąć może
to tu :D
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p
Od: 25 sty 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem pod dużym wrażeniem ogrodu. Mnie też niedługo czeka przyjemność urządzania ogrodu od samego początku i właśnie szukam inspiracji :). Cieszę się,że trafiłam na ten wątek, przeczytałam od deski do deski i już jakieś pomysły się narodziły.

Proszę o radę odnośnie wrzosów, czy lepiej je sadzić wiosną, czy jesienią?

Pozdrawiam
Pozdrawiam!
Wiola
sylwekw

Post »

No to mam wiosenny koncert w ogrodzie. Dwie odmiany tulipanów kwitną już na całego.
A dlaczego ?Koncert? ?? - bo te odmiany to Giuseppe Verdi (z lewej) i Johan Strauss :-). Przy okazji korekta. Kilka postów wcześniej gdy pisałem, że pierwsze tulipany garną się do kwitnienia to się pomyliłem z opisem i te pierwsze to były Johan Strauss (ale już w tamtym poście poprawiłem opis więc teraz jest właściwy) ale Verdi (prawdziwy Verdi) dogonił go błyskawicznie. I teraz mam te dwie odmiany kwitnące i widzę coraz więcej pączków w innych odmianach. Tylko patrzę na ten kącik i coś sam nie mogę uwierzyć, że tu jest aż 260 cebulek tulipanów

Obrazek

Obrazek

Pola42 pisze:??.
Sylwku, jeśli mogę doradzić... Wytnij cały ten kiełek"do dna". Na jego miejscu za pewien czas powinny się pojawić co najmniej dwa. W ten sposób pozbędziesz się brzydkiej odnogi a hosta się zagęści. ;:7
Pola dziękuję bardzo za wskazówkę, ale chyba się wstrzymam. Dzisiaj uważnie mu się przyglądałem (szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia, jutro to nadrobię) i widzę, że to chyba nie jest ten najważniejszy stożek ?wzrostu? tego kiełka. Ten obgryziony to jakby ta pierwsza osłonka a ze środka idzie drugi stożek. Chyba nie będzie źle. Jak pokażę fotkę to ocenisz.
artam pisze:Sylwek, otworzyli już tę szkółkę z hostami, której to otwarcia oczekujesz/ boisz się? :D Jakby co, to zdaj relację, pamiętaj, że obiegałeś trzymać rękę na pulsie :) Przepiękne te hiacynty, widać, że w Holandii pędzone :) A Twoje zakupy, robią, robią wrażenie, a jeśli do tego dojdą jeszcze hosty, to już takie widoki staną się niebezpieczne dla odwiedzających, zwłaszcza niektórych :)
Oczywiście, że trzymam rękę na pulsie. Oczywiście, że pojechałem tam 1. kwietnia ? pierwszy dzień sezonu. Jednak relacji nie za bardzo jest z czego zdawać. One nie są tam pędzone w żaden sposób (to chyba dobrze), więc tak jak i wszędzie dopiero kły wychodzą z ziemi. Małych doniczek z pojedynczymi kiełkami mnóstwo ale, żeby coś więcej powiedzieć i pokazać to trzeba niestety trochę poczekać. Za to zrobiły na mnie wrażenie donice (duże) z olbrzymią ilością kłów. Pierwszy raz coś takiego widziałem. Jak sądzę, nie są to okazy na sprzedaż tylko pewnie w czasie sezonu pełnią funkcję dekoracyjną. Ale spójrzcie na zdjęcia. Ta okładka wstawiona do donicy z ?Field of Fire? jest rozmiaru A4.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

KaRo pisze:Te koszykowe hiacynty są cudowne... :D
Podglądałam dziś moje ,ogrodowe- owszem są na wierzchy pędy kwiatowe ale gdzież im tam do pełnego rozkwitu... :(
Ślimory atakują? :evil: Korzystaj systematycznie z chemii i zbieraj również je bo szkoda bylin
Karo ? moje od ogrodowych różnią się tym, że całą zimę były w tych koszach w szopie, która ma właściwie temperaturę prawie taką samą, jaka jest na dworze. Dopiero wczesną wiosną trafiły na trochę do domu, ale dosłownie na jakieś 2 tygodnie.
Jak już pisałem, ze ślimakami walczymy na trzy fronty. Trutka wysypana, żona bardzo wytrwale i zawzięcie zbiera je prawie każdego dnia (dzienna średnia to około 20-25 ślimaków) no i piwo co kilka dni też im wystawiam.
nikaa pisze:Jestem pod dużym wrażeniem ogrodu. Mnie też niedługo czeka przyjemność urządzania ogrodu od samego początku i właśnie szukam inspiracji :). Cieszę się, że trafiłam na ten wątek, przeczytałam od deski do deski i już jakieś pomysły się narodziły.
Proszę o radę odnośnie wrzosów, czy lepiej je sadzić wiosną, czy jesienią?
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za uznanie. Będzie mi miło, jeśli jakieś fotki lub opisy z mojego ogródka będą dla Ciebie inspiracją.
Jeśli zaś chodzi o wrzosy to ja bym wybrał sadzenie (i kupowanie) jesienią bo wtedy widzisz na żywo i sama możesz ocenić, które Ci się najbardziej podobają podczas kwitnienia.
x_P-42

Post »

sylwekw pisze:

...do donicy z ?Field of Fire? jest rozmiaru A4.

Obrazek

.
Sylwku, sprawdziłam w "Hostapedii", tam też nie ma tej hosty . Jakiś fantom, czy co? Szkoda,że właściciel kwerkije nie włada dobrze angielskim, może oświeciłby nas w kwestii pochodzenia "FoF". ;:7
sylwekw

Post »

Pola42 pisze:
sylwekw pisze:
...do donicy z ?Field of Fire? jest rozmiaru A4.

Obrazek
Sylwku, sprawdziłam w "Hostapedii", tam też nie ma tej hosty . Jakiś fantom, czy co? Szkoda,że właściciel kwerkije nie włada dobrze angielskim, może oświeciłby nas w kwestii pochodzenia "FoF". ;:7
Jeśli masz życzenie to znajdę sposób na uzyskanie wyjaśnień?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ten widok kwitnacych tulipanów - bezcenny ;:138
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Sylwek, kępy host w donicach są niesamowite :shock: Można by w kilku ogrodach urządzić piękne hostowisko.
Bardzo podobają mi się pomarańczowe tulipanki. Muszę na takie zapolować jesienią, bo na razie mam odmiany kwitnące na żółto i czerwono.
pozdrawiam
Agnieszka
sylwekw

Post »

sylwekw pisze:....

No i niestety jeden "kieł" funki nagryziony przez ślimaki :cry: Nie wiem czy dobrze to widać ale jeden prężnie sobie stoi a drugi stracił czubek :-(

Obrazek
Jednak nie mam chyba co płakać. Kieł świetnie daje sobie radę mimo nagryzienia przez ślimaki:

Obrazek

Dzisiaj jak w prawie każdy piątek odwiedziny w centrach ogrodniczych. Aż dziw ale tylko jeden malutki zakup: funkia "Wide Brim". Miałem na razie żadnych funkii nie kupować ale była przecena :-) z 4,99? na 2,95? to się skusiłem.

Obrazek

I jeszcze kilka "luźnych" fotek z dzisiaj w naszym ogródku:

Obrazek

Obrazek

Pnące się w górę piwonie:

Obrazek

Obrazek

Pieris, który tej zimy ucierpiał a jednak jakoś się trzyma:

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Po jakim czasie pieris kwitnie, mój roczniak,ale marny.
sylwekw

Re: Kwitnienie pierisa ...

Post »

Nie wiem co masz na myśli mówiąc "po jakim czasie".?
A poza tym, to ja mam tylko kilka pierisów i kwitły już w momencie gdy je kupowałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”