Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Asiu ;:196 , dobrze myślisz kawałeczek Masdevalli od Ciebie rośnie jak na drożdżach, bardzo mnie to cieszy, aż boję się zapeszać, a jak zakwitnie będzie wielka radość :heja

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

No tak myślałam ;)- pewnie Madzik z e-baya ściągnęła, doczytałam się gdzieś, że tylko tam go można kupić. Ciekawe czy jest tak dobry jak piszą- co to właściwie jest, typowa chemia czy coś w stylu biochikolu, jakiś wyciąg z czegoś..?

Zapytam jeszcze jak sobie radzicie z opryskami przy takiej pogodzie- bo chyba obie mieszkacie w bloku tak jak ja?
Art pisze:Agita napisał(a):
Asiu, ale mi niespodziankę zrobiłaś- dzięki wielkie za dedykację, piękny kwiatuszek masdevalii, w moim ulubionym, energetyzującym pomarańczowym kolorze!

Agnieszko, chciałam żebyś się uśmiechnęła, bo wyobrażam sobie co obecnie przeżywasz z tą inwazją
chorób i szkodników na roślinach.
No dla mnie to był ciężki szok, pierwszy raz mam takie problemy, ale już powoli nabieram dystansu ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Agnieszko, to fajnie że już dochodzisz do siebie, ja po stratach u siebie też długo się dręczyłam, ale cóż trzeba iść do przodu, pryskałam storczyki bardzo dużo, a i tak nie uniknęłam strat, teraz już będę ostrożniejsza w opryskach, ponieważ mam dzieci, a przez zimę opryski robiłam w łazience. Ciekawi mnie tez działanie Physan.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agita pisze: Ciekawe czy jest tak dobry jak piszą- co to właściwie jest, typowa chemia czy coś w stylu biochikolu, jakiś wyciąg z czegoś..?
Zapytam jeszcze jak sobie radzicie z opryskami przy takiej pogodzie- bo chyba obie mieszkacie w bloku tak jak ja?
Agnieszko, ja nie mam oryginalnego opakowania, więc Ci zacytuję z 'netu':

Grupa chemiczna - synergiczne połączenie dwóch czwartorzędowych związków amonu.

Środek dezynfekujący, grzybobójczy, skutecznie kontroluje wiele czynników chorobotwórczych.
Koncentrat o unikalnych właściwościach bakteriobójczych, stosowany dla zapewnienia ochrony ogólnej
dla roślin i szklarni.
To tylko wybrane fragmenty. Dodam jeszcze - zaznaczono, że przyjazny dla środowiska, ulega biodegradacji.

Co do oprysków, to wykonuję je zawsze na balkonie.
Unikam przy tym pełnego nasłonecznienia, czyli wykorzystuję godziny wczesnego przedpołudnia lub popołudnia.
Takie temperatury jak obecnie, są do przyjęcia podczas oprysku.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, u mnie dziś zimno, tylko 8 stopni- na sam oprysk może ok, ale rośliny trzeba też zostawić gdzieś do obeschnięcia, a przecież nie wniosę ich do domu, żeby wdychać opary... Niestety, czekam na jakieś 17 stopni ;)

Reniu, mi też zdarzało się robić opryski w łazience, ale nie było to chyba rozsądne, tym bardziej, że kiedyś wydawało mi się, że to jednorazowa operacja, teraz widzę, że niestety chleb powszedni...

Oj, nie była dla nas ta zima łaskawa... :evil:

Co do Physanu, czytałam (po ang.), że ma również działanie wirusobójcze, ale jakoś nie mogę nic znaleźć po polsku na jego temat. No ale trudno, i tak jest na razie niedostępny w Polsce. Mam nadzieję, że dacie znać, jak go oceniacie za jakiś czas :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Agnieszko - Physan mamy od Ani W. (ania3030 na All... - i to nie jest reklama :wink:, ale być może komuś jeszcze przyda się ta informacja), która co jakiś czas ściąga go z USA - można ją zapytać i ewentualnie w kolejce się ustawić (zawsze jest duużo chętnych na niego).
Było tego chyba 0,5 l - dzieliłam na cztery osoby, z kosztami przesyłki paręnaście zł wyszło, więc nie jest to jakaś powalająca kwota...
Na niemieckim i bodajże brytyjskim ebay'u nie znalazłam :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Madziu za info, super, że w Polsce, zapytam Anie o kolejną dostawę :) A tymczasem prawdopodobnie będę miała tetracyklinę (lub inny podobny antybiotyk) dla moich chorowitków, więc jeszcze dopytam czy macie doświadczenie z leczeniem storczyków anbtybiotykiem? Zwłaszcza to negatywne- powinnam na coś szczególnie uważać? Planuję opryskać je roztworem i równocześnie wymoczyć w nim. Dobry plan? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko myślę, że chyba nie taki zły ten twój pomysł. Razem z Madzią stosowałyśmy Propolis, ale raczej do smarowania zmian na liściach. Raz się udało, a raz nie, różnie bywa. W tym temacie może Madzia się jeszcze wypowie, bo przecież nie o wszystkim muszę wiedzieć :wink: .
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu, zajrzyj proszę do skrzynki :wit
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

jestem pod wrażeniem twojej kolekcji po obejrzeniu obu wątków :)
odkryłam dzięki temu i przekonałam się do -, są śliczne :) Widac, że masz dobrą rękę do kwiatów :)

Gratuluję pędzika na bellinie :)
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję Kaju za odwiedziny i miłe słowa :)
Miałam wątpliwości, czy do starego wątku ktoś jeszcze kiedyś zajrzy :wink:
Skoro zauroczyły Cię Masdevallie, zobacz, jak pięknie wybarwia się pąk Masdevallii coccinea:

Obrazek Obrazek

Wstawię też moje ulubione ;:3 Cambria podobna do 'Geyser Gold'.
Niestety zdjęcie robione dzisiaj podczas opadów deszczu, przy marnym świetle.
Na razie wygrałam walkę o kwiaty. A czy wygram walkę o całą roślinę, to okaże się po kwitnieniu.

Obrazek Obrazek

Storczyk ma dwa pędy po 5 kwiatów. Pokażę roślinę w całości, jak zaświeci wreszcie słońce.

I na koniec efekt reanimacji (od stycznia 2009 r.) Na razie jest pięknie odbudowany system korzeniowy.
Liście jeszcze karłowate, ale mam nadzieję, że po kwitnieniu ruszą. Stan półtora roku temu i dziś:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Weszłam tutaj, bo kusi jak zwykle i co?....... SZOK ;:108 Asiu piękne zarówno Masdevallie jak i Geiser Gold (mój ulubiony kolor kwiatowy) ;:138 ;:215 ;:196
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

O rety, - fantastyczne ,brak słów i to zestawienie kolorów bordo i zółty bardzo, bardzo kuszące ;:138 , a na deser ta śliczna żółciutka cambria juz mi się zrobiło cieplej i mniej deszczowo :D .Ja nie mam nawet pół parapetu z odpowiedniej strony dla takich wyjątkowych - ,a bardzo bym chciała.
Reanimacja wzorcowa tylko pogratulować ,ja mam dwóch pacjentów na swoim oddziale ,obydwoje w mieszance kamyków i spangum ,a jeden ma już ledwie wystające wierzchołki korzonków -czas leczenia 5 miesięcy .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

wszystkie piękne, a ten zdechlaczek pięknie odżył i nawet 2 pędziki puszcza.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

;:138 za uratowane storczyki :) , a ta słoneczna cambria powinna być o.k. skoro tak pięknie rozwija kwiaty.Niezawodnie kwitnie u mnie (ok. 2 razy do roku) O. Hansueli Isler.Inne cambrie bardziej kapryśnie kwitną w moich warunkach domowych
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”