Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajna vandzia ;:138 Z tym włóknami (?) wygląda, jakby przykryła się kołderką i poszła spać ;:41
Ale lepiej niech rośnie zamiast odpoczywać i jak najszybciej zakwitnie :lol:
Pęd w pierworodnym wydaje się ogromny w porównaniu do liści... :shock:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hi hi, one nie są aż tak duże, tylko zdjęcie tak zrobione ;) Kwiaty mają 9cm, nie narzekam..

Dziękuję za wszystkie miłe słowa. Vandzia oczywiście od Joli, opatulona włóknem kokosowym, wazonik z ikei, 6zł, polecam :) Moja druga vanda też taki dostanie, pasuje idealnie.

A teraz pokażę co jeszcze za mną chodzi:

Obrazek

Obrazek

W sobotę było ich chyba z 10, wczoraj- po 5-ciu zaledwie dniach, tylko jedno, ostatnie. A cena 95zł! :shock: Cóż, będę polować na przekwitnięte... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Quercus
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 13:43
Kontakt:

Post »

Przepiękne to cymbidium. Poluj bo warto :wink:
Pozdrawiam
Danka
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

sliczne cymbydium- ja niestety chyba nie mam w domu miesca na takie
gelka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne Cymbidium. gdybym miała miejsce i warunki, to też bym chciała mieć. ale u mnie nawet na podłodze by się nie zmieściło.
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

cymbidium jest piękne,ale jakoś brakuje mi odwagi ,żeby go kupić,nie wiem dlaczego.Boję się ,że sobie nie poradzę.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bardzo chcę spróbować, ale kupię przekwitnięte, bo jest b. drogie jak na moje możliwości, a ryzyko że nie zakwitnie spore. Ale podoba mi się baaardzo! Mam na nie miejsce tylko dlatego, że będzie stało na podłodze przy drzwiach balkonowych. Falka nie mogłabym tam postawić z uwagi na małe dziecko i nawet mnie i mężą- łatwo przez nieuwagę potrącić, ciągle się tam przechodzi. Ale cymbidium nie jest już tak delikatną i rozrośniętą na boki roślinką, nie tak łatwo je połamać w razie czego...

Dziś wielka akcja oprysków asahi... Spryskałam nim nawet zabiedzoną paprotkę (kupioną tydzień temu za 5zł), mam nadzieję, że jej nie popali...
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko zajrzyj na pw. Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

No właśnie Agita,za drogie jest by na nim eksperymentować,chyba że faktycznie skuszę sie na przekwitnięte.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Chciejstwo masz piekne i kuszace :lol:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Agita - pozwiedzalam i jestem zachwycona a Twoja relacja w pierwszym poście o postępujacej storczykomanii ubawiła mnie do łez - tez to przeszłam ;:109
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

ładne to cymbidium. ja swoje kupiłam za niecałe 40 lub niecałe 50 zł (a raczej Mikołaj mi je kupił). Na razie widzę nowe przyrosty. Ciekawe czy przyszłą jesienią zobaczę jakieś pędy kwiatowe.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A w jakiej temperaturze je trzymasz, Mała MI?

Ja dostałam dziś od mojej mamy jej cymbidium (zdjęcia wkrótce), sama dostała przekwitnięte z rok temu, ale właściwie nie wiedziała jak z nim postępować i nie zakwitło jej jeszcze. I teraz nie wiem gdzie je postawić: od strony południowo- zachodniej mam ciepło, ok 20 stopni, nieco chłodniej jest od północy, ale tam za mało światła... :?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Agita, trzymam je w mieszkaniu, a tam różnie ok 18 st, czasami nawet ciut powyżej 20.
Ja od lutego modliłam się, żeby cymbidium mi w ogóle przeżyło, bo podczas przesadzania obcięłam część bryły korzeniowej (za radą ze strony storczykowej), a potem okazało się, że korzenie w środku bryły były przegnite. Więc strach czy w ogóle roślina przeżyje. Jak na razie - odpukać - liście są dalej ładne, pseudobulwy u nasady też ok, widać nowy przyrost. mam nadzieję, że kłopot z korzeniami mam za sobą.
Wiosną roślina zostanie wystawiona na taras lub do ogrodu, potem po zawiązaniu się pędów kwiatowych roślina powinna być w jasnym, ale chłodnym miejscu.
Ja w mieszkaniu będę miała dla niej za ciepło, chyba wyjdzie na to, że kwitnące cymbidium (o ile w ogóle zakwitnie) będzie ozdobą ... klatki schodowej :roll:
Nie planuję kupować kolejnych cymbidium, bo to ciężka roślina, a jak mi zakwitnie to nie będę mogła się nią cieszyć w 100%.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Ja mam cztery cymbidia, dwa stoją na oknie południowym, dwa na zachodnim lub wschodnim - zamiennie. Po 15 maja są wystawiane zawsze na dwór pod północną ścianę domu, podlewam jak mi się przypomni co 3-4 dni, nawóz co 2 tygodnie. Późną jesienią jak temp w nocy spada poniżej 10 st. wstawiam na wspomniane okna - podlewanie raz na tydzień. Pąki kwiatowe zwykle zaczynają się pojawiać około stycznia lutego. Natomiast w zeszłym roku coś im się pokręciło i pąki pojawiły się dopiero w połowie maja, z tego powodu traiły na letnią kwaterę dopiero po przekwitnięciu na początku września, stały krótko i w tym sezonie kwiatów brak :( - szkoda.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”