Kolczaste serce Jagny

Zablokowany
x-ja-a

Re: Kolczaste serce Jagny

Post »

Dorotko, mój Port Sunlight jest u mnie już trzeci sezon, ale wędrowałam z nim po ogrodzie, więc na pewno nie zachowuje się jak trzyletnia róża. Ale on mimo tych wątłych ramionek, trzyma kwiaty całkiem ładnie, nie zwisają za bardzo. Liczę na to, że zacznie je za to dłużej trzymać jak posiedzi w jednym miejscu, bo to jedyna jego wada.

Ewa, on zupełnie różowy nie jest, jest łososiowy bardziej. I trudno mi powiedzieć czy mi zanikają, bo mam je za krótko. Ale z pewnością kępa tych zwykłych żółtych mocno się rozrosła. Do tego stopnia, że muszę ją przesadzić, bo zajmuje cały środek rabaty i zaraz rosnąca tuż przy nich róża nie będzie miała pod ziemią już wcale miejsca. Była mała kępka, teraz wyglądają tak i są naprawdę duuuuże:

Obrazek

Pogoda nie jest fajna. Już kilka nocy z lekkim przymrozkiem, wiatr, chłód... Mam wrażenie, że wiele róż, które ładnie ruszyły teraz stanęły w miejscu, dotyczy to głównie tych najmłodszych. Martwi mnie Wisley 2008 (sadzenie letnie) bo wypuszcza baaaardzo cieniutkie pędy z listkami jak igiełki. Niektóre wyglądają normalnie, ale połowa jakaś zdeformowana. Jeszcze nie panikuję, bo z tego co pamiętam w zeszłym roku Larissa też miała taki początek, ale potem doszła do siebie. Znaku życia nie daje Blue Moon (Mainzer Fastnacht), o którym zapomniałam przy robieniu kopców Obrazek, jedna z Pastelli ma jeden przyrost na czarnym pędzie, nie wiem czy coś z niej będzie. Za to zaskoczyli mnie Muzykanci (Bremer Stadtmusikanten), bo po kiepskim zeszłym sezonie teraz pokazuje wolę życia. To fotka sprzed dwóch tygodni, teraz wygląda trochę bardziej imponująco:

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:145 Widzę, że głowę straciłam. Jagna tnij, tylko błagam bezboleśnie, Naostrz dobrze siekierę, lub co tam masz pod ręką i ciachaj raz a dobrze.
Swoją drogą, to bardzo dziwnie ten Twój tulipan wschodził, zupełnie jak moje czosnki. Jagna a może ktoś Ci go w nocy podmienił;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
x-ja-a

Post »

Daysy, no niestety wygląda na to, że tak. Ale w słusznej sprawie :D Nieczosnek wygląda już zdecydowanie na tulipana. To on:

Obrazek

Natomiast moja przyjaciółka będąc u mnie, spojrzała na coś co myślałam, że nie wiem czym jest i rzuciła od niechcenia "O, czosnek" na to:

Obrazek Obrazek

A teraz mniej wesoło mi będzie. Otóż niedawno dotarła do mnie przesyłka z jednej ze szkółek, w której to była tak wyczekiwana przeze mnie Rosengrafin Marie Henriette. Róża piękna i droga. Rozpakowałam sadzonkę i się załamałam. Zobaczyłam coś takiego:

Obrazek

tu widać lepiej co mnie martwi:

Obrazek
Obrazek

Posadziłam, zrobiłam kopczyk i czekam. Nie awanturowałam się w szkółce, a może powinnam? Chciałam się wyżalić.

A dzisiaj po pracy trochę porobiłam. Niedaleko tarasu rośnie sobie świerk. Miał gałęzie do ziemi (jak to świerk) i jeździł nimi po pseudo-rabacie, o której ciągle myślałam, ze muszę coś z nią zrobić. I zrobiłam. Obcięłam dolne gałęzie świerka, wypieliłam, dosypałam kory, dotargałam trochę kamieni i ta-dam!

Obrazek

Musiałam zadziałać, tym bardziej, że rośnie tam Artemis, który tak cudownie przezimował. I jak już dokonałam dzieła to przyszło mi do głowy, że może on tak dobrze przezimował, bo z tych dolnych gałęzi świerka miał parawan, który go chronił przed północno-wschodnimi wiatrami... Obrazek Ups. Za późno.

Na tej samej rabacie rośnie łubin, o którym już pisałam przy okazji rozmów o samodzielności naszych ogrodów, że niedługo po posadzeniu zdechł, nie widziałam go cały sezon a teraz się pojawił i to całkiem solidnie:

Obrazek

Nie zadawałam mu żadnych pytań. Jeszcze znowu się obrazi i zniknie....

Całkiem znienacka pojawiła się też kolejna roślinka. Otóż pamiętałam gdzie ją sadziłam (trzy lata się zbierałam do zakupu brunery) i nawet podsypałam w tę okolicę trochę obornika, żeby jej było dobrze. No i wystrzeliła jak spod ziemi. Tyle, że z pół metra dalej Obrazek

Obrazek

No, ale to wątek różany przecież. Bardzo ładnie radzi sobie Eifelzauber:

Obrazek

Mam nadzieję, że pokaże w tym sezonie co potrafi, bo już zeszły był bardzo zachęcający.

A to na dzień dzisiejszy Bremer Stadtmusikanten. Chyba muszę odszczekać wszelkie negatywne uwagi, które miałam na temat tej róży.

Obrazek

A, jeszcze się chyba nie chwaliłam nowymi nabytkami: Lady of Shalott (oczywiście, że nie wytrzymałam!) i zupełnie spontaniczny zakup - Jalitah :D
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

jajagna pisze:...Posadziłam, zrobiłam kopczyk i czekam. Nie awanturowałam się w szkółce, a może powinnam? Chciałam się wyżalić.
Dobrze, ze sie wyzalilas... ;:108
Mimo, ze posadzilas, reklamuj, wyslij te same zdjecia, to musi wystarczyc.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-ja-a

Post »

Alexia, tak myślisz? Już upłynęło trochę czasu, jakieś półtora tygodnia. To nie za późno? Argumentem za jest to, że jedyny młody przyrost jaki ta róża miała, wygląda na to, że nie przeżył... :(
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagna, zdecydowanie reklamuj. Tym bardziej, że ona faktycznie nie należała do tanich :( Róża nie wygląda dobrze ;:222 Co mnie dziwi, że z tej szkółki przysłali Ci taką marną sadzonkę. Zamawiałam u nich już całkiem sporo róż i nigdy nie trafiła mi się jakaś mizerota.

Dzisiaj robiłam po raz kolejny poprawki w cięciu. Powiem Ci, że miałam ochotę wykopać i wywalić kilka róż. Zupełnie mi się nie podobają ;:222 . A jeszcze niedawno wyglądały całkiem w porządku. Najgorzej chyba się prezentuje Chippendale, Rosenfee, Pastella i You're Beautiful :cry: No i musiałam poprawić cięcie jednego z moich Leosi i to tego większego, bo dwa pędy też mi się niezbyt podobały. Jeszcze kilka mogłabym wymienić, ale nie chcę sobie psuć wieczoru ;:209
x-ja-a

Post »

Dorotko, pod wpływem kopniaka od Alexii (Obrazek), od razu napisałam maila i wysłałam. Ja tez pierwszy raz dostałam od nich takie cudo. Wszystkie inne były w porządku.
Chcesz porozmawiać o Chippendale? Proszę bardzo: mój ma nadal grubaśne pędy, przycięte tuż nad ziemią. Jakieś tam trzy noski się pojawiły, ale jak to się ma w porównaniu do sąsiadki Larissy, która po same czubki była zielona i ma z metr wzrostu i listki? To może Rosenfee? Cały czarny po zimie. Teraz ledwo wypuścił maleńkie coś od korzenia. Już postanowiłam, że jak się tylko troszkę wzmocni, to wylatuje do przyjaciółki. No to coś na temat Pastelli - młodsza wygląda nieźle, wypuszcza pędy od korzenia, nie czepiam się. Ale starsza jeszcze parę dni temu wyglądała na trupa. Teraz widzę dwa nowe przyrosty od korzenia. Dam jej szansę, ale jestem na nią obrażona Obrazek You're Beautiful nie mam, więc się nie wypowiadam, ale też się mogę obrazić jak chcesz.
U mnie nadal znaku życia nie daje Blue Moon, a Wisley 2008 zamarł w swojej dziwnej, mizernej postaci. Młodzież zatrzymała się w rozwoju i jak tak dalej pójdzie, to będę musiała przesadzić bratki, bo je zdominują Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Hah! Nie czosnek jednak tulipanem. A mogłam się zakładać, nie jednak o głowę własną, a o "milijony"... pakowałabym się, nie nad Bałtyk, co właśnie robię, a na Malediwy. ;:215
Jestem ciekawa co Ci w szkółce powiedzą na reklamowaną różę.I co to była za szkółka... Ach ta ciekawość. :roll:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Jagno!
W duchu dobrze pojętej solidarności obrażam się na wszystkie Twoje niedorajdy różane, tym bardziej, że niektóre a nich też mam. Dodatkowo możesz się obrazić na moje: Pink Peace, Marjorie Marshall i Paula Bocuse, a nawet (o zgrozo!) na moje ulubione Avalony :evil:.
Ale zżymać się już przestałam. Puste miejsca zasypię korą i zapomnę... ;:224. Kropka!
Za to inne rosną świetnie, np. podobno chimeryczne Austinki ;:oj.

Pozdrawiam bardzo serdecznie - Jagi
x-ja-a

Post »

Aneczko, ano mogłaś się zakładać. Ale Bałtyk nasz piękny jest i zazdroszczę Ci wyjazdu. Tęsknię za naszym pachnącym morzem przeokropnie Obrazek Szkółka znana, do tej pory bezproblemowa, ma w nazwie "Ć". Już wiesz? Mam nadzieję, że reklamacja zostanie uznana i będę mogła napisać samo dobre o tej firmie. Alexia dała mi dokładny instruktaż co się robi w takich sytuacjach.
Jaga, cześć :wit Bardzo Cię proszę. Cytując moją ukochaną Joanną Kołaczkowską, "czuję, że obrażenie się do mnie zbliża" i Twoje Avalony, Pink Peace, Marjorie Marshall i Paul Bocuse będą się miały z pyszna. No dobra, Paula Bocuse może troszkę łagodniej potraktujmy, bo mam na niego ochotę... Jak to "zasypię i zapomnę"? Puste miejsca zapełnia się kolejnymi różami przecież! Obrazek Moje Austinki też pokazały wyspiarską klasę i teraz wyglądają na bardzo z siebie dumne i wydaje mi się, że nucą coś (oczywiście z brytyjskim akcentem) pod nosem.
x-ja-a

Post »

Z rana radosna informacja:

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Jagna przez Twoje zagadki, Aneczka straciła szanse na Malediwy a ja głowę :;230 . Wszyscy mnie ostrzegali przed hazardem :wink:
Przykra sprawa z Twoją różyczką, ale dobrze, że reklamowałaś, mam nadzieję, że odpowiedź będzie pozytywna. Kiedyś miałam zamienioną różyczkę i w następnym sezonie Szkółka dosłała mi tę, którą zamawiałam. Życzę Ci, abyś i Ty trafiła na tak życzliwych ludzi.

Świetna informacja ;:306 , jak na razie się sprawdza ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Szkółka o której mówicie nawet po roku uznała mi reklamację. Tylko chwalić. Ja powinnam chyba reklamować swoją róże ze szkółki, z której dostałam marne sadzonki, bo jedna z nich nie dała rady. Mizerna od początku nie powinna trafić do klienta.
x-ja-a

Post »

No dziewczyny!
Dostałam maila od Ćwików. Że bardzo przepraszają za taką sadzonkę, że wyślą drugą (w pojemniku), że tę mam zatrzymać bo na pewno wyrośnie z niej "coś ładnego".
No szaaaaacuuuun! Brawo Rosa Ćwik Obrazek
Żeby nie było, ja nie reklamuję, ja się tylko bardzo, bardzo cieszę, że są tacy uczciwi sprzedawcy na tym różanym padole! Obrazek
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Spodziewalam sie takiej odpowiedzi, ale nie tak szybko... ;:224 .
Co wyrosnie, to nie wiadomo, ale teraz bez stresu mozesz czekac na "wypasiona" ;:32 .
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”