Ogród w dolinie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie

Post »

Mam pewne zaległości ;:oj

Beatko! Z cięciem hortensji trzeba uważać, szczególnie jeśli chodzi o ogrodowe, bo jak na pewno wiesz- kwitną na drugorocznych pędach. Ale znam takich, którzy dwa lata pod rząd przejechali po krzaku kosiarką :;230 Mimo, że bukietowe są znacznie mniej kłopotliwych i ja zdecydowałam się na ogrodową, bo moja córcia koniecznie chciała mieć "niebieską" :D Bywają także mniejsze odmiany-może gdzieś uda Ci się zmieścić jakiś egzemplarz? Fioletowa datuta, przynajmniej ta moja, jest wieloletnia. Mam nadzieje, że uda mi sie ją szczęśliwie przechować przez zimę. Przetaczniki odkryłam dopiero na forum i hmmm... zdążylam już parę kupić.
Igorze! Moniko (Niunia)! Marzko! Moja różowa Anabelka sama ma na razie z 6 badylków, ale mam nadzieje, że szybko się rozrośnie i każdy się załapie. Faktycznie jest niesamowita.
Lineto! Mrinwestor! Cieszę się, że Wam się u mnie podoba. Jestem raptem na początku drogi. Ciągle mam nowe plany i jeszcze bardzo dużo miejsca do zagospodarowania!
Ewo (evikc)! Mnie także podoba się otoczenie. Jak gdzieś wyjeżdżam na dłużej, to brakuje mi gór. Zapraszam się Cię serdecznie do odwiedzin u mnie ;:3
Loki! Oj, bardzo nie lubię, jak ktoś mówi o jakimś pasku, świerku etc. Popatrz a to z innej strony - ile Ci się już udało zrobić... A przez Ciebie inaczej patrzę na mrówki :;230
Iwonko (heliofitko)! Może nie ze szpadlem, ale zapraszam :wit Szpadel mam swój :;Ostatnio znalazałam takie miejsce, że za 25 zł można kupić potężną hortensję Pinky Winky ;:138 a inne rośliny kosztuje tyle, co gdzie indziej, ale za to są dwa razy większe.
Isiu! Iryski kocham tak samo jak floksy (z floksomaniactwa już jestem znana). A łubin, uważany kiedyś za chwasta, bardzo mi się zawsze podobał. Zamierzam dokupić jeszcze cytrynowy i różowy :D Lubię takie "swojskie" kwiaty!
Arabello! :wit "tajnos agentos"
Edwardzie! Wcale się nie gniewam, aczkolwiek lubię i wolę swoje imię :D
Wando! Jak zaczynałam nie wiedziałam, że jest tyle odmian hortensji! Le Vasterival (Great Star) dostałam przez pomyłkę, ale zanim ja zwróciłam - postanowiłam sprawdzić, co też mi przysłano. Spodobało mi się i postanowiłam ją zostawić. Jestem pewna, że będę zadowolona :)
April! Iwono (Niunia)! Moja silna, słaba wola... Ale nie żałuję kupna przetaczników. Już mi sie podobają, a w przyszłym roku będą na pewno jeszcze ładniejsze. Ilość odmian szławii wręcz powala i według mnie świetnie wyglądają z innymi roślinami. Podoba mi sie także ich zapach!
Małgocha! Loki! Jutyno (justi)! Mrinwestor! Fioletową daturę dostałam w prezencie i od samego początku mnie zauroczyła. Ta akurat jest wieloletnia i z tego się cieszę. Na razie jest zdrowa (odpukać!). A z chodzeniem do ogrodniczego bez środków (w jakiejkolwiek formie) nic nie daje, bo jak sobie coś upatrzę, to muszę tam wrócić...
Iwonko (iwciach)! Cieszę się, że mogłam Ci pomóc. Jutro Twoja kosmata jedzie na pocztę :tan
Ewo (pipio)! Witam :wit Co ja poradzę, że mnie nosi??? Choć brak cierpliwości to raczej wada :(
Moniko (Niunia)! Nie wyobrażam sobie już drzwi tarasowych bez kan w donicach. W ogóle lubię wszelakie ogrodowe dodatki, no może poza krasnalami :wink:
Jurku! To pewnie nie tyle chodzi o klimat, co glebę. Ale wśród hortensji jest wiele takich niewymagających :D
Lineto! Mój ogród nie jest jeszcze nie jest zapchany (choć nie wiem, jak to będzie...) i na hortensje i nie tylko mam jeszcze duuuużo miejsca!
Aniu (akl62)! Iwę pryskam niestety chemią. W zeszłym roku była już w takim stanie, że postanowiłam podziałać dość radykalnie, choć normalnie staram się stosować naturalne środki. Używam naprzemiennie Amistaru i Score co 7 dni. Pomaga! To moje pierwsze drzewko i lubię na nią patrzeć przez okno, jak sobie gotuję.
Tomku (piofigiel)! Czytałam, że hortensję pnącą można prowadzić także płożąco. Kiedyś mam nadzieję, że rosnąca obok jodła koreańska stanowić będzie jej naturalną podporę!
Magdo (lulka)! Ta niebieska kulka to przegorzan pospolity. Rośnie w ogrodzie Asi (Daffodil). W sumie chciała mi dać, co tylko sobie wybiorę, ale na razie muszę pomyśleć, gdzie mógłby rosnąć, bo mnie także się podoba.
Asiu (Daffodil)! Zupełnie nie wiem, o co Ci chodzi... Przygotowana byłaś super. Na pewno wstąpię i mogę Ci pomóc przy plewieniu :;230 Jeżówka ewidentnie się przyjęła, jak zakwitnie to będziesz musiała sama ją zlustrować :wink: Myślę, że jeszcze sobie coś zażyczę z Twojego ogrodu, ale sama widziałaś, że nie wiedziałam, gdzie skupić wzrok - tyle u Ciebie wspaniałości. Mam nadzieje, że moje zdjęcia Ci się podobają ;:167

Żebyście się nie martwili, że mam totalny busz i nie będę miała gdzie posadzić efektów moich komplusywnych zachowań (czytaj:zakupów), widok na dom... A za domem mam jeszcze 2/3 działki, na razie tylko z jodłami, malutkimi brzozami oraz drzewami i krzaczkami owocowymi.

Obrazek

No i ciąg dalszy wspaniałości Asi z Niekończącej się opowieści

Obrazek

Obrazek

Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za podpowiedź z iwą. Ładne to ujęcie róż na kamieniu.
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie U Ciebie , ale jestem pewna , że jak już nawet się zagospodarujesz , to i tak będziesz zmieniała , przesadzała.
Ja tak mam , że nigdy do końca nie jestem zadowolona z ogrodu.
Coś rośnie tam gdzie nie pasuje lub nie powinno .
Wykopywanie , przesadzanie i tak w kółko , ale może mniej niż na początku.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Przepiękna ta hortensja Rot...ale szukam w necie i nie mogę takiej odmiany znaleźć. Znalazłam tylko czerwoną Teller Rot, ale ona ma płaskie kwiatostany, więc to raczej nie ta.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Aniu ;:196 to zapraszam serdecznie na kawę po pracy. Wykopiemy znowu coś dla Ciebie, a przy okazji wyplewimy wstrętny powój ;:163 - jak ja go nienawidzę.
Co do zdjęć to są piękne ;:180 . Jeszcze w dużym formacie wyglądają naprawdę zjawiskowo. ;:108 Nawet nie zdążyłam zobaczyć czym fotografowałaś, bo tak szybko biegałaś po ogródku..... w górę i w dół.... tam i z powrotem.....
Zdjęcie Knirpsa na kamieniu jest przepiękne. Koniecznie musisz wkrótce znowu przyjechać, bo wiele roślin będzie czekało na portrety.
A'propos gdzie to odkryłaś źródło takich dużych roślin? Myślę, że blisko.... Możesz zdradzić ?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadnijcie czy byłam dziś w ogrodniczym... Macie rację, pytanie jeśli nie jest "tylko" retoryczne, to jest hmmm... nieżyciowe (żeby nie powiedzieć głupie :;230 ). Wybrałam się do jakieś drzewo w okolice tarasu - nie za duże, ale dekoracyjne i w przyszłości dające odrobinę cienia. Wybraliśmy wiąz. Jest na razie malutki i nie wygląda imponująco, ale z czasem... Na drzewku oczywiście się nie skończyło m.in. dokupiłam dwie odmiany łubinu-bladożółty i różowy.
Wsadziłam już zarówno wiąz, jak i prezenty imieninowe.
A w nagrodę ruszyłam ponownie na bezkrwawe łowy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szalejącej z aparatem przyglądało się natomiast kolejne pokolenie zwinek.

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Trzymaj kciuki, żeby ten dach był jednak ostatnim poważniejszym wydatkiem na najbliższy czas... Poza tym ? obserwując Twoje fotki widzę, że budleja w pełni zasługuje na nazwę, którą określają ją Francuzi ? czyli ?motyle drzewo? (arbre ? papillons).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Ania, pokaż zdjęcie wiązu ;:108 .
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwono! Mówisz i masz ;:138 Ale na razie nie specjalnie jest się czym chwalić, choć mnie sie podoba ;:173 Oto mój wiąz ULMUS odmiana 'Camperdownii'

Obrazek
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Ładny, poprowadź go przy pliku, to będzie wyższy. A tak przez ciekawość :wink: ...reszta na pw.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ogródek na skarpie..... ;:224 a to ci dopiero możliwości. ;:oj
Piękny strumyk lub kaskada aż się prosi.
Urlop......tylko w ogrodzie, jaki by nie był. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Budleje z motylami, to już tegooczne ?! Moje dopiero mają pąki.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Aniu, witaj :wit
Jak ja ci zazdroszczę tych połaci do zagospodarowania ;:oj Fotki urocze ;:63 całkowicie oddające pasję ogrodniczki ;:108 Czy moglabyś wkleić rożową Anabel? To moje chciejstwo na obecną chwilę.Szukam też jakiegoś drzewka które wpasowałoby się, pomiędzy derenie i tuję ;:131 i zasłoniło sąsiadów.
Pozdrawiam, milego urlopowania!
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu,masz przepiękne róże,a te cieniowane wręcz nieziemskie.Dla mnie też nie muszą być jakieś wielkie odmiany za duże pieniądze,one wszystkie sa piękne.Nie masz problemu z ich zimowaniem,bo u mnie większość wymarzła w tym roku.Hortensja ta bordowa to po prostu marzenie.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magento, nie ma sprawy ;:138 Tylko moja Pink Anabelle jest jeszcze niewielka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”