Baryczkowe Doniczkowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Doniczkowce

Post »

Kochani, bardzo dziękuję za miłe słowa oraz za to, że zajrzeliście do mnie ;:196

Asiu, mojemu białemu grudnikowi też coś się pomieszało i na święta spodziewam się, że zakwitnie :)
Czytałam, że takie "podpędzone" grudniki po zimowym kwitnieniu i podsuszeniu zakwitają właśnie w marcu/kwietniu. Mojego chciałam przesadzić do odpowiedniej ziemi i nie mogę póki nie przekwitnie!

Ogródek jeszcze bardziej się "rozkwitł", chciałam zrobić kilka fotek dla Was, ale cały weeknd padał deszcz. Może teraz się uda :)

Idę teraz zajrzeć do Was :)

Edit: Przypomniałam sobie, że mam do oddania kilka sadzonek fiołków, nic wielkiego biały, różowy i fioletowy. Ukorzeniłam listki z Mamy fiołasków, zupełnie nie wiem dlaczego- a teraz szkoda mi ich wyrzucić. Gdyby ktoś był chętnych to śmiało piszcie- chętnie zobaczę więcej wolnego miejsca na parapetach ;:224
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilo, jak pięknie kwitną wielkanocniki! A i w ogrodzie piękna wiosna :D
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p
Od: 25 sty 2010, o 21:37

Post »

Piękne kwiatuszki ... ja mam obsesję na punkcie storczyków, amarylisów, hibiskusów - bo mają piękne i okazałe kwiaty :)

Ale jak patrze na Twoją kolekcje, to inne mi się marzą :)

Mam pytanie co do gazani.... wysiałam do doniczek początkiem marca, ładnie wykiełkowały, ale zaczęły marnieć i chyba nic z nich nie będzie :twisted: . Może trzeba je od razu do gruntu zasadzić ?

Pozdrawiam
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
elaipawel4
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 16:19

Post »

Kamiko witam świątecznie ;:196
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Kamilo!
Ślicznie u Ciebie i wiosennie. Najbardziej spodobał mi się biały wielkanocnik.
Bardzo lubię te kaktusy zresztą tak samo, jak grudniki. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Z przyjemnością obejrzałam Twoje doniczkowe kwiatki. Ostatnio dręczy mnie pewne pytanie dotyczące amarylisów. Od czego zależy długość łodygi kwiatka? Jednemu z moich ( mam tylko dwa) wyrasta tak długa łodyga, że nie jest w stanie utrzymać się w pionie i aby zapobiec złamaniu trzeba ją podpierać. Widziałam, że u Ciebie amarylisa z zupełnie króciutką łodygą.
Tak jak Ty lubię gazanie. W pewnym poście piszesz: ?...Kilka z nich przetrwało zimę.? To możliwe? A ja myślałam, że to kwiaty jednoroczne.
Również i ja pochwalę Twoją Mamę za urocze kompozycje kwiatowe. Bardzo podoba mi się kolor fiołka od Beatrice. Sama też nie miałam fiołków i dostałam je od forumowych koleżanek.
Bluszcz u Ciebie pięknie rośnie i natychmiast zadaję sobie następne pytanie: Dlaczego u mnie one marnieją? Chyba nie potrafię się nimi zajmować. Mam w tej chwili dwa. Niekiedy pędy mają około metra i na końcach są bardzo ładne, ale im bliżej doniczki, tym bardziej pozbawione są liści. Być może trzeba je przyciąć, bo są za długie..?
A jakie cudowne masz fuksje! I to trzy różne odmiany! Chociaż bardzo mi się one podobają, to sama nie mam takiego kwiatka. Mam za to gożdziki, niestety te pełne, a one tak nie pachną. Na Twoje wystarczy popatrzeć, aby poczuć ich intensywny, cudowny zapach. Mam ochotę jechać do sklepu, aby sobie kupić trochę tej aromatycznej magii.
Spędziłam tu kilka miłych chwil pijąc poranną kawę. Dziękuję i życzę miłego dnia.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

Kamilko dziś dostałam twoja paczuszkę z roślinkami ;) doszły cale i zdrowe Dziękuje :D

a listeczki doszły ;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dziękuję bardzo :)

nikaa, pewnie już za późno na rady, ale moja Mama robi tak samo jak Ty, tzn. wysiewa je do doniczek w kwietniu, a w połowie maja przesadza do docelowej doniczki już na zewnątrz. Nie wiem co się stało z Twoimi, może miały za mało światła?
Elu, :wit

Elciu, ja również, ostatnio jakoś mnie wzięło na epifity, do teraz była to domena mojej Mamy, teraz ja zaczęłam się nimi interesować. Od ostatniego roku przybyło mi co najmniej 5 grudników (sadzonek lub roślin kwitnących), 3 kwietniki i 4 epifila. Niech tylko to wszytko rozkwitnie :)

Felu, z amarylisami wydaje mi się, że to głównie geny odpowiadają za długość łodygi. Jednak te rosnące w pracy Rodziców (gdzie w jednym pomieszczeniu jest dość zimno), nie są aż tak wysokie. Możliwe, że to jest jak z tulipanami, czym cieplej tym łodyga dłuższa :)
Gazanie poprzednią zimę przeżyły w doniczkach na dworze, tej zimy zmarniało wszystko, nawet te stojące w garażu. Trzeba będzie więc odbudować całą kolekcję pelargonii i fuksji, o reszcie nie wspomnę.
Fuksje są u nas od zawsze, z lepszym lub gorszym skutkiem, po tej zimie została chyba tylko jedna, największa i najstarsza, resztę trzeba będzie dokupić. Polecam te roślinki, bo kwitną całe lato, nie są wymagające, nie lubią zasuszeń, ale często łapią mszyce, mączliki szklarniowe lub przędziorki, ale z tym można sobie poradzić :)
Bluszcze się też u mnie nie trzymają, tzn. ten jeden- wielkolistny to i owszem, ale reszta, jak piszesz, wyrasta, traci dolne liście, później pojawia się przędziorek i po roślince. Zwalam to na suche powietrze z C.O. Po kilku podejściach, już wiem, by w bluszcze nie inwestować. Mam tego jednego (często go przycinam na sadzonki) i bardzo go polecam wszystkim, rośnie "jak głupi" nawet jak zapomnę go podlać :)
Dziękuję za zajrzenie do mnie, miłe słowa i poświęcony czas ;:196

Moniko, cieszę się, że dotarły, dostałam też kilka rozet tych wielkich rojników, ale trochę za dużo i chcę Ci posłać. Jeszcze dam znać, ale najpewniej wyślę w poniedziałek :) Listeczki dotarły, Mama je ukorzenia, trafiły do Niej, bo tylko Ona ma jeszcze miejsce na parapetach :) Nie spodziewałam się, że tych listków będzie aż tyle, liczyłam na jeden, dwa. Sedum już posadzone, więc proszę trzymać kciuki za korzonki u niego i listków :)

Kochane, dziękuję Wam za wizytę i miłe słowa, przekaże komu trzeba, może dzięki temu chętniej będą rosły :)

Na naszych parapetach na razie stagnacja, niewiele się dzieje, jak na razie ruszyły tylko storczyki, ale relacja jest w odpowiednim dziale. Kaktusy nadal nie pączkują, a inne doniczkowce po prostu są:) Dobrze, że na ogrodzie coś się dzieje :wink:

Postaram się niedługo pokazać moje nowości.

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
ingga
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 10:27
Kontakt:

Post »

Baryczka pisze: Postaram się niedługo pokazać moje nowości.
z niecierpliwością czekam na pokaz tych nowości :)
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

to ja tu lecę szybciutko,zobaczyć te nowości a tu cisza :(
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, przy tak niesprzyjającej aurze fotki wychodzą wręcz fatalnie. Na szczęście mam kilka fotek sprzed deszczu, zrobionych w naszym ogrodzie.

Trochę kolorków dla Was:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec ogrodowych pokażę Wam spóźnialską śnieżycę, która zakwitła w połowie maja.
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wspaniale się ogląda takie widoki, kwiaty nie zlane deszczem nie posklejane świeże piękne :) stokrotka urocza :)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Kamilko poprawiłaś mi samopoczucie tymi ślicznościami z ogródeczka ;:196
Ale najbardziej to jestem zachwycona pomarańczowym tulipanem :shock:
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Przepiękne i kolorowe,śnieżycce coś się pomieszało ale najważniejsze że zakwitła :tan
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, na szczęście nas nie zalewa, mimo że mieszkam ok. 500m w prostej linii od Baryczy, ale na szczęście na górce :)
Ogród wiosną wygląda pięknie, ale w pełni lata trawa schnie, a reszta niepodlewana też by zmarniała. Chyba najlepiej byłoby u mnie posadzić skalniakowe i opuncje :)

Damianie, śnieżyca to w ogóle ewenement. One u nas po prostu nie chcą rosnąć! Od lat sadzimy z Mamą cebule śnieżyc, co rok w innym miejscu, tak więc w każdym kącie ogrodu są śnieżycowe liście, a żadna z nich nie zakwitła. Nawiasem mówiąc z przebiśniegami nigdy nie miałyśmy problemu.

Dla wszystkich, którym wielka woda zalała ogródki- kilka naszych tulipanków. Na początek mój ulubiony:
Obrazek

Obrazek
Jeden z botanicznych:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to mieszkanka ogrodu ze swoimi kurczaczkami :)
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”