Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolaże faktycznie bardzo sympatyczne. Ja na razie muszę się zadowolić podziwianiem Waszych, bo sama mam za mało roślin do fotografowania...
60 torebek nasion - sporo pracy Cię czeka, jeśli masz zamiar wszystko wysiać. Chociaż muszę powiedzieć, że ja mam niewiele mniej. Też zostało mi sporo z zeszłego roku, kiedy to czekałam ciągle na majowe przymrozki i odkładałam sianie, aż w końcu stwierdziłam, że jest już za późno. Poza tym nie wytrzymałam i w styczniu zamówiłam sobie kwiatki w PNOS-ie. Wszystko oczywiście przez forum, bo ten link przewijał się w tylu wątkach, że w końcu się skusiłam.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

kubanki pisze: Poza tym nie wytrzymałam i w styczniu zamówiłam sobie kwiatki w PNOS-ie. Wszystko oczywiście przez forum, bo ten link przewijał się w tylu wątkach, że w końcu się skusiłam.
Obrazek - nie Ty jedna...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam gości wieczorową porą!
Mam nadzieję,że nie nudziliście się bez gospodyni :wink:

Ja miło aanulo,że mnie odwiedziłaś i to z prezentem! Jeśli to nie problem to ja bardzo chętnie wzbogacę ogródek o śniedka.

Przykro mi Moniko,ale nie wiem jak on się nazywa. wiem tylko jak wygląda :oops:

Agness rozpieszczasz mnie pochwałami...To Ty jesteś zdolna skoro hodujesz tyle storczyków i wiele innych kwiatów. Ja skusiłam się na jednego i nie chce mi po raz drugi zakwitnąć :cry:

Witaj Tadeuszu! Miło,że zajrzałeś. Do Ani mi jeszcze strasznie daleko...Fajnie, że dzieli się z nami swoją komputerową pasją i możemy wszyscy na tym skorzystać.

Aniu,Asiu - nie mówcie już o nasionkach...Całe szczęście,że mój komputer strasznie się "mulił" na stronkach PNOS-u... Zastanawiam się jak ogarnąć moje królestwo nasionkowe by nie okazało się,że znów zostały nienaczęte paczki na przyszły sezon. Podział na jednoroczne i byliny nie do końca się sprawdził. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę termin wysiewu i miejsce - straszne :evil: :twisted:

Kolażami nie będę już Was "molestowała", bo pokazałam wszystkie jakie zrobiłam. Teraz poczekam na świeże obiekty do fotografowania :wink:
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

tu.ja pisze: Kolażami nie będę już Was "molestowała", bo pokazałam wszystkie jakie zrobiłam. Teraz poczekam na świeże obiekty do fotografowania :wink:
A szkoda, bo to teraz jedyna radość :)
Muszę też koniecznie nad tym popracować, bo trzymanie setek pojedynczych zdjęć roślin przerasta mnie organizacyjnie.
Izo, z nasionkami masz rację, same kłopoty. Najpierw trzeba wysiać, później pikować z reguły. U mnie wysiew prosto do gruntu nie będzie raczej możliwy, ze względu na psa, boję się, że maleńkie roślinki łatwo by zniszczył. Z drugiej strony ile jest radości z takiej roślinki wyhodowanej z nasionka... wie tylko ten, komu się to już kiedyś udało. Ja na przykład ma dwa placyki z lawendą z nasion, nie wiem jak będą się zachowywały w tym roku, ale na razie wyglądają dobrze. Są małe, ale silnie rozkrzewione i zdrowe :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

tu.ja pisze:[...]Podział na jednoroczne i byliny nie do końca się sprawdził. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę termin wysiewu i miejsce - straszne :evil: :twisted: [...]
Ja podzieliłem sobie wstępnie według terminu - każdy miesiąc w osobnym pudełku. Le już wiem, ze raczej srezygnuje z przedsiewów, jeśli gdzieś jest opcja, że można bezpośrednio do grutu, to pójdę w tym kierunku.
A dalszy podział to już na bieżąco :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Izuniu :D

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich cieplutko i słonecznie!
U mnie po raz pierwszy od wielu dni jest słoneczny dzień. Nawet nie przeszkadza mi,że znów leży śnieg. Najważniejsze, że świeci słonko. Tego mi chyba najbardziej brakowało...
Aniu - znalazłam jeszcze jakieś kolaże, więc pokaże je któregoś dnia. Ja nie przepadam za pikowaniem i całą ta zabawą. Wcześniej zanim kupiłam działkę to wysiewałam sobie kwiaty na balkon. Jednak od razu do skrzynek. Wolałam tez raczej przerwać siewki niż pikować. Rozumiem Twoje obawy. Ja w zeszłym roku sporo kwiatów wysianych wprost do gruntu po prostu wypieliłam później niechcący.

Może to i dobry pomysł bishop z tymi osobnymi pudełkami lub choćby kopertami. Ja również wszystko co można wysieję do gruntu. Mam za mało miejsca na parapetach. Część bylin wysieję jak już będzie na tyle ciepło by trzymać je na balkonie.

Dzięki Monia! Miło,że pomyślałaś o mnie.

Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że sezon 2009 rozpoczęłam. Wysiałam już koleusy i gazanie. Posadziłam frezje i zantedeschie czyli calle.

Obrazek

Te trzy doniczki kupiłam w zeszłym roku latem w opłakanym stanie po 1zł za szt. Zafundowałam im kilkugodzinną kąpiel. powycinałam uschnięte liście i wystawiłam na balkon. Rośliny ładnie odbiły, ale już nie zakwitły. Jesienią doniczki zaniosłam do piwnicy i "zapomniałam" o nich. Gdy jednak zobaczyłam, że bulwka mojej cally z ogrodu wypuszcza kiełki to przyniosłam doniczki do domu. Wysypałam zawartość każdej z nich i zobaczyłam,że te bulwy również przeżyły zimowanie i mają kiełki. Zmieniłam ziemię w doniczkach i podlałam. Teraz czekam czy urosną i zakwitną. Tę z ogrodu też posadziłam. Może w tym roku zakwitnie...W zeszłym miała niestety tylko liście.

Miałam dać sobie już spokój z nasionami...Jednak jak byliśmy w piątek na zakupach w Kauflandzie wypatrzyłam coś dla siebie:
Obrazek

Za znaczniki dałam tylko 1,99zł, a to maleństwo widziałam u kogoś na Forum. Ponoć fajnie prezentuje się na balkonie ( i z tą myślą je kupiłam).
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładne calle :) W ubiegłym roku trzy w gruncie kwitły, ostatnia jeszcze w listopadzie. Natomiast te rosnące w donicy nie raczyły zakwitnąć...
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Calle mam na razie jedną ale strasznie mnie kręcą :lol: .
W/g mojego planu to mam zamiar pojedynczo,przypadkiem dokupować :lol: ;:224
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Krzysiu już poradził, co z nasionami. U mnie w szarych kopertach z zaznaczonym terminem siewu.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zima i do mnie wróciła. Trochę przyprószyło, trochę przymroziło. Prognozy nie są zbyt radosne.
Dlatego na osłodę kilka kwiatków na kolejny tydzień zimy :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Izuniu pięknie osłodziłaś ten rozpoczęty dzień :lol: Bardzo ładne dalie zwłaszcza ta różowa bardzo ładna
ja mam większość czerwonych i żółtych :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu, piękne dalie, bardzo podoba mi się ta ostatnia...kolaż oczywiście też :D
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

bishop pisze:
tu.ja pisze:[...]Podział na jednoroczne i byliny nie do końca się sprawdził. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę termin wysiewu i miejsce - straszne :evil: :twisted: [...]
Ja podzieliłem sobie wstępnie według terminu - każdy miesiąc w osobnym pudełku. Le już wiem, ze raczej srezygnuje z przedsiewów, jeśli gdzieś jest opcja, że można bezpośrednio do grutu, to pójdę w tym kierunku.
A dalszy podział to już na bieżąco :oops:
Co do przedsiewów się zgodzę, co do wysiewów do gruntu nie. Nie wiem z czego to wynika, ale wysiewy do gruntu dają u mnie marne rezultaty. Ja najbardziej lubię latem wysiewać do doniczek (stojących na polu czyli dworze), mam w tedy najlepsze rezultaty, potem przesadzam sobie do gruntu.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Piękne te Twoje dalie ,a do wiosny daaaleko :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”