5 hektarow- od czego zaczac, pomocy !!!
-
- 100p
- Od: 6 maja 2009, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: 5 hektarow- od czego zaczac, pomocy !!!
Witam
mieszkałem kiedys koło oslo-klimat podobny chyba,lato ciepłe,krótkie,czerwiec i lipiec,sierpien i maj deszcze,listpopad snieg do kwietnia,
Jak jezdziłem dO Polski to zauwazyłem Ze jak jechałem E6 to do Goteborga klimat jak u nas a za GÓteborgiem juz surowszy,wydaje mi się,że gleby bardziej kamieniste,oraz chyba kwaśne.
Posłuchaj kolegów-najpierw sprawy formalno-prawne,typu dopłaty itp.jezeli nie jestes w stanie sie uporac z uprawą to wiekszosc bym wydzierzawił rolnikowi
mieszkałem kiedys koło oslo-klimat podobny chyba,lato ciepłe,krótkie,czerwiec i lipiec,sierpien i maj deszcze,listpopad snieg do kwietnia,
Jak jezdziłem dO Polski to zauwazyłem Ze jak jechałem E6 to do Goteborga klimat jak u nas a za GÓteborgiem juz surowszy,wydaje mi się,że gleby bardziej kamieniste,oraz chyba kwaśne.
Posłuchaj kolegów-najpierw sprawy formalno-prawne,typu dopłaty itp.jezeli nie jestes w stanie sie uporac z uprawą to wiekszosc bym wydzierzawił rolnikowi
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co do sprzętu to ja proponuję jakiegoś małego japońskiego traktorka coś z rzędu 20-30km. Są to bardzo fajne konstrukcje najczęściej z napędem na 4 koła, mało palą, a dużo mogą. Podobno najlepsze firmy to Yanmar i Kubota.
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mały traktorek jest dobry na kilkadziesiąt arów czy hektar. Nie wyobrażam sobie pracy takim maleństwem na 5 ha. Toż to nawet z rozrzutnikiem byłby problem, nie wspominając o maleńkich kółeczkach i związanymi z tym problemami.
30 KM rzeczywiście wystarczy, ale ciągnik musi być "normalny". W Polsce poleciłbym popularnego "Władka", czyli T-25, niestety w Szwecji chyba rzadko się je spotyka ;)
30 KM rzeczywiście wystarczy, ale ciągnik musi być "normalny". W Polsce poleciłbym popularnego "Władka", czyli T-25, niestety w Szwecji chyba rzadko się je spotyka ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Kontakt:
Tyle że Yanmar 30km 4x4 jest nawet większy od Władka. Ba i może dużo, dużo więcej niż Władek. Użyłem słów mały traktorek, ponieważ porównałem go do maszyn z rzędu 150km, to wtedy jest rzeczywiście mały traktorek.
Tu możesz zobaczyc jak wygląda Yanmar o mocy 32km
Tu możesz zobaczyc jak wygląda Yanmar o mocy 32km
-
- 200p
Było tak od razu ;) Mnie Yanmary kojarzą się z "zabawkami" (skądinąd bardzo użytecznymi) z małymi kółeczkami z przodu i takimi samymi z tyłu. Taki jak podałeś, to już rzeczywiście konkretny sprzęt.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- 100p
wladek?-sprzegło jednostopniowe
-
- 200p
Osobiście prowadziłem go tylko z przyczepą, więc nie odczuwałem niedogodności z tym związanych. Jednak rzeczywiście w pracy z wałkiem może być denerwujące. Mimo to znajomy ma i nie narzeka. Największą zaletą dla niego była cena i wszechstronność ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dyskusja o Roundupie przeniesiona tutaj.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
5 ha to dużo, nawet przerażające, dla ogrodnika, i mało dla gospodarstwa rolnego. W "starych" czasach najpopularniejszym ciągnikiem w Danii był niewielki czeski Zetor, i coś takiego bym kupił.
Nawet sam jeździłem na nim, ale Twoja decyzja jest Twoja. Całkowicie zgadzam się z tym, żeby uprawiać ziemniaki przez pierwszy rok lub dłużej, i u Ciebie powinne być dostępne odmiany Bl? Kongo (ciekawe, bo nie tylko skóra, a też miąższ jest fioletowy) i smaczne Mandel. Oprócz tego oczywiście można uprawiać odmiany "tradycyjne", mi. dla zbytu.
Nawet sam jeździłem na nim, ale Twoja decyzja jest Twoja. Całkowicie zgadzam się z tym, żeby uprawiać ziemniaki przez pierwszy rok lub dłużej, i u Ciebie powinne być dostępne odmiany Bl? Kongo (ciekawe, bo nie tylko skóra, a też miąższ jest fioletowy) i smaczne Mandel. Oprócz tego oczywiście można uprawiać odmiany "tradycyjne", mi. dla zbytu.
pozdrawiam, Gunnar
5 ha... Od razu widzę pola pełne dyń. Dynie na prawo i na lewo. Tylko kto by dał radę to obrobić...
Przepraszam, że nie na temat, ale tak mi się zamarzyło.
Przepraszam, że nie na temat, ale tak mi się zamarzyło.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
W tej chwili uprawa dyni to bardzo dochodowy interes w Polsce, rynek dyni przeżywa teraz renesans dzięki naszym przetwórniom oraz sąsiadom za Odry. W Szwecji tego typu uprawa to tylko na samym południu ;-)
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Niekoniecznie tylko na południu Szwecji, nawet w Norwegii można 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Tak, ale też coraz więcej ludzi uprawia dynię dla siebie, na swoim kawałku ziemi. Oczywiście trudno porównywać te ilości z ilością dyń, które kontraktują Niemcy czy które idą do przetwórni, ale rynek dyń w Polsce zaczyna rosnąć. Dla mnie nie ma wdzięczniejszego warzywa niż dynia - łatwa w uprawie, daje spore plony, które bez problemu można przechować. Do tego jest wszechstronna w kuchni, bardzo smaczna i zdrowa.krismiszcz pisze:W tej chwili uprawa dyni to bardzo dochodowy interes w Polsce, rynek dyni przeżywa teraz renesans dzięki naszym przetwórniom oraz sąsiadom za Odry.
-
- 100p
a jakies konkrety co do kontraktacji?ceny?kontakty odbiorców
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
Ja jako 17 letni uczeń technikum mechatronicznego z 10 letnim "stażem" w rolnictwie mogę powiedzieć tyle że 5ha to jest od zaje.... jak na 2 osoby. Pomijając te podstawy co pisali powyżej to jeżeli to pole nie ma być waszym źródłem utrzymanie to ja bym się nie pchał w warzywa tylko jak już to w zboża. Bo to chyba najmniej pracy. Co do parku maszynowego to podstawą jest traktor pług (3 skiby to podstawa bo wiem ile by zeszło to 2 orać +/-6 godzin) brony i w przypadku zbóż jakiś siewnik. Trzeba też rozważyć kwestie czy wam się to opłaci, czy podołaćie temu i czy to ma w ogóle przyszłość.