5 hektarow- od czego zaczac, pomocy !!!

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
oloolosz
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: 5 hektarow- od czego zaczac, pomocy !!!

Post »

Witam
mieszkałem kiedys koło oslo-klimat podobny chyba,lato ciepłe,krótkie,czerwiec i lipiec,sierpien i maj deszcze,listpopad snieg do kwietnia,
Jak jezdziłem dO Polski to zauwazyłem Ze jak jechałem E6 to do Goteborga klimat jak u nas a za GÓteborgiem juz surowszy,wydaje mi się,że gleby bardziej kamieniste,oraz chyba kwaśne.
Posłuchaj kolegów-najpierw sprawy formalno-prawne,typu dopłaty itp.jezeli nie jestes w stanie sie uporac z uprawą to wiekszosc bym wydzierzawił rolnikowi
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Co do sprzętu to ja proponuję jakiegoś małego japońskiego traktorka coś z rzędu 20-30km. Są to bardzo fajne konstrukcje najczęściej z napędem na 4 koła, mało palą, a dużo mogą. Podobno najlepsze firmy to Yanmar i Kubota.
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mały traktorek jest dobry na kilkadziesiąt arów czy hektar. Nie wyobrażam sobie pracy takim maleństwem na 5 ha. Toż to nawet z rozrzutnikiem byłby problem, nie wspominając o maleńkich kółeczkach i związanymi z tym problemami.
30 KM rzeczywiście wystarczy, ale ciągnik musi być "normalny". W Polsce poleciłbym popularnego "Władka", czyli T-25, niestety w Szwecji chyba rzadko się je spotyka ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Post »

Tyle że Yanmar 30km 4x4 jest nawet większy od Władka. Ba i może dużo, dużo więcej niż Władek. Użyłem słów mały traktorek, ponieważ porównałem go do maszyn z rzędu 150km, to wtedy jest rzeczywiście mały traktorek.

Tu możesz zobaczyc jak wygląda Yanmar o mocy 32km
MarcinBrz
200p
200p

Post »

Było tak od razu ;) Mnie Yanmary kojarzą się z "zabawkami" (skądinąd bardzo użytecznymi) z małymi kółeczkami z przodu i takimi samymi z tyłu. Taki jak podałeś, to już rzeczywiście konkretny sprzęt.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
oloolosz
100p
100p

Post »

wladek?-sprzegło jednostopniowe
MarcinBrz
200p
200p

Post »

Osobiście prowadziłem go tylko z przyczepą, więc nie odczuwałem niedogodności z tym związanych. Jednak rzeczywiście w pracy z wałkiem może być denerwujące. Mimo to znajomy ma i nie narzeka. Największą zaletą dla niego była cena i wszechstronność ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dyskusja o Roundupie przeniesiona tutaj.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

5 ha to dużo, nawet przerażające, dla ogrodnika, i mało dla gospodarstwa rolnego. W "starych" czasach najpopularniejszym ciągnikiem w Danii był niewielki czeski Zetor, i coś takiego bym kupił.
Nawet sam jeździłem na nim, ale Twoja decyzja jest Twoja. Całkowicie zgadzam się z tym, żeby uprawiać ziemniaki przez pierwszy rok lub dłużej, i u Ciebie powinne być dostępne odmiany Bl? Kongo (ciekawe, bo nie tylko skóra, a też miąższ jest fioletowy) i smaczne Mandel. Oprócz tego oczywiście można uprawiać odmiany "tradycyjne", mi. dla zbytu.
pozdrawiam, Gunnar
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

5 ha... Od razu widzę pola pełne dyń. Dynie na prawo i na lewo. Tylko kto by dał radę to obrobić...
Przepraszam, że nie na temat, ale tak mi się zamarzyło.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

W tej chwili uprawa dyni to bardzo dochodowy interes w Polsce, rynek dyni przeżywa teraz renesans dzięki naszym przetwórniom oraz sąsiadom za Odry. W Szwecji tego typu uprawa to tylko na samym południu ;-)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Niekoniecznie tylko na południu Szwecji, nawet w Norwegii można :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

krismiszcz pisze:W tej chwili uprawa dyni to bardzo dochodowy interes w Polsce, rynek dyni przeżywa teraz renesans dzięki naszym przetwórniom oraz sąsiadom za Odry.
Tak, ale też coraz więcej ludzi uprawia dynię dla siebie, na swoim kawałku ziemi. Oczywiście trudno porównywać te ilości z ilością dyń, które kontraktują Niemcy czy które idą do przetwórni, ale rynek dyń w Polsce zaczyna rosnąć. Dla mnie nie ma wdzięczniejszego warzywa niż dynia - łatwa w uprawie, daje spore plony, które bez problemu można przechować. Do tego jest wszechstronna w kuchni, bardzo smaczna i zdrowa.
oloolosz
100p
100p

Post »

a jakies konkrety co do kontraktacji?ceny?kontakty odbiorców
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

Ja jako 17 letni uczeń technikum mechatronicznego z 10 letnim "stażem" w rolnictwie mogę powiedzieć tyle że 5ha to jest od zaje.... jak na 2 osoby. Pomijając te podstawy co pisali powyżej to jeżeli to pole nie ma być waszym źródłem utrzymanie to ja bym się nie pchał w warzywa tylko jak już to w zboża. Bo to chyba najmniej pracy. Co do parku maszynowego to podstawą jest traktor pług (3 skiby to podstawa bo wiem ile by zeszło to 2 orać +/-6 godzin) brony i w przypadku zbóż jakiś siewnik. Trzeba też rozważyć kwestie czy wam się to opłaci, czy podołaćie temu i czy to ma w ogóle przyszłość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”