Dawno tu nie zaglądałam ale i moje roślinki miały przerwę w kwitnieniu . Teraz zaczynają się powoli "rozkręcać" a to już zasługa długiego dnia , słońca . Chcę zaprezentować
phalaenopsis sanderiana dość duża roślina , łatwa w uprawie , łatwo zakwita , kwiaty raczej nietrwałe , delikatne ,pędy długie wiotkie . Rośnie na wschodnim parapecie , podłoże klasyczne do phalaenopsis
Phalaenopsis mannii mam ja jakieś dwa -trzy lata , zakupiona jako siewka z agaru , jej pierwsze kwitnienie . Jest prościutka w uprawie i z tego co widzę też chętnie kwitnie.
Dendrobium parishii zakupione jesienią , około listopada od razu trafiło na odpoczynek do zimnej widnej piwnicy . Dorosła pseudobulwa zrzuciła liście . Po ok. dwóch mies. przyniosłam "na pokoje" i podlałam . Na początku kwietnia zobaczyłam
Wczoraj rozkwitło , roślinka mała tylko trzy kwiaty ale cieszy . Delikatnie przyjemnie pachnie
Na koniec zapowiedź kwitnienia . Roślinka kwitła już u mnie dwa razy , łatwiutka w uprawie , nic nie trzeba robić by zakwitła a co to będzie - niespodzianka